Тери Гудкайнд

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
JaimeLannister
Forsaken

Тери Гудкайнд

Post by JaimeLannister » Wed Dec 08, 2004 12:29 pm

Така...
Значи, дойде ми музата да пусна и аз някой топик из форума и се сетих за моя любимец Тери ....
Така де, то това "любимец" е малко относително. Разказвали са ми, че във книга на Достоевски имало случай един от героите да умре и по- късно да се появи жив и здрав. Авторът бързал да пише и пропуснал, че е отрепал човека...
Та за Гудкайнд: Определено един от най-"нескопосаните" автори, които съм чел. Някакси от книгите му лъха на недоизпипаност, има някакви доста неубедителни моменти ...
Изобщо, доста критики биха могли да се хвърлят... И все пак...
Все пак трябва да призная, че Гудкайнд е един от писателите, които най- силно са ми въздействали. Един вид ще стигнем до оная дискусия за Favourite vs Best. Като оценявам писанията на Гудкайнд чисто рационално мога да им намеря една камара кусури, но когато четох "Първото правило..." или особено "Вярата на прокудения" бях като блъсната катерица. Неща, които в други книги бих обявил за елементарна философия или за клишета тук ми въздействаха толкова силно...
Може би моментът беше такъв. Не съм сигурен, а и честно казано не искам да нищя такива лични моменти тука...
И все пак Гудкайнд си остана за мен Favourite, макар че не го оценявам като Best... Мътна работа. Не знам дали някой разбра нещо...
Но въпроса си е за Гудкайнд, а не за мен. Какво мислите за този писател? Дали трябва да го сложим до Джордан... или до Ериксон? :)
.....
По- скоро ми е любопитно къде вие го поставяте и дали случайно на някой не му е въздействал като на мен? :)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Dec 08, 2004 12:45 pm

До Ериксон във фентъзито никой не можем да сложим, но до Джордан лошо няма. "Вярата на прокудения" ми беше ужасно скучна и всъщност тя ме отказа от поредицата, квито и доводи да ми изтъкват за "посланията" й и прочее. Харесваха ми книгите докъм трета, но после...

Никакъв не ми е, нито ми се чете, нито ми липсва.
And you can't dance with a devil on your back...

thunder
Forsaken

Re: Тери Гудкайнд

Post by thunder » Wed Dec 08, 2004 12:50 pm

Гудкайнд като прочетох "Първото правило..." веднага ми се нареди сред любимците. После обаче започна с едни бози... С всяка следваща книга все повече си изсмукваше от пръстите - чак до "Вярата на прокудения", която ме изненада страшно приятно. Но после - пак боза... Проблемът, според мен е ясен - парите :) Натискат го човека да пише повече и да продава повече, а не пише по-качествено. Парите ще убият литературата, казвам ви. Вижте какво правят парите с мнoгoтомните поредици вече :)

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Wed Dec 08, 2004 2:49 pm

Лично на мен първия том ми изглежда по- претупан и набързо написан от 6-тия например. И все пак си личи, че човека бая бърза с писането.
Дали е за пари? Не знам, но е твърде вероятно...
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

AND NOW IS FOREVER..."

Image

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Dec 08, 2004 3:14 pm

някъде беше казал, че "Не може да си представи да престане да пише за приключенията на Ричард и Калан". No Comment...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Dec 08, 2004 3:16 pm

Горе-долу съм на мнението на Тъндър mot-a-mot, само дето аз след вярата така и нищо не прочетох, въпреки че тя много ми хареса също. Просто.. първо нямаше време.. после.. и така...
This is it. Ground zero.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Dec 08, 2004 3:24 pm

Така и не реших да прежаля пари за още една безкрайна поредица, и то издавана по нагъл начин. Пък и като се наслушах как се откроявал като плагиат Гудкайнд дори в фентзъи жанра и съвсем се отказах.

Но го уважавам Гудкайнд като причината за една от най-забавните статии ever(6-ти брой на ШД за незапознатите). :D 8-)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Wed Dec 08, 2004 7:36 pm

Хей, наистина е доста забавно...
И все пак Ян е оценил 7-мия том с осмица. :)
Аз не бих му дал толкова...

AND NOW IS FOREVER..."

Image

sauron
Paragon

Post by sauron » Fri Dec 10, 2004 10:19 am

ебати статията, ебати редакторите :twisted:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Dec 10, 2004 10:49 am

На мен вместо 6 ми се отваря 9 борй, а в него няма Гудкайнд...
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Dec 10, 2004 10:53 am

Да, нещо хит.бг-то е бъгаво, Ники трябва да го види..
This is it. Ground zero.

Random
Ascendent

Post by Random » Fri Dec 10, 2004 6:07 pm

Мда, Гудкайнд пише увлекателно фентъзи, но все пак говорим хем за фентъзи, хем за комерсиално фентъзи, хем за безкрайна поредица. Последната книга така и не си я взех, а препоследнта беше голяма боза, както и повечето преди нея, в интерес на истината. Някакси вече нямам никакво желание да се захващам с подобни книги, а и от Прозорец хич не ме предразполагат да си ги купувам с наглите си издания. Гудкайнд си е обикновен драскач и плагиат с що-годе прилично въображение и усещане за динамика, така че не ми дреме много за него; лошото е, че същото издателство прекъсна някои наистина феноменални поредици.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Dec 10, 2004 6:53 pm

Enter Chung Kuo :?
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Dec 10, 2004 10:27 pm

Зе ми думите от устата. Кретени с кретени.
This is it. Ground zero.

Random
Ascendent

Post by Random » Sat Dec 11, 2004 12:09 am

Мда, бедното Чун Куо... Че и Божиите монархии на Кирни - едно от най-стойностните фентъзита напоследък. Даже Ериксон се е изказал със суперлативи за него :)
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.