Troy

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon May 31, 2004 7:55 pm

Берик, извинявай, ако през цялото време ми изглеждаш почти обиден, че някой си позволява да не харесва филм, който тебе те е забавлявал. Сега, шитс хепън, нали, ама хайде по-сериозно, а?
Аз дори не мога да го оплюя. Толкова е невзрачен и никакъв, че и за оплюване не става, дори лош не е достатъчно. Ся по цитати, че ми грабнаха окото едно-две неща.
Далеч съм от мисълта да хваля Троя и да казвам, че това е най-великият филм. Просто страшно се забавлявам на подскоците на Ахил, лафчетата на Агамемнон и пребиването на Орльо.
Well, while almost out of the friendly chatter, I dare admit others don't. Take it like a man, eh?
Забравяте, че основната задача на киното е да забавлява. Който иска документални филми да гледа дискавъри.
Ми ако пък има нещо, с което да съм по-несъгласен... Ся, това, че ти делиш филмите на "забавни" и "документални" не значи, че с всички е така. Целта на киното, както и на всяко изкуство, е да даде средствата на даден човек да сподели нещо свое си със света. Само че, скийш, киното затова не е изкуство вече, американското поне, щото хората в Холивуд слабо ги боли да "споделят" каквото и да е. Пука им да печелят, само че ДОРИ това вече им става все по-трудно, защото са се изчерпали тотално. Защото дори клишетата се изтъркват от преупотреба. Стигнали са дотам, че комерсиалните боклуци вече са скапани дори за жанра "комерсиални боклуци". Безпомощни, беззъби и импотентни (this one's for you, Yan ;)).
Не ние, а ти забравяш, че киното, което ти гледаш, не е кино, не е изкуство, а е продукт. Масов продукт като вафлите и презервативите. Той не представлява нечий полет на въображението, ако ми позволиш сантименталността, а е направен масово, на конвейр, предназначен е да го *употребиш* и да го захръвлиш. Да го забравиш. така че моля те, не ми разправяй, че целта на киното била да забавлява, защото киното има (или радър имаШЕ, в момента това само по независими продукции ще го видиш) много и разнообразни цели, сред които забавлението е само една от много и далеч не винаги най-важната. А ако като алтернатива на "да се хилим на пърденето по филмите и да се кефим на бързите коли и силните експлозии" виждаш само документални филми... ми сори.
Ами, който не се е забавлявал, проблемът си е негов, мен ме кефи. Има свежи лафчета, Орльо съвсем не е толкова зле, колкото обикновено, след като му счупиха носа може и да докара изражение(макар че се съмнявам) ама за Парис си е подходящ.

