Толкова зашеметен и направо без думи след гледането на филм отдавна не бях оставал, затова ще ми простите ако написаното по-нататък е леко несвързано.
И така, става дума за филм на легендарния Орсън Уелс, известен разбира се най-вече с прословутия "Citizen Kane"(който леко ме разочарова едно време, но това е друга тема). Филмът е адаптация на известната книга на Кафка "Процесът"(която за съжаление не съм чел) и е просто смазващо добър. Първо - най-накрая видях чернобял филм, който да е на равно и на моменти по-добро визуално ниво от най-добрите филми на Бергман. Просто не мога да ви опиша по какъв смазващо гениален начин е заснет този филм и каква всепоглъщаща атмосфера създава това, Уелс и операторът Едмон Ришар заслужават всемъзможни похвали, постигнали са нещо феноменално. Движението на камерата, ъглите на снимане, осветлението, всичко е повече от перфектно. И създава заедно с изключителната музика, абсурдния сюжет и диалог и декори, създават една атмосфера на абсурден кошмар със своята странна, извратена, но неумолима логика. Антъни Пъркинс в главната роля е много убедителен като объркания Джоузеф К, обвинен в ткаа и не става ясно какво и изправен срещу смазващата отделната личност мощ на системата.
Накратко, филмът е абсолютно задължителен за всеки по-сериозен кино фен.
Лошата новина е, че май го има само на моя локален сървър, по другите фриита нещо не го намирам. Дори и субтитри не можах да си намеря, не че това беше голям проблем...
Orson Welles - The trial
Orson Welles - The trial
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
То има и една версия "Процесът" с Кайл Маклаклан доста стара. Мноого кошмарна атмосфера беше просто. нямам спомен от подробностите обаче, доста отдавна ще да е било гледането, обаче явно атмосферата... някак се е отпечатала здраво. Тряя го погледна тва.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Браги, специално за теб трябва да спомена, че Антъни Пъркинс в този филм адски ми приличаше на теб на външен вид, направо плашеща прилика на моменти.
Идеята за записването и носенето не е лоша, ако има интерес.

Идеята за записването и носенето не е лоша, ако има интерес.

Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- The Dragon
- Elder God
Ня бях аз, не съм го направил ;р Ми донеси го плиииииииз 

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Нищо му няма на Кейн, просто след безкрайните първи места в разни класации очакванията ми бяха свръхголеми.
БТВ, специално за феновете на Уелс ще отбележа, че според самия него The Trial е най-добрия му филм.
БТВ, специално за феновете на Уелс ще отбележа, че според самия него The Trial е най-добрия му филм.
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!