Вечната тема за казармата

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Nov 25, 2007 1:30 pm

Последните наборници отиват в архива. Няма рейнджъри
25 ноември 2007 / News.dir.bg
Общо 2413 наборни войници се уволняват до 30 ноември, съобщиха пред БТА от Министерството на отбраната.
С това приключва този вид служба в Българската армия, която от 1 декември 2007 г. става напълно професионална. Според министъра на отбраната Веселин Близнаков това е много голямо предимство и съществена крачка по пътя на модернизацията на въоръжените ни сили.
Днес военният министър и началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков ще връчат грамоти на последните наборни военнослужещи от Софийския гарнизон на тържествен ритуал пред Паметника на Незнайния воин в София.
Всички наборни военнослужещи, които се уволняват, ще получат камуфлажните униформи, с които са служили. Последните наборни войници, между които няма висшисти, бяха повикани да се явят в поделенията през март тази година и наборът беше събран трудно.
Професионализацията в най-многочислените войски - Сухопътните, към момента е около 82-83%, съобщи командващият генерал-лейтенант Иван Добрев. Попълнението на армията с кадрови военни ще продължи и през следващите години, около 400-450 войници годишно напускат армията по различни причини, сподели генералът.
Отървах я вече официално :)
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Nov 25, 2007 1:55 pm

Еее разгеле, ше постят за роби дебелогъзите шапкари вече. :mrgreen:

http://dnes.dir.bg/2007/11/25/news2372485.html

то тва за абсурдистана изказване ма така и така тука има :mrgreen:
Ще има носталгия във всички по казармата и по традицията да се изпращат войници независимо от политическите решения, които изпълняваме, каза министърът на отбраната. За бъдещите поколения на България наборната служба ще бъде непознат факт, за който ще четат в учебниците, но за вас, последните войници, тя е школа за мъжество, каза още военният министър на тържеството пред паметника на незнайния воин.

Да ши го набута мошно военния министър. :devil:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Nov 25, 2007 2:06 pm

школа за мъжество
Един от най-устойчивите и гнусни "евфемизми" евър. :) Превежда се "умри и остави млади сираци, нещастен червяк, за да напълниш още малко банковата сметка на пра-правнуците ми".

Мъжеството е точно в обратното - да плюеш в лицата на изродите и да не им позволиш да крадат от живота ти. 8-) Точно каквото направих аз.

И много се радвам за вас, по-малките, дето не ви чака тоя тест.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Nov 25, 2007 2:44 pm

shayhiri wrote: Мъжеството е точно в обратното - да плюеш в лицата на изродите и да не им позволиш да крадат от живота ти. 8-) Точно каквото направих аз.
Така ли? Поправете ме ако греша щото не съм била в казармата, ама карцер и лазарет не бяха ли две различни неща??? :shock:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Nov 25, 2007 3:04 pm

:lol: Цялата казарма е карцер, принципно. Акцентът беше в/ху скромния факт, че съм стоял само един месец - вместо девет. И през по-голямата част от него те са ми правили кефа - докато аз им се смеех в очите (на институциите).
shayhiri wrote:Аз пък 20 от 30-те си дни в казармата се угоявах в лазарета и ходех по екскурзии до Варна и София на държавни разноски. :mrgreen:

Изобщо много благи спомени имам (макар и малко като обем) от цялата си военна кариера. :lol:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Nov 25, 2007 3:27 pm

Мне. Ако им се беше смял в очите, щеше да си в карцера, а аз сега щях да те уважавам, понеже много обичам романтичното бунтарство. Тъй като нито едно от тези неща не е вярно, ти явно не си им се смял в очите. Проста логика. :lol:
Жалките опити за дребен тарикатлък от типа "скатавам се посредством връзки в лазарета" винаги са ми били много смешни. В случай че пък наистина си бил болен и затова са те пуснали - ко да ти кажа. Аман от изнежени мъжлета в тая държава. То се видя - утре като дойде врага да поругае честта ми, ще трябва да си я браня сама, ех... :lol:

Oui. Je suis garbage.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Nov 25, 2007 3:39 pm

Amelia wrote:То се видя - утре като дойде врага да поругае честта ми, ще трябва да си я браня сама, ех... :lol:
Бахти и смелчагата ...

