Favourite vs Best

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Demandred
Moderator

Favourite vs Best

Post by Demandred » Mon Dec 06, 2004 3:53 pm

Напоследък кисна по доста време по разни кинофоруми на IMDB.com, и забелязах, че повечето хора правят разграничение между своя любим филм и този, които смятат за най-добър сред гледаните от тях. Което за мен лично е доста нелепо. Обикновено аргументацията е "Х е най-добрият филм, защото технически е перфектен, освен това 2345617 критика го имат за адски велик", което за мен значи липса на увереност в собственото мнение и влияние на авторитети. Все пак оценката винаги е субективна, каквито и псевдокритерии за обективност да слагат критиците. Всеки трябва да си държи на мнението, колкот и погрешно да се струва то на останалите.

Както и да е, след този увод следва логичния въпрос вие лично на чия страна сте в този спор - на моята или на погрешната? 8-) :D
Last edited by Demandred on Mon Dec 06, 2004 5:07 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Dec 06, 2004 4:41 pm

На твоята. И аз съм спорил навремето по тоя въпрос. Според мен дори да признаем, че един филм е добър по някакви псевдообективни критерии на "разбирачите, дето се занимават с това", то всичките му такива ми ти качества отстъпват пред простичкия факт, че за да е добър, трябва аз да реша, че е добър, а то си е комплексна работа, чиито компоненти не са най-важното сами по себе си.
This is it. Ground zero.

Gunslinger
Warmage

Post by Gunslinger » Mon Dec 06, 2004 6:11 pm

Аз си мисля.че хората трябва да правят разлика между филми,които харесват и филми които са добри.Аз например не оценявам филми,в които участва Леонардо ДиКаприо.Просто не ме кефят без значение,дали се казват "Титаниk","Хвани ме ако можеш",или някой друг филм.Знам че филмите са добри,но не мога да ги понасям.Dруг пример е,че много харесвам филми с комиксови герои.Харесвам Punisher,Hulk,Daredevil,макар да знам,че са супер тъпи.Ей тва ми е мнението(надявам, че сте ме разбрали).
http://blogofidiots.wordpress.com/
http://tvseriesbg.com/
There they stood, ranged along the hillsides, metTo view the last of me, a living frame For one more picture! In a sheet of flame
I saw them and I knew them all. And yet Dauntless the slug-horn to my lips I set, And blew. 'Childe Roland to the Dark Tower came.'
X-Men Deadly Genesis е Decimation Tie In

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Dec 06, 2004 6:53 pm

Аз съм напълно съгласен с Мор.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Mon Dec 06, 2004 7:02 pm

Да дам и аз едно рамо на Мор :D , както се казва на мен и "Отмъстителите" ми беше харесал адски много, пък той обективно погледнато не представлява кой знае какво :P ...
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Dec 06, 2004 8:18 pm

Ми аз пък ще ви подложа на всичките крак, защото изхождате от грешна и едностранна позиция. Не е задължително при това разграничение "най-добър" да значи "Казват, че/обективно погледнато излиза, че/критицита твърдят, че" и т.н. Аз имам филми (игри, книги, ръкавици), които по някакъв начин ме кефят повече от други, но обективно съзнавам, че другите са всъщност по-добри. Това не значи, че въпросните не ме кефят примерно също страшно много, но просто има нещо, което е светнало в правилния момент в другите и са ми се запечатали по друг начин. И за да не се ядем за дефиниции на "любим" и "най-добър", което, нали, ше утрепе сякъв спор наред с пъстървите, просто ще дам...

Пример - Ghost in the Shell VS Vampire Hunter D

Ами първото е философско кино, смислено, стойностно, силно и невероятно въздействащо. Обожавам го. Вторият обаче... Ами може би защото ми беше първото аниме, може би заради божествената анимация/музика/атмосфера и т.н, обаче ако ме питат за любимото ми аниме, няма да кажа GitS, въпреки че се прекланям пред него като дърт толкинист пред Властелина. Ще кажа VHD, въпреки че, убийте ме, няма нито един елемент, в който той да е по-добър от Призрака и всъщност на малкото му пръстче не може да стъпи (ок, преувеличение), спрямо критериите, според които аз определям добро или лошо кино.

