Политика и социален коментар:
Crooked Media: група политически подкастове, в чието ядро са четирима супер готини младежи:
Джон Лавет - член на писателския екип на Барак Обама, комедиант и партньор на Ронан Фароу (журналистът, който спечели Пулицър за New Yorker с разследванията си върху Харви Уайнстийн).
Джон Фавро - главният писател на речи на Барак Обама, който преди това е работил за Джон Кери.
Томи Витор - бивш прес-секретар и spokesperson на Барак Обама
Дан Пфайфър - senior advisor на Барак Обама
Както е очевидно от биографиите, и четиримата са хардкор Демократи, но въпреки това говорят за политика по много интелигентен и (според мен) честен начин и не оправдават грешките на партията. Освен това са забавни и страхотни наживо (има четири епизода на "Pod Save America" на HBO, за който се интересува).
Конкретни подкастове от Crooked, които аз слушам:
Pod Save America - основният подкаст на сайта, който говори за политическите събития в Америка, с водещ Джон Фавро и ротация на другите трима, плюс гости.
Lovett or Leave It - също като PSA, но под формата на комедийно шоу с мини-игри, в което Джон Лавет използва хумор, за да коментира политика. Обикновено е с жива публика и гост-водещи, които са други политически комедианти.
Pod Save the World - фокус върху "международна" (от гледна точка на САЩ) политика с водещ Томи Витор.
Препоръчвам и The Wilderness - завършена поредица от петнадесет епизода, в които Джон Фавро дискутира произхода, миналото, и бъдещето на Демократичната партия в САЩ. Последният епизод е разговор с Барак Обама.
Vox Podcasts: новинарски сайт с подкаст секция, водена от група супер интелигентни журналисти. Силно либерални, но с уклон към политическа теория вместо социална справедливост, и НУЛЕВА привърженост към Демократичната партия.
Конкретни подкастове от Vox, които аз слушам:
The Weeds - основният подкаст, коментиращ политическите събития в Америка, с водещи Матю Иглесиас, Езра Клайн и ротация на други Vox коментатори.
Today, Explained - супер як ежедневен подкаст, където за кратко време Шон Рамесуорм дискутира по много разчупен начин ЕДНА тема/новина - политическа, социална, историческа, от САЩ или по света. Препоръчвам горещо.
Future Perfect - подкаст, в който Дилан Матюс дискутира потенциални движения, научни, социални и всякакви други открития, които имат потенциала драстично да подобрят света. Много хубава доза оптимизъм, ако на човек всичко му се струва ужасно и иска да умре.
The Five Thirty Eight Podcast: Подкастът на статистическия сайт FiveThirtyEight, чийто главен редактор е Нейт Силвър. Подкастът е в общи линии същото като Vox: The Weeds, но с различни хора, които често стигат до различни изводи. Освен това боравят със статистики и ги анализират по много интелигентен начин, което страшно ме кефи.
________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________
Литература:
Writing Excuses: любимият ми подкаст за писане на фантастика и фентъзи, който твърдо смятам, че би бил супер интересен и за читателите. В момента върви 14-ти сезон и на сайта препоръчват човек да почне с десети, но аз съм го слушал от начало до край, и при все малко по-нескопосаните начални епизоди, всеки сезон има тонове супер полезна информация и интересни перспективи върху писането на фантастика и фентъзи като изкуство, занаят, и бизнес. Ето ги и водещите:
Брандън Сандерсън - слабо известен пич, но мисля, че сме писали за него веднъж-дваж...
Дан Уелс - дружка на Сандерсън от мормонско време и автор на YA дистопии и поредицата за Джон Клийвър - тийн социопат, който се бори с чудовища-серийни убийци. Известен с онлайн лекциите си за The Seven Point Story Structure.
Хауърд Тейлър - третият член на мормонската мафия, автор на един от най-старите уеб-комикси в мрежата, който все още върви силно - сатиричната космическа опера Schlock Mercenary.
Мери Робинет Ковал - професионален четец на аудио-книги, професионален кукловод (сериозно), бивш президент на The Science Fiction and Fantasy Writers of America и автор на книги като Lady Astronaut of Mars, за която сме писали в ShadowDance.
Извън тези, които (с изключение на Тейлър, който произнася "WH" като "HW" и говори твърде много и ГО МРАЗЯ И ТРЯБВА ДА УМРЕ) са страхотни, остроумни, и невероятно интелигентни, всеки сезон е пълен с гости, от Скот Линч, Патрик Ротфъс и Марта Уелс, та до Дейвид Фарланд и Робин Хоб. Последните сезони има и ротация на водещи, които гостуват за цял сезон, като Уесли Чу, Амал Ел-Мотар и др.
I Should Be Writing: личният подкаст на Мър Лафърти - научно фантастичен автор, известна най-вече с номиниранатра за Хюго книга Six Wakes. Уникална с това, че е един от най-дълготрайните подкастове въобще - с над 400 епизода - и с искрения й подход към това как говори за собствения си процес, клиничната си депресия, и как животът на писател се влияе от кариерата му. Понякога е труден за слушане и Мър прави някакви много странни паузи нон-стоп, докато говори, но като цяло си заслужава.
Ditch Diggers: другият подкаст на Лафърти, заедно с автора Мат Уолъс. Двамата говорят за писателския бизнес, фокусирайки върху публикуване, различните видове издаване и т.н. Двамата знаят много и са доста забавни, когато говорят един с друг (което е странно, предвид колко депресираща е Мър, когато е сама).
The Mythcreants Podcast: Подкаст за фантастика, фентъзи, и ролеви игри, с фокус върху стил, език... и социална справедливост. Което подозирам ще го направи неприятен за някои слушатели, но аз му се радвам много, а и темата е важна за всеки автор, който иска да пробие в САЩ. Водещите Крис Уинкъл, Орин Ашкенази, и Уес Матлок са професионални редактори и освен подкаста, имат и блог, в който влизат доста материали, за които нямат време да говорят.
Има и други, които съм подхванал, но засега не съм слушал достатъчно, че да имам мнение. Стискам си палци, че към тая тема ще има някакъв интерес, щото ми отне някакви еони да я напиша

Кои са вашите предпочитани теми и подкастове?