За заклетия враг на Бг става дума :)

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Nov 25, 2007 4:16 pm

Не става дума за смелост, а за липса на избор :lol: Или искаш да кажеш, че врагът е смелчага задето се опитва да поругае честта ми? :?:

Oui. Je suis garbage.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Nov 25, 2007 4:37 pm

Amelia wrote:Или искаш да кажеш, че врагът е смелчага задето се опитва да поругае честта ми? :?:
Мчи да - тия от НПМГ се изнасилват само с кур назаем. Иначе си е опасна работа - тва са жени обучени да работят със скалпел и други режещи инструменти :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun Nov 25, 2007 5:09 pm

:unsure: Загубих връзката. Сега, да заключвам ли аптечката, че да не ме налази врагът, или да не я заключвам? :dunno:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Nov 25, 2007 6:13 pm

Последните наборни войници, между които няма висшисти!

По-голяма лъжа от министъра не съм чувал никога!Това просто не е вярно-аз излязох от казармата на 5 октомври и при нас имаше точно 3 вишиста влезли март които бяха преебани и служиха със останалите чак до сега а не 6 месеца.Нещо повече когато аз влязох на 5 януари имаше с мен 5 вишиста които чакаха да се уволнят за 6 месеца но юли месец тихомълком приеха закон според който всички имали равни права и в резултат служихме 9 месеца :x .

Професионализацията в най-многочислените войски - Сухопътните, към момента е около 82-83%, съобщи командващият генерал-лейтенант Иван Добрев. Попълнението на армията с кадрови военни ще продължи и през следващите години, около 400-450 войници годишно напускат армията по различни причини, сподели генералът.

Това просто не е вярно!Казва ви го човек който се е занимавал с документацията на цялото поделение.В момента има масов бум на напускане на кадровите войници които няма кой да им върши работата като няма наборнии ,особено че от 20 човека рота 15 бяха жени които не правеха абсолютно нищо по цял ден.За сметка на това никой не подава документи за взлизане в системата като знае че трябва през ден да дава караул за 400 лв.В момента в който си тръгвахме на бюрото на началника имаше вече 12 молби за напускане(от 20 човека).
Дори и със наборни войници нещата бяха зле и хората недостатъчни а сега става още по-зле.

shayhiri написа:Мъжеството е точно в обратното - да плюеш в лицата на изродите и да не им позволиш да крадат от живота ти. Точно каквото направих аз.

Пич, или си бил наистина болен щом си бил в стационара и в такъв случай нямаш право да говориш за смелост тъй като не е зависело от теб.Втори вариант- бил си жалка скатавка-мързеливец който го е страх да се изправи срещу началниците и колегите си лице в лице.Мъжество е да спориш и да се опълчиш срещу началник на строеви преглед и да рискуваш да те прецакат с отпуски например а не да стоиш в стационара понеже си бил с връзки и отстрани да се радваш че си преебал системата.
Мъжество е да отидеш да гасиш пожар 24 часа и да рискуваш да се задушиш в дима или да те удари запален клон.Тогава разбираш че си направил нещо смислено в иначе безмислената казарма.
Казармата научи много хора на отговорност,научи ги да мислят преди да действат защото ако не мислиш в казармата можеш да свършиш много зле-един войник го осъдиха за 5 години затвор и глоба от 20000 лв. защото напуснал поста и през това време цигани обрали склада.Не че в склада имаше неща за толкова пари но на негов гръб си изкараха липсите.Казармата смачка самочувтсвието на много нагли копеленца свикнали баща им да ги оправя и да получават всичко наготово.
Казармата беше мястото където повечето хора за пръв път започнаха да работят нещо.Много от сегашните 17-18 получават всичко наготово и лежат на гърба на родителите си-за тези хора е направена казармата-за да се научат да работят.
Казрмата е мястото където си проличават хората-трябва да се оправяш самостоятелно, без помощ от други.Инициативните и умните изплуват към по-добра служба,мързеливците и отворковците потъват към кофти служба.Помислете кого биха взели на работа например:този който е съвестен и си върши задълженията или този който постоянно опонира и контра на всичко.
И не на последно място в казармата можеш да завържеш много познанства, връзки и приятелства които да ти дадат старт по-късно.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sun Nov 25, 2007 7:56 pm

Сигурен съм, че казармата е чудесно нещо за вкарване на акъл в главите на съмнителни антисоциални типове, но за всички останали е глупава загуба на време. Която аз най-съвестно прескочих :mrgreen:
Колкото до това, че се учат да работят - заедно със строителните войски си отиде и практическата полза.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sun Nov 25, 2007 8:58 pm

Само да уточня-ползата описана по горе се отнася за 18 годишни които ще влизат тепърва в живота.Ако си 25 годишен вишист няма никаква полза тъй всичко полезно си го прихванал от студенският живот.
Кратка справка за социалния състав на наборът от 5 януари 2007 г.
наборни в учебен център Белене(за специалисти)-300 човека
висшисти-5 човека
средно-30-35 човека
основно 100-120 човека
всичко останало беше без ОСНОВНО образование
българи-200 човека
цигани-20 тина човека
турци-80 човека

средна възраст на набора - около 23-24 години(повечето бяха скатавали дълго време)
хора с работа преди да влезнат-20-30 човека
хора лежали на родители- останалите 250 човека.

хора с условни присъди-около 30 човека
хора привиквани в полицията- около 50 човека.
нагли копелета с много пари ,велик татко и голямо самочувствие-около 30 човека.
хора от голям град- 50-60 човека
хора от малък град- 70-80 човека
диви селяни- около 150 човека

Тази статистика е показателна за социалния състав на населението в България! Запази се почти същата като проценти и в бойното поделение в Стара Загора където имаше над 800 наборни.Прави сметка дали на тея хора не им беше полезна казармата?
Това със строителните войски показва голямо заблуждение,ето примери за дейност извършвана в казармата:
1.Най-често -метене,чистене и други санитарни дейности.
2.Поддръжка на мшини-ЗИЛ,МТЛБЕ(верижен транспортьор)-много хора се научиха да боравят с инструменти покрай автопарка и разбраха какво е двигател.
3.Медицинска помощ-всички минаха като санитари-помощници в стационара.
4.Някои се научиха да четат и да пишат в казармата.
5.Някои хора станаха готвачи-един дори взе препоръка и след казармата започна да работи като готвач!
6.Всякакви останали физически дейсности за които се сетиш-товарене на сандъци,боядисване,копаене на дупки,косене и др.
7.Аз лично се научих да карам камион (впредвид че нямам книжка за кола и това е постижение) :lol: .
8.Електротехника-много хора станаха майстори техници покрай нелегалните ни стаички в които прекарвахме жици за телефоните :D
Аз също си взех препоръка от генерала и като се явих на конкурс за работа взеха мен защото се оказа че от всички кандидати аз единствен съм управлявал много хора.(В казармата орговарях за личния състав на ротата-документация,заплати,няряди,отпуски-всичко минаваше през мене)

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Nov 26, 2007 12:17 am

сори, бъг
Last edited by shayhiri on Mon Nov 26, 2007 12:26 am, edited 2 times in total.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Nov 26, 2007 12:18 am

Бате, като истински Граничар дет е бдял над съня ви мое ти кажа само -СМЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕХ :)

Ееее са, некои вадат късмет да са писарушки, а други мааха по граница кат мене :free: Една година 99.9% загубена освен 1-2 седмици общо да се събират некви полезни знания. Са бацил и готвач немаше лошо. А тва дали си с диплома за висше ма въобще не е критерии. Набиват ти в главата малко дисциплина, показват ти се прелестите на човешката природа в по-тежки условия и мизерия и тва е. Кой квото извади полезно си е от него. Лекета влизаха лекета излизаха. Иначе единственото време прекарано в стационара беше две седмици почнали с 39 градуса темепратура и бронхитче заради едно жалко лейтенантче дет ни опъна да лежим по корем по ризки на сланата сутринта и да се правим че целим враго 40 минути. Само пълни нещастници съм видял в Гранични в Кюстендил от Щаба. Имам чувстотото че гниди като министъра си вярват на казанато ама наистина. :shock: Просто не ги разбирам тия дето доброволно отиват да бачкат тва, извън хората дет нямат избор и поминък де.
Така че, ебати якото и да мре Щаба.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”