И това всичкото са си мои усещания и възприятия, които нямат нищо общо с това кой критик какво мислел и обективните ми "идеи" кои елементи били добри (да, знам, че го казах в предното изречение, плс разбирайте какво искам да кажа) и кои не. И двата филма са страхотни, но винаги бих посочил единия като най-добър, а другия като мой любим. Нещо като неясната разлика между "събитие на броя" и "книга на броя" :P

Едит: "Отмъстителите" е третият най-тъп филм във вселената след "Пич, къде ми е колата" и "Батман и Робин" :P:P:P:P:P:P
And you can't dance with a devil on your back...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Dec 06, 2004 8:26 pm

Втори едит, но май необходим - идеята ми е мъглява, предполагам, затова моля да не се захващаме за дефиниции и семантика. Исках да покажа, че независимо какъв смисъл влага човек в думите "най-добър" и "любим", разделението им Е възможно, при това без едното да е дегрейднато, защото не е лично мнение, а опит за упование на чуждото. Поне в моя пример горе си е точно така.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Dec 06, 2004 8:50 pm

И аз така. Имам любими филми, за които знам, че не могат да се нарекат най-добри - всъщност могат спокойно да минат за бози по моите собствени критерии - и това няма никакво значение, пак са ми любими. Обратният случай - гледам някой филм и осъзнавам колко е добър в някакви отношения - но с нещо не ми допада, да речем не съответства на нагласата ми и затова не ми е любим. И разбира се, в повечето случаи двете категории се припокриват, но все пак ги има изключенията.

Edit: Признавам, Мор не го разбрах съвсем. :/
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Dec 06, 2004 8:51 pm

А в моя пример горе дори не е така. И двата ме изпълват с възхищение. Просто като се каже "най-добър" се сещам за единия, а като чуя "любим" - за другия.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Dec 06, 2004 8:53 pm

Бтв:
съжалявам, но ще забия в определения - едното е въпрос на интелектуална оценка, а другото на чувство.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Dec 06, 2004 8:54 pm

Съжалявам, но ще се отдам на спам-чат - не че принципно не си права (и ама изобщо не съм съгласен, че интелектуалната оценка трябва да е по-низша от емоционалната, да се водиш само по емоциите си е дилетантщина), но в моя случай е възможно понякогаи двете да са на емоционална почва.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Mon Dec 06, 2004 9:09 pm

Аз се пооплетох...
Не искам да стигам до въпроса- "Що е емоция?", ама ..
Накратко- съгласен съм с Рол. Просто някой филми идват в даден момент и носят съответната сантиментална стойност. Човек ги свързва с нещо друго и те се превръщат в спомен и т.н. глупости...
После идва рационалната оценка, която може да постави друг филм на върха...
И при всичкото изписано до тук, трябва да спомена, че лично аз оценявам всичките си любими филми и като най- добри. Просто са еквивалентни. Дали пък за мен водещи не са емоциите ?
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Drizzt Do`Urden
Jaghut Tyrant

Post by Drizzt Do`Urden » Mon Dec 06, 2004 9:12 pm

да, друг е въпроса, че колкото е по-добър е един филм- толкожа по-вероятно е да ти стане любим, щото, ако не друго, още като го видиш, че е направен кофти и се настройваш анти. Има и изключения, да, Рол даде идеален пример- т'ва Vampire Hunter D и на мене ми е първото аниме и си ми е още любимо, въпреки, че така и не разбрах какво толкова ми харесва в него..
-You Said it yourself, Kain.. There Are only two sides to a coin..
-Apparently so. But suppose you throw a coin enough times... But suppose one day, it lands on its edge..

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Dec 06, 2004 10:39 pm

Роланд е напълно прав, че изложих въпроса доста едностранчиво в първия момент, основната причина беше мързела.
Основното очевидно е дали смятате, че има някакви обективни критерии за оценка, независимо дали са поставени от вас или самите или от външни авторитети. Аз поне не смятам, че има такива, които да измерват наистина важните неща в филмите. В смисъл, може актьорите да са перфектни, осветлението и операторската работа феноменални, сюжетът интересен и задълбочен... но щом не докосва душата ти по някакъв начин, не ти въздейства емоционално или не те кара точно теб дълбоко да се замислиш за важни неща - тогава колкото и да е перфектен в отделните компоненти, не мога да го приема за шедьовър. Поне при мен емоциите са по-важни БТВ, може да навежда много на размисъл филма, обаче щом не ми въздейства емоционално и ме оставя безразличен, трудно мога да го заобичам наистина.
Сега като си го прочетох, и аз не знам какво точно исках да кажа, но какво да се прави, да се надяваме, че някой ще разбере поне. ;P
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Dec 07, 2004 12:29 am

Дам, и аз те контрирам пак с примера, който дадох. За актьорите в анимация ясно, но осветлението и операторската работа са феноменални, сюжетът е интересен и задълбочен И докосва душата ми по някакъв начин, въздейства ми емоционално и ме кара да се замисля за важни неща. Не ме оставя безразличен и МИ въздейства емоционално. Описанието пасва и на двата филма. Само че единият е по-добър от другия, а другият ми е по-любим :) Иди го разбирай...