Аз дори не мога да го оплюя. Толкова е невзрачен и никакъв, че и за оплюване не става, дори лош не е достатъчно. Ся по цитати, че ми грабнаха окото едно-две неща.
Well, while almost out of the friendly chatter, I dare admit others don't. Take it like a man, eh?Далеч съм от мисълта да хваля Троя и да казвам, че това е най-великият филм. Просто страшно се забавлявам на подскоците на Ахил, лафчетата на Агамемнон и пребиването на Орльо.
Ми ако пък има нещо, с което да съм по-несъгласен... Ся, това, че ти делиш филмите на "забавни" и "документални" не значи, че с всички е така. Целта на киното, както и на всяко изкуство, е да даде средствата на даден човек да сподели нещо свое си със света. Само че, скийш, киното затова не е изкуство вече, американското поне, щото хората в Холивуд слабо ги боли да "споделят" каквото и да е. Пука им да печелят, само че ДОРИ това вече им става все по-трудно, защото са се изчерпали тотално. Защото дори клишетата се изтъркват от преупотреба. Стигнали са дотам, че комерсиалните боклуци вече са скапани дори за жанра "комерсиални боклуци". Безпомощни, беззъби и импотентни (this one's for you, Yan ;)).Забравяте, че основната задача на киното е да забавлява. Който иска документални филми да гледа дискавъри.
Не ние, а ти забравяш, че киното, което ти гледаш, не е кино, не е изкуство, а е продукт. Масов продукт като вафлите и презервативите. Той не представлява нечий полет на въображението, ако ми позволиш сантименталността, а е направен масово, на конвейр, предназначен е да го *употребиш* и да го захръвлиш. Да го забравиш. така че моля те, не ми разправяй, че целта на киното била да забавлява, защото киното има (или радър имаШЕ, в момента това само по независими продукции ще го видиш) много и разнообразни цели, сред които забавлението е само една от много и далеч не винаги най-важната. А ако като алтернатива на "да се хилим на пърденето по филмите и да се кефим на бързите коли и силните експлозии" виждаш само документални филми... ми сори.
Да, ми е те тука започна да звучиш като нацупена ученичка, вярвам, че не ти е цел, затова няма да се заяждам. Само че, знаеш ли, това с който може бла бла, верно е много изтъркано. НИКОЙ няма по-голямо право да критикува една стока от консуматора й. Да, ако си говорим за сериозно изкуство, можеш да кажеш "Той твори за себе си" и прочее, само че тук не си говорим за сериозно изкуство, нали? Ами не, никога няма да направя по-добър филм от тоя, ама знаеш ли що? Защото никога няма да направя филм. "Работата" ми е не да ги правя, а да ги гледам. Ако не съм доволен, мога да говоря КОЛКОТО си искам и никой няма право да ми казва да направя нещо, пък тогава да говоря. Ако бях режисьор - ок. Само че като зрител? Хайде все пак малко сериозност.Ами, който не се е забавлявал, проблемът си е негов, мен ме кефи. Има свежи лафчета, Орльо съвсем не е толкова зле, колкото обикновено, след като му счупиха носа може и да докара изражение(макар че се съмнявам) ама за Парис си е подходящ.
Който може да направи по-добър филм да заповяда, с удоволствие ще го гледам и ще ръкопляскам.
Ами не, доста повече са. Само че, знаеш ли, един от тях е "Терминатор 3". Адски много ме изкефи. Супер много, бих казал. Гледах си го два пъти на кино (а аз никога не повтарям в общи линии), още няколко пъти на видео, и продължавам да му се кефя. И не защото не е пълен шит, а защото е много правилно компилиран пълен шит. Станали сме били много нам си кви. Нищо подобно. Само дето са ни различни критериите. Имам право да съм по-критичен към киното, ти също имаш правото да не пишеш в ревютата никога минуси с обяснението, че той филмът си е тъп, ма нас ни радва, значи няма минуси. Да, естествено че след "Сталкер", след "Жертвоприношение", след "Ghost in the Shell" дори, та естествено, че след тях не мога да гледам "Троя" с нищо друго, освен с презрение. Само че ако са правилно направени, ако са добри холивудски бози, пак ще ми гхаресат. Има много нива за харесване и ако щеш вярвай, но аз си имам и ниво за холивудски боклуци.Мисля, че покрай списанието почнахме да вземаме критиката твърде насериозно и изгубихме забавлението. Ако питаме Рол, едва ли ще има и 5 филма, които да е харесал за последните 3 години.
За бозаджийските екшъни си прав, само дето грешиш, дето си мислиш, че тук някой реално му е запукало. Когато опре до ревюта обаче, целта е да си оптимално информативен, не да кажеш "Ми тъпичко, ма радва". Що се отнася до киното като цяло, мога само да се надявам, че не мислиш наистина така, писах горе защо.Не мисля че киното и особено бозаджийските екшъни трябва да се взимат толкова насериозно.
Аха, щото не е вложен достатъчно труд. Щом си поел по Пътя на Комерса, ти се лишаваш от правото на помилване, защото правиш не изкуство, а стока. Когато една стока не е добра, не се купува и никакви обяснения колко труд е вложен в нея няма да я спасят. Щото подозирам, че в случаите, когато пиеш кола, ще предпочетеш "Кока кола" пред "Чери кола", а? При стоките от значение е САМО качеството и ако то не е достатъчно - ми сори, Майкъл, това е положението, да е било достатъчно. Аз за себе си мога да кажа, че НЕ уважавам труда, вложен в този филм. Защото за да е хубава една холивудска боза, особено когато, както тук, има на разположение необходимите милиони, се иска ужасно малко, мамицата му! Когато дори това малко видиш, че не е вложено, не дължиш НИКАКВО уважение. И не, всъщност не е вярна забележката, сори. Всичко, което се продава, а не го показваш на приятели за собствено удовлетворение, подлежи на критика в каквато си реши потребителят степен.Колкото до аргумента, за по-доброто може и да е глупав, но е доста верен. Всички се хвърляме да критикуваме, без да уважаваме труда, който е вложен.
Аха, казал го е, повярвай ми, адски ядосан от поредната смазваща критика писател :р Критиката, когато е градивна, е най-силният двигател, а също и най-информативната форма на презентация на едно нещо.Хората са казали, който може да пише е станал писател, който не може - критик.
Погрешно ти се струва. Пък в крайна сметка хората си имат стил на критикуване. Това, че ще говоря сериозно и ще изпиша сто страници текст (като тук), не значи непременно, че съм ужасно и сериозно възмутен, нали...Не се опитвам да защитавам филма и да ви убеждавам, че е шедьовър. Просто ми се струва, че повечето се нахвърлят да критикуват твърде сериозно, което не е уместно, за такъв род филми.
И като се стресира и не го гледа какво? Пропуск голям някакъв? Хайде стига, моля ти се. Който иска да го гледа наистина, ще го гледа така и така. Който се откаже заради мое ревю, ще е проявил здрав разум :рЗа това се опитвам да посмекча критиките им, защото някой който не го е гледал, може да се стресира съвсем сериозно, а филмчето все пак си е забавно, дори и Мат го призна.