Вчера изгледах първия (двоен) епизод на Kings.
Сериала го рекламираха масирано в Америка, докато бях там, и ми стана любопитно. Историята накратко: действието се развива в свят с измислени държави, който иначе си е като нашия, в наши дни, но доскоро е бил разкъсван от постоянни войни. След десетилетия на мир, кралство Гилбоа води война със съседа си Гат. Момчето от село Дейвид (РОРАН!!!!) спасява двама заложници, взети в плен от врага, и единият от тях се оказва синът на краля на Гилбоа, Сайлас (Лавджой, за който го помни тоя сериал) - принц Джак. Съответно се превръща в герой (а това, че се изправя сам срещу един от Голиатите - танковете - на Гат, също не вреди), оказва се въвлечен във висшето общество, а оттам - и в интригите, които се вихрят там.
Според TV.com сериалът се базирал на мита за Крал Давид. Нямам идея как ще се разви, но първи епизод ме изкефи много и мисля като излезе целият сезон (13 серии е), да го изгледам. Атмосферата на столицата на Гилбоа, Шинох, е адски кефеща - един леко по-приказен откъм форма на небостъргачите Ню Йорк, комбиниран с тежки аристократични мотиви, понеже страната е, доколкото мога да преценя, абсолютистка монархия или поне съвременният еквивалент на подобно управление. Вече се набутаха един куп фактори, като корпоративните интереси, държащи парите зад краля, сина на въпросния, който е завистлив комплексар с лични проблеми, яко политически интриги и други подобни. Има шанс БОЗАТА ДА Е ДРАМАТИЧНО ГОЛЯМА, но ми се струва, че сериалчето има потенциал и да се окаже много добро. Рейтингът му в tv.com е астрономически висок за момента, ще видим дали ще се задържи.
Един дребен проблем е, че засега Дейвид е просто твърде идеален - да се чете "скромен, смирен, героичен, чаровен, умен и самоотвержен" - за да е правдоподобен, но пък в Kings, за ужас на разочарованите от BSG, май има заложена и лека мистична нишка, или поне на тема провидение, предопределеност, символика. Има ПЕПЕРУДИ енд шит!
Тъй де, мисля, че първи епизод си струва да се тества, колкото да прецените става ли за гледане сериалът, или не става, но аз ше му дам шанс определено. Освен това кралят е нема такъв изрод!