Който може да направи по-добър филм да заповяда, с удоволствие ще го гледам и ще ръкопляскам.
Да, ми е те тука започна да звучиш като нацупена ученичка, вярвам, че не ти е цел, затова няма да се заяждам. Само че, знаеш ли, това с който може бла бла, верно е много изтъркано. НИКОЙ няма по-голямо право да критикува една стока от консуматора й. Да, ако си говорим за сериозно изкуство, можеш да кажеш "Той твори за себе си" и прочее, само че тук не си говорим за сериозно изкуство, нали? Ами не, никога няма да направя по-добър филм от тоя, ама знаеш ли що? Защото никога няма да направя филм. "Работата" ми е не да ги правя, а да ги гледам. Ако не съм доволен, мога да говоря КОЛКОТО си искам и никой няма право да ми казва да направя нещо, пък тогава да говоря. Ако бях режисьор - ок. Само че като зрител? Хайде все пак малко сериозност.
Мисля, че покрай списанието почнахме да вземаме критиката твърде насериозно и изгубихме забавлението. Ако питаме Рол, едва ли ще има и 5 филма, които да е харесал за последните 3 години.
Ами не, доста повече са. Само че, знаеш ли, един от тях е "Терминатор 3". Адски много ме изкефи. Супер много, бих казал. Гледах си го два пъти на кино (а аз никога не повтарям в общи линии), още няколко пъти на видео, и продължавам да му се кефя. И не защото не е пълен шит, а защото е много правилно компилиран пълен шит. Станали сме били много нам си кви. Нищо подобно. Само дето са ни различни критериите. Имам право да съм по-критичен към киното, ти също имаш правото да не пишеш в ревютата никога минуси с обяснението, че той филмът си е тъп, ма нас ни радва, значи няма минуси. Да, естествено че след "Сталкер", след "Жертвоприношение", след "Ghost in the Shell" дори, та естествено, че след тях не мога да гледам "Троя" с нищо друго, освен с презрение. Само че ако са правилно направени, ако са добри холивудски бози, пак ще ми гхаресат. Има много нива за харесване и ако щеш вярвай, но аз си имам и ниво за холивудски боклуци.
Не мисля че киното и особено бозаджийските екшъни трябва да се взимат толкова насериозно.
За бозаджийските екшъни си прав, само дето грешиш, дето си мислиш, че тук някой реално му е запукало. Когато опре до ревюта обаче, целта е да си оптимално информативен, не да кажеш "Ми тъпичко, ма радва". Що се отнася до киното като цяло, мога само да се надявам, че не мислиш наистина така, писах горе защо.
Колкото до аргумента, за по-доброто може и да е глупав, но е доста верен. Всички се хвърляме да критикуваме, без да уважаваме труда, който е вложен.
Аха, щото не е вложен достатъчно труд. Щом си поел по Пътя на Комерса, ти се лишаваш от правото на помилване, защото правиш не изкуство, а стока. Когато една стока не е добра, не се купува и никакви обяснения колко труд е вложен в нея няма да я спасят. Щото подозирам, че в случаите, когато пиеш кола, ще предпочетеш "Кока кола" пред "Чери кола", а? При стоките от значение е САМО качеството и ако то не е достатъчно - ми сори, Майкъл, това е положението, да е било достатъчно. Аз за себе си мога да кажа, че НЕ уважавам труда, вложен в този филм. Защото за да е хубава една холивудска боза, особено когато, както тук, има на разположение необходимите милиони, се иска ужасно малко, мамицата му! Когато дори това малко видиш, че не е вложено, не дължиш НИКАКВО уважение. И не, всъщност не е вярна забележката, сори. Всичко, което се продава, а не го показваш на приятели за собствено удовлетворение, подлежи на критика в каквато си реши потребителят степен.
Хората са казали, който може да пише е станал писател, който не може - критик.
Аха, казал го е, повярвай ми, адски ядосан от поредната смазваща критика писател :р Критиката, когато е градивна, е най-силният двигател, а също и най-информативната форма на презентация на едно нещо.
Не се опитвам да защитавам филма и да ви убеждавам, че е шедьовър. Просто ми се струва, че повечето се нахвърлят да критикуват твърде сериозно, което не е уместно, за такъв род филми.
Погрешно ти се струва. Пък в крайна сметка хората си имат стил на критикуване. Това, че ще говоря сериозно и ще изпиша сто страници текст (като тук), не значи непременно, че съм ужасно и сериозно възмутен, нали...
За това се опитвам да посмекча критиките им, защото някой който не го е гледал, може да се стресира съвсем сериозно, а филмчето все пак си е забавно, дори и Мат го призна.
И като се стресира и не го гледа какво? Пропуск голям някакъв? Хайде стига, моля ти се. Който иска да го гледа наистина, ще го гледа така и така. Който се откаже заради мое ревю, ще е проявил здрав разум :р
And you can't dance with a devil on your back...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon May 31, 2004 7:59 pm

Междувременно Дем постнал. Пък аз ако можех, щях да постна същия пост от мое име ;) С него съм, демек.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon May 31, 2004 8:07 pm

И аз съм с теб, Рол. само че естествено мен ме мързи да пиша толкова дълги постове. 8-)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Samail
Sorcerer

