Конан
- JaimeLannister
- Forsaken
Конан
Стори ми се, че в последните 2-3 дни форума замря и реших да измисля максимално тъпа тема. Покрай изпитите, които се задават, се стремя да чета по- незаангажиращи неща. Така стигнах и до книжките за Конан. Знаех, че нашият дълбоко уважаван любимец- Р. Джордан е писал за Конан... Сега една от неговите книги чета.....
Какво мислите за цялата работа с дългокосия, мускулест тип..
Какво мислите за цялата работа с дългокосия, мускулест тип..
-
- Paragon
"... Know, O Prince, that between the years when the oceans drank Atlantis and the gleaming cities, and the years of the rise of the sons of Aryas, there was an Age undreamed of, when shining kingdoms lay spread across the world like blue mantles beneath the stars - Nemedia, Ophir, Brythunia, Hyperborea, Zamora with its dark-haired women and towers of spider-haunted mystery, Zingara with its chivalry, Koth with its shadow-guarded tombs, Hyrkania whose riders wore steel and silk and gold. But the proudest kingdom of the world was Aquilonia, reigning supreme in the dreaming west. Hither came Conan the Cimmerian, black-haired, sullen-eyed, sword in hand, a thief, a reaver, a slayer, with gigantic melancholies and gigantic mirth, to tread the jewelled thrones of the earth under his sandaled feet..."
In Conan's veins flowed the blood of Atlantis, swallowed by the seas eight thousand years before his time. He was born into a clan that claimed an area in the north-west of Cimmeria. His grandfather was a member of a southern tribe who had fled from his own people because of a blood feud and, after long wandering, took refuge with the people of the North. Conan himself was born on a battlefield, during a fight between his tribe and a horde of raiding Vanir.
По отношение на Конан-ите на Джордан - ами, не са по-лоши от тези на Пламен Митрев, но не са и по-добри. Виж, Лион де Камп се справя къде-къде по-добре от двата заедно. И все пак, Хауърд си е Хауърд.
Едно обаче не можах да разбера, без значение от автора - как, аджеба, успява да е гладко избръснат? С меча ли се бръсне, с какво?
In Conan's veins flowed the blood of Atlantis, swallowed by the seas eight thousand years before his time. He was born into a clan that claimed an area in the north-west of Cimmeria. His grandfather was a member of a southern tribe who had fled from his own people because of a blood feud and, after long wandering, took refuge with the people of the North. Conan himself was born on a battlefield, during a fight between his tribe and a horde of raiding Vanir.
По отношение на Конан-ите на Джордан - ами, не са по-лоши от тези на Пламен Митрев, но не са и по-добри. Виж, Лион де Камп се справя къде-къде по-добре от двата заедно. И все пак, Хауърд си е Хауърд.
Едно обаче не можах да разбера, без значение от автора - как, аджеба, успява да е гладко избръснат? С меча ли се бръсне, с какво?
-
- Paragon
Хм, Регс, горе-долу си права - един под ръка, един под другата, два в ботушите, два на пояса, където е и меча, още един чифт резервни в ботушите, по един под всяка мишница - пък той понеже си е надарен откъм мишници, слага по още един към всеки - та значи, към 15-тина до 30 ножа се събират . Само дето на теб ти е спестено "удоволствието" от ежедневното бръснене, та няма как да знаеш колко е досадно дори със самобръсначка. Да ти кажа, аз един път реших да се правя на велик и се обръснах с един нож - приятно изживяване, един вид самоубийство на забавен каданс. Освен брадата, си свалих и половината кожа по физиомутрата на ивички от по 2-3 см.
Но, приемайки, че съм изнежен сибарит, който хал-хабер си няма от тия неща, все пак не ми излизат сметките и това си е. Значи, по описание, едната ръка на другаря Конан малко е срастнала с меча - приемаме, че е дясната. Така, остава лявата, с която придържа един нож като огледало - да вижда какво прави, все пак. При това положение с КАКВО, в името на боговете, се бръсне, все пак ?
Но, приемайки, че съм изнежен сибарит, който хал-хабер си няма от тия неща, все пак не ми излизат сметките и това си е. Значи, по описание, едната ръка на другаря Конан малко е срастнала с меча - приемаме, че е дясната. Така, остава лявата, с която придържа един нож като огледало - да вижда какво прави, все пак. При това положение с КАКВО, в името на боговете, се бръсне, все пак ?
- JaimeLannister
- Forsaken
Метаморфозите на една тема... Тая история с бръсненето с нож ми е напълно непонятна. Никога не съм правил такъв опит и по- добре, защото най- много да си отежа главата (или най- малко да клъцна някоя артерийка). Абе изобщо, не му завиждам на Конан. Мен със самобръсначка ме мързи да се бръсна пък той горкия с тия ножове...
- Daggerstab
- Arcanist
Единственият Конан, който някога съм изтърпявал, е филмирания (първия филм - "Конан Варваринът", ако не се лъжа) и то заради бат`Арни.Варварин щом се зове, съсечи го!
