Телевизия: АМС (тяхно още и също доста хваленото Breaking Bad)
Епизоди: 39 (3 сезона)
Формат: 50 минути
Оупънинг тема: Смазваща:)
За какво иде реч съвсем накратко и без спойлери: Рекламна агенция в началото на 60те в САЩ. Главният герой Доналд Дрейпър (шеф на Crative отдела на въпросната) е спретнат, куул-лукинг, пушещ и брилянтно изигран от Джон Хам. Сюжетът не е нещо особено ново или оригинално - серия от офис интриги, преплетени с лични драми, щипка семейни такива и чат-пат някое самоосъзнаване и израстване (ТМ) на някой от героите. Уникалното и задържащото вниманието са стилът и темите на сериала - 60те в пълния им блясък - расизъм, възхода на феминизма, либералните отношения между непознати мъже и жени:), хомосексуализъм (съвсем поносимо количество е, спокс:)), комерсиализъм и т.н. Прически, костюми, интериор - всичко е страхотно реалистично направено с доста пари и радва окото на максимум. Героите до един са доста loveable, като реално погледнато всичките са в морално сивата зона, което за мен е само плюс. Кастът е почти безупречен - от великолепния Джон Хам като Дрейпър и въздействащата Дженюъри Джоунс като неговата жена Бети до всяка една от поддържащите роли (особено Джон Слатъри). Адски готино е да гледаш правенето на всяка една от рекламите на тогавашни известни марки - от брейнсторминга до представянето им пред клиент. Също така е доста ценна и перспективата на нормалните хора в Щатите към някои доста значими събития от тези години като победата на Кенеди на изборите в началото на 60те, смъртта му по-късно, Кубинската криза и "борбата" Мерилин/Джаки в обществото.
Толкова от мен, не ми се получи хич добре псевдо-ревю-анотацията, така че ако ви се гледа нещо наистина добро - просто си пуснете няколко серии, няма как да не ви зариби. След особено прекрасния финал на трети сезон (и своеобразно начало на 4ти) това ми стана един от любимите сериали, които определено може да се мери с неща като Сопранос/Рим.