http://programata.bg/index.php?page=det ... &eid=16531
Вижте това, моля, и кажете някой иска ли да ме придружи в сряда вечерта. Знам, че е неудобно, но за днес изтървах възможността да отида, пък и е късно да се събираме повече хора. Аз съм в категорията луд фен, когато става въпрос за Тарковски, просто защото му харесвам филмите до един, и за мен ще е неописуемо интересно да гледам този, въпреки че не е негов. Казват, че "Жертвоприношение" е особен филм за Тарковски, защото е знаел, че ще бъде последният му филм... А възможността да се види малко повече от "човека" зад "твореца" е много ценна. Та така с агитацията, желаещи ще има ли?
Документален филм за Тарковски
Документален филм за Тарковски
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
Има около 0,5% шанс да се прежаля и аз. но най-вероятно не.
Но поне имам много смекчаващи вината обстоятелства като държавен изпит след 1 седмица и живеене на 150 киллометра от кино "Одеон"

Но поне имам много смекчаващи вината обстоятелства като държавен изпит след 1 седмица и живеене на 150 киллометра от кино "Одеон"

Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- JaimeLannister
- Forsaken
Всъщност филмът се оказа не особено... за широка публика. Подозирам, че трябва да си фен на Тарковски все пак, за да ти мръзнат коленете и ушите два часа. Имаше някои много ценни неща, за киното по принцип и за самия Тарковски, и за "Жертвоприношение", разбира се.
- времето се поддава на създаване. Разбира се, винаги е било ясно, но е чудесно, когато ти го кажат по този начин. Парчета реалност, които са практически вечни.
- колко мисъл има зад всичко. И случайност едновременно.
- Тарковски, когато е недоволен: "Интересно, няма нужда да обясняваш на шведи какво е цъфнало черешово дърво. И все пак те те гледат с недоумение." Убийствена ирония, просто трябва да се види.
- кадърът с горящата къща на финала. Залогът е невероятен и... не се получава. Тарковски: "Да куда он идет, *** его мать!... (тук, трябва да отблежим, залата леко се захилва.) Идиот!" Нюквист, вече всичко е прилючило: "Това как той тича към колата не го заснехме. Камерата блокира" Тарковски: "И ми го казваш едва сега?!" После снимат пак - борбата презаснемането да се осъществи, усилията да подготвят всичко (построяват отново къщата), напрежението... И този път става както трябва.
- самият Тарковски - един такъв нервен, рязък, дори страшен, или пък отнесен...
- музиката, отново.
И други такива.
- времето се поддава на създаване. Разбира се, винаги е било ясно, но е чудесно, когато ти го кажат по този начин. Парчета реалност, които са практически вечни.
- колко мисъл има зад всичко. И случайност едновременно.
- Тарковски, когато е недоволен: "Интересно, няма нужда да обясняваш на шведи какво е цъфнало черешово дърво. И все пак те те гледат с недоумение." Убийствена ирония, просто трябва да се види.
- кадърът с горящата къща на финала. Залогът е невероятен и... не се получава. Тарковски: "Да куда он идет, *** его мать!... (тук, трябва да отблежим, залата леко се захилва.) Идиот!" Нюквист, вече всичко е прилючило: "Това как той тича към колата не го заснехме. Камерата блокира" Тарковски: "И ми го казваш едва сега?!" После снимат пак - борбата презаснемането да се осъществи, усилията да подготвят всичко (построяват отново къщата), напрежението... И този път става както трябва.
- самият Тарковски - един такъв нервен, рязък, дори страшен, или пък отнесен...
- музиката, отново.
И други такива.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
Това за къщата го бях прочел на nostalghia.com, в който беше цитиран един доста люпопитен откъс от спомените на моя толкова любим оператор Нюквист за работата му в този филм. Доста интригуващи неща има в този откъс:
http://www.acs.ucalgary.ca/~tstronds/no ... emoir.html
http://www.acs.ucalgary.ca/~tstronds/no ... emoir.html
Sure your parents might think you're a failure
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!