Хъм, интересно пък те за какво използват бръсначите А иначе варварските народи са си имали методите - хуните или готите, не си спомням кои бяха, си жигосвали лицето за да не растат косми. Полинезийските народи са използвали разни остри мидички... През средновековието монасите са си докарвали плешивинката, търкайки се с пемза.Matrim wrote:Около Конан все има по няколко готини мацки, все някоя ще се навие да го обръсне.
Уф, уж щях да си изразявам отвращението към Конан, а пък излезе трактат за бръснарството
Дагърстаб. Точка.
Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.
Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.
- JaimeLannister
- Forsaken
Ееее.... Какво толкова му има на Конан? Образът е концептуален, забавен е... Изобщо, идеалната черупка за интересно приключение без някакъв по- дълбок смисъл. Не намирам нищо лошо. А филма с бат Арни си е култов или поне аз така си го спомням. Не съм го гледал от много отдавна и е възможно да съм останал с грешни впечатления...
- Lubimetz13
- Mistborn
Конан! О, Конан!...майко мила, Конан!...прехлас-прехлас...Това...е моят идеал! Той е всичко, което може да желае един човек - не може с ръце да си пипне бедрата, защото бицепсите му пречат, може да троши орехи с челюст, да души Покварени Свещеници ©, Зли Магьосници © и...ъъ...ами, в крайна сметка, нещата отново опират до...аа...Злите Магьосници ©, ама още по-Зли, ако ме разбирате, с голи ръце. Освен това си има меч. И то голям. Въздъх!...Моят идеал...
А ако е чак толкова наложително да говоря сериозно - в по-голямата си част, книгите за Конан са толкова тъпи, че чак вдлъбнати, и толкова вдлъбнати, че чак дълбаят дупка в пода. Абсолютно неоправдано около него денонощно се мотат някакви неиндефицирани момета по ефирни роби, обикновено са и жрици на всичкото отгоре, присъства и задължителният представител на гореспоменатата разновидност могьосници, на книга средно аритметично се падат около 890 562 fireball-а, 569 723 ancient dragon-а и 234 910 magical artifact-а, и Конан, за капак на всичко, наистина е винаги обръснат, мъжествен и непоколебим. Пфу...но, това, което не може да му се отрече е, че някои от книгите с него са толкова всепотрисащо, кардинално и всеобхватно малоумни, че са просто култови :Р Ма верно, как се бръсне тоя?! С нокът и плюнка?
А ако е чак толкова наложително да говоря сериозно - в по-голямата си част, книгите за Конан са толкова тъпи, че чак вдлъбнати, и толкова вдлъбнати, че чак дълбаят дупка в пода. Абсолютно неоправдано около него денонощно се мотат някакви неиндефицирани момета по ефирни роби, обикновено са и жрици на всичкото отгоре, присъства и задължителният представител на гореспоменатата разновидност могьосници, на книга средно аритметично се падат около 890 562 fireball-а, 569 723 ancient dragon-а и 234 910 magical artifact-а, и Конан, за капак на всичко, наистина е винаги обръснат, мъжествен и непоколебим. Пфу...но, това, което не може да му се отрече е, че някои от книгите с него са толкова всепотрисащо, кардинално и всеобхватно малоумни, че са просто култови :Р Ма верно, как се бръсне тоя?! С нокът и плюнка?
Конан -той е Безсмъртен И е невероятно потентен мъж, винаги готов, или почти винаги.Събира в себе си и други достойнства.До някаква степен е идеалния положителен герой-смел,силен,верен на каузата, само дето май повече мисли с долната си глава.
Първите три книжки , които прочетох ми доставиха удоволствие.Тогава бях на 13 , това беше първото фентъзи , което ми попадна.След това всичко стана много еднакво и прозрачно.Никаква интрига, тотална липса на задълбоченост...за философия май и дума не може да става.Варварина е много простичък образ.
Ако човек захване да чете Конаните с идеята да убие време и да се разтовари , предполагам , че няма да остане разочарован.
P.S.Тогава как са се пазили от венерически болести !?
P.P.S.Филма не си го спомням , но сега би се получил "прекрасен" американски екшън , ако някой адаптира на ново някоя от книжките.
Първите три книжки , които прочетох ми доставиха удоволствие.Тогава бях на 13 , това беше първото фентъзи , което ми попадна.След това всичко стана много еднакво и прозрачно.Никаква интрига, тотална липса на задълбоченост...за философия май и дума не може да става.Варварина е много простичък образ.
Ако човек захване да чете Конаните с идеята да убие време и да се разтовари , предполагам , че няма да остане разочарован.
P.S.Тогава как са се пазили от венерически болести !?
P.P.S.Филма не си го спомням , но сега би се получил "прекрасен" американски екшън , ако някой адаптира на ново някоя от книжките.
Идеалът за мъж, а? Пък и много уважаваше жените. По няколко пъти. Ама вече няма такива мъже. Защо, бе?
P.S. Къде бяха венерическите болестти през Средновековието