По тази причина винаги съм се чувствал странно да чета коментари за китайци, в частност в ШД тези на Амелия, които са почти универсално башващи.
Вчера бях в китайското посолство. Всичко ми стана ясно

Това са най-неприятни, шумни и груби хора, които съм виждал (от България насам

Ако имате някаква романтична представа за китайците като изтънчени хора, с хилядолетна цивилизация, запазена дори в условията на буйстващ комунизъм, можете спокойно да ги забравите. Комунизмът е виновен да са идиоти, но не е виновен да са простаци, а оказва се (поне според туристическите гайдове

Остава обаче въпросът защо аз знам толкова готини китайци? Явлението обяснявам или със някакво качествено изменение в стаден вариант, или с тъжния за цялото човечество принцип на златото в пясъка. Хората в моята програма са подбирани специално от организаторите за подходящи за интернешънъл експириънс и са сред най-отличените в университетите си, въпреки че това не значи нещо особено, тъй като и аз съм отличен и голямата работа като цяло. Освен това сред тях има и доста тайванци, което може би има значение. И все пак беше баси стряскащият експириънс това посолство

Не ми се иска да башвам целия китайски народ, естествено това е неоправдано, но някои поведенчески синдроми просто се набиват на очи

Всъщност бях в посолството, защото ще ходя за два дни на екскурзия там. Представих си Шанхай като точно толкова тъпкан, колкото е Токио, но всичко е седем пъти по-шумно (а това казва МНОГО, повярвайте ми), всички се блъскат и всички крадат.
Май отсега сънувам кошмари.