Post by Samail » Tue Jun 01, 2004 4:24 am

Сега, трябва да кажа че съм съгласен за доста неща с Берик. По мое мнение този филм трябва да се смята повече като екшън, най-вече заради характерът на сценарият и присъствието на всичките тези герои (Ахил, Хектор...). Не може по цял да има непрестанни битки и накрая да се тръсят останалите моменти, които носят посланието на филма, по простата причина че това са единствено сцените с Орльо. Е, има го и стремежът на Ахил, който съпътсвта целията филм, но пак този негов стремеж неминуемно се смята за част от битката, защото така го изразява. 8-)
Роланд, наистина умно си го измислил да пишеш толкова дълго мнение, но не смяташ ли че можеше да не повтаряш само едно и съще нещо, щото накрая направо щях да получа главоболие. :shock: И честно не мога да разбера защо все тръсиш някакви супер кино-шеьобри във касови филми като Троя и тем подобни. Имам предвид че се правят и други филми, а истинските хубави филми не са нито касови, нито всички отиват да го гледат, изобщо понякога така и се пропускат защото като никой не говори за тях, като изключим няколко ревюта във по-елитни списания, тези филми си минават и преминават почти незабелязани. И един истински кино-фен трябва да следи тези филми, а не да гледа супер блокбастърите и после да пита "Къде отуде истинското кино?". :?
Да не говорим че в света има и друго стойностно кино, не само американския булшит - примерно френското, британското, българското. Мен примерно така ми се гледа сега някой български филм. Гадното е обаче че точно касовите филми се гледат от мнозинството. Примерно ако искма да отида на кино с приятели (а иначе сам никога не бих отишъл) трябва да избера някой касов филм - ей примерно следващата седмица сигурно ще ходим с приятели на Хари Потър 3 - а по същото време излиза един хубав филм със Никол Кидман. Но нейсе, ще трябва да си го намеря на DivX като се появи по мрежата след няколко месеца. :roll:
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jun 01, 2004 9:07 am

Ъъъ, мноу яко, да. Айде ся си препрочети дългото ми мнение и ако пак не те заболи главата, ше забележши, че шедьовър е последното, което търся в "Троя".

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jun 01, 2004 9:41 am

Ей, Самаиле, де го дяна стария аватар, толкова си го харесвах! Амаха! А пък за "Троя" - не е въпрос до шедьоври, за мен лично иде реч за най-елементарно уважение към една от първите класики в литературата. Просто това преиначаване с лека ръка на основните моменти в историята е най-малкото, неуважително. Единственият източник на драмата е Омировата "Илиада. Никой не знае дали наистина се е случило някога подобно нещо. Праят се исторически догадки, но без реална почва под краката си те си остават само догадки и нищо повече. Никой не знае дали това, което е открил Шлиман, е точно Троя. Приема се, че е така, но няма нито един източник, който да докаже това със сигурност. Във "Фараон" на Пруст се изказва следната догадка например: (цитирам по памет, че ме мързи да го търся) *Имали гърците някакъв кокошарник, веднъж избухнала война, хората от градчето го подпалили, избягали и оставили враговете с пръст в уста, а сега ако знаеш какви епични песни за събитието пеят...* Иде реч за това, че никой не знае имало ли е или е нямало Троянска война, да не говоря, че още се водят спорове Троя само литературен образ ли е, или действителност. Защо го казвам това? Ами защото след като има само един източник по въпроса, редно беше поне донякъде да се придържат към него. А тъй като гледам, май баш само "донякъде" е придържането - имената на героите и фактът, че има Троянска война. Не знам каква е била целта им - ако са искали да го направят по-достоверен, щяха да притурят от едната страна войска от около 5 000 човека (максимум), а от другата - огромен полис с население от цели 5 000 души. Нямаше на бойното поле да струпат два пъти цялото население на света по онова време, искам да кажа. Само че точно относно абсурдността на бойните сцени са следвали, че даже са и минали Омир, относно цялостната история са имали леки допирни точки с древния автор - имената на героите, Парис отвлича Елена и избухва война. Честно да си кажа, на мене вече взе да ми писва от холивудизмите в световното кино. Взе да става мания - да се хвърлят средства, достатъчни за спасяването и възстановяването на дъждовните гори в цяла Южна Америка, та да може да се каже накрая с гордо вдигнато чело, че това е един от най-скъпите филми в историята, пък крайния продукт кучета го яли. Важното е там да става за гледане, да има някой и друг добър актьор, дето да плакне очите на женската публика, да има една хубава маца, дето да плакне очите на мъжката и да има повечко екшън, друго не е нужно. Не съм съгласна, че тъй е правилно, не съм.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jun 01, 2004 10:26 am

Аха, и аз. И верно, при положение, че имаме всички герои от Илиадата, че те са в същите взаимоотношения, в каквито са в "Илиада", че Парис отвлича Елена и заради товап очва войната, при наличието на троянски кон в крайна сметка... ми малко е несериозно да се твърди, че това не е филм по "Илиада". Някак...

Beric
Paragon

Post by Beric » Tue Jun 01, 2004 12:56 pm

не съм са обиждал, просто исках да поразбуня духовете и успях като гледам.

Не знам, може и да е страничен ефект от Ерагон, ама Троя по ми харесва от Гладиатор(знаех си, че тия преводи ще ми вземат здравето) пък и не съм пил от две седмици, може и от това да е.

Самаиле нема смисъл. Много са критиците на Троя и ги води могъщият Роланд. Не ща да ме влачи зад колесницата :)))

оттеглям се, по-хубаво да ида да го изгледам за пети път, пък може да ми дойде акъла :))

Не можах да разбера що всички ми са извинявате. Няма да се разсърдя, само щото имате различно мнение. Все пак познаваме се от доста време. А и да се разсърдя, винаги може да ме оправите с две бири :twisted:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jun 01, 2004 1:46 pm

"Могъщият Роланд". Задръж тая мисъл :Р
Ама София много нашироко, не мога те извлача и на една обиколка около нея, пък и стени няма...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue Jun 01, 2004 2:05 pm

какво чакате? почерпете човека :)

Троя на мен ми хареса, не е шедьовър, не съм фен(ка) на БраТ ПиД, но си ми хареса, има хляб в него, а като заговорихме за хляб, има и зрелища. какво повече му трябва на човека? (знам, че Слави Трифонов няма да се съгласи с мен, но какво да се прави)

Относно приликите и разликите с "Илиада" и какво точно трябва да се направи, за да е по-достоверен - ами съвсем не смятам, че един филм трябва да бъде едно-към-едно с книгата, от която е взета идеята за него - представете си как действието във филма се развива 10 години. Представете си как се намесват всичките богове. Щеше да се получи не филм, а сапунена опера. Филмът нямаше да е по-добър, ако бяха преписали книгата, затова и не са го направили. Е, можеше и да опишат един сблъсък между 10 000 гърци срещу други няколко хиляди троянци, но определено зрелището щеше много да пострада. Хората отиват в киното да се забавляват все пак. Искат да гледат големи битки, а не малки сблъсъци. Е, който не са му харесали големите битки на големия екран, нека критикува.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Jun 01, 2004 2:13 pm

Не знам, може и да е страничен ефект от Ерагон, ама Троя по ми харесва от Гладиатор(знаех си, че тия преводи ще ми вземат здравето) пък и не съм пил от две седмици, може и от това да е.
Почвай да пиеш веднага, само някой в ненормално състояние може да хареса Троя повече от Гладиатор. :D 8-)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Beric
Paragon

Post by Beric » Tue Jun 01, 2004 2:22 pm

Go Thundy :))

знаех си че не съм сам.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jun 01, 2004 2:54 pm

Не обръщай внимание на гласовете в главата си :р

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Tue Jun 01, 2004 5:20 pm

Ама не може така! Защо нямаше богове??? :x Колкото историята е истинска, толкова и те! Можеха да ги намърдат в сюжета, тъкмо щеше да е по-интересно.
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Skywalker
Warmage

Post by Skywalker » Tue Jun 01, 2004 6:13 pm

точно това е едно от нещата<които ме разочароваха!!!