Български фентъзи писатели

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Sep 10, 2007 11:33 pm

Темата и сетингът нямат значение (стига да не са крадени :lol: ). Никой автор, който си знае цената, няма да хвърли година (поне) от живота си за роман, който дори да бъде издаден, няма да му се изплати.

Просто, нали?

В провинция БГ нищо стойностно не вирее, не го жали само фентъзито. Единственият начин да се появи добро такова е да бъде написано за издаване навън. :wink:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Dragonsnake
Farmer

Post by Dragonsnake » Mon Sep 10, 2007 11:49 pm

"Дракончето" и на мен ми направи впечатление. Даже много се израдвах, че е написано въз основа на Българския фолклор. Единствената забележка, която имам, е че езикът е много "пичовски" във цялата книга. Стилът и езикът на втората бяха на ниво. Доста издържана, приятно преплитане на съвременното с древното. Много му се зарадвах на писателя и на книжката. Виж, третата се превърнав научна фантазия... Ако беше отделен роман, би могла да е началото на една Българска space opera. В контекста на Дракончето нещо не ми се връзва. А да, без малко да забравя. Ты като книгите са изпръстени със старобългарски думи и понятия, би било добре да има библиографска справка.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Sep 10, 2007 11:55 pm

А аз мисля, че вероятността някой да напише добро фентъзи и да не се забележи не е малка. Около Тучков се вдигна шум най-вече сред твърдата аудитория.
Освен това "самостоятелна история с консистентен (т.е. състоятелен? тоест?) стил и ниско ниво на заемки " е нещо прекрасно, което може да не се хареса на широката публика именно поради ниското ниво на заемки. Поради това, че твърдата аудитория ще се тръшка, че нямало битки на джуджета срещу елфи, а широката общественост ще отпише книгата като поредната детска книжка.
И, бтв, Блейд все пак питаше за сериозно фентъзи, а не за изключителна книга. Лично за мен това би могло да бъде и съвсем клиширана, почти учебникарска книга, спазваща правилата на жанра. Която, да, на мен няма да ми хареса, но въпреки това бих я признала за сериозно фентъзи.

Що се отнася до това, че никой автор не би хвърлил година - достатъчно много хора го правят и в България. А в "провинция БГ" вирееш и ти, Алекс. Да, аудиторията в България е малка. Това не означава, че писателите са несъществуващи.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Blade
Farmer

Post by Blade » Tue Sep 11, 2007 10:29 am

Този проблем, дето ще си загуби някой една година от живота и няма да получи пари и признание, ми звучи доста постно. Има доста примери в литературата, когато някой пише книга 10 години и междувременно мизерства, обсебен от идеята да си довърши романа, в който е вложил целите си сърце, душа,..живот. Това че в България сме лигльовци май е истинската причина. И по принцип аз лично бих се изкефил на нещо, в което да НЯМА джуджета, елфи и подобни повърни, поне според мен най-добрите книги в жанра избягват преексплоатирането на Толкиновата фауна. Драконите са пичове - те могат да останат :lol:
And to the fire-ey'd maid of smoky war
All hot and bleeding we will offer them:
The mailed Mars shall on his altar sit,
Up to the ears in blood...
Shakespeare

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Sep 11, 2007 11:17 am

Blade wrote:Този проблем, дето ще си загуби някой една година от живота и няма да получи пари и признание, ми звучи доста постно. Има доста примери в литературата, когато някой пише книга 10 години и междувременно мизерства, обсебен от идеята да си довърши романа, в който е вложил целите си сърце, душа,..живот. Това че в България сме лигльовци май е истинската причина. И по принцип аз лично бих се изкефил на нещо, в което да НЯМА джуджета, елфи и подобни повърни, поне според мен най-добрите книги в жанра избягват преексплоатирането на Толкиновата фауна.
Еми, съгласен.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Sep 11, 2007 12:56 pm

Morwen wrote:А аз мисля, че вероятността някой да напише добро фентъзи и да не се забележи не е малка. Около Тучков се вдигна шум най-вече сред твърдата аудитория.
Около Тучков се вдигна шум, защото това същество се обяви за по-добър писател от Толкин в едно интервю за вестник "Труд". И понеже това е най-четеният вестник в България, нямаше как да не му се обърне внимание. А като писател го закопа огромното му самочувствие. С какви очи някакво си седемнайсетгодишно хлапе(нали на толкова беше) ще критикува Толкин, че бил нечетивен, пък то, видиш ли, поправило това, добавяйки учителя Йода в книгата си. Особено във втората половина на произведението му направо можех да кажа откъде е взел повечето неща.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 11, 2007 1:02 pm

Мда, лошото е, че се чува най-силно като има издънка:)
Има доста примери в литературата, когато някой пише книга 10 години и междувременно мизерства, обсебен от идеята да си довърши романа, в който е вложил целите си сърце, душа,..живот. Това че в България сме лигльовци май е истинската причина.
Абсолютно съгласна с първото изречение. Но не мисля, че в България непременно е различно. И тук, и в чужбина винаги ще има и отдадени хора (някои дори на смислени неща) и хора, които "си знаят цената и не хвърлят време в нещо, което няма да им се изплати". Просто тук мащабите са по-малки.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Aliera
Smallfolk

Post by Aliera » Tue Sep 11, 2007 11:28 pm

8-) намират се и някой свястни книги на български автори ! Книжките на Николай Телалов не са лоши и Номад на Елена Павлова ми харесва !
"Forget love... I'd rather fall in chocolate."

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed Sep 12, 2007 12:02 am

Тучков точно го познавам лично покрай Меджика и е поредното изключително надуто смехарче от богато семейство...Навремето даже го баннаха, защото чийтваше, ама да не влизам в детайли. И този сопол говорил за Толкин, милият....Ноу комент...

Aliera
Smallfolk

Post by Aliera » Thu Sep 13, 2007 7:52 pm

аз съм чела " Да надбягаш съдбата" на Тучков и не бих казала ,че ми направи особено впечатление ! Интерестна е книжката , но нищо повече!
"Forget love... I'd rather fall in chocolate."

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Sep 13, 2007 11:24 pm

Мдааа Тучков е една дъъълга тема разисквана май вече. :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Таерин
Smallfolk

Post by Таерин » Fri Oct 19, 2007 6:22 pm

българските автори определено имат какво да покажат.проблемът е,че книгите им не се купуват много.поне такова е всеобщото мнение.иначе аз имам книги от български фентъзи автори и не са никак лоши.а и носят нещо самобитно,уникално.не знам,защо ,но аз ги чувствам така.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 19, 2007 6:24 pm

А не се купуват много, защото 8 от всеки 10 са пълен боклук :) А 8 от всеки 10 са пълен бокулк, защото нямаме никакви писателски традиции. А нямаме никакви писателски традиции, защото вместо да се опитат да се образоват малко как се пише, нашенските автори си мислят, че писането е само някакъв волен полет на въображението и вдъхновението... което е, да речем, непълна версия на истината ;)
And you can't dance with a devil on your back...

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri Oct 19, 2007 8:37 pm

Roland wrote:А нямаме никакви писателски традиции, защото вместо да се опитат да се образоват малко как се пише, нашенските автори си мислят, че писането е само някакъв волен полет на въображението и вдъхновението... което е, да речем, непълна версия на истината ;)
Прощавай, но не вярвам, че писането се учи в writer's workshops. Или имаш послание, или нямаш :wink: И не като да нямаме писателски традиции.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Oct 19, 2007 9:11 pm

Roland wrote:А не се купуват много, защото 8 от всеки 10 са пълен боклук :) А 8 от всеки 10 са пълен бокулк, защото нямаме никакви писателски традиции. А нямаме никакви писателски традиции, защото вместо да се опитат да се образоват малко как се пише, нашенските автори си мислят, че писането е само някакъв волен полет на въображението и вдъхновението... което е, да речем, непълна версия на истината ;)
Ама то има ли 10 книги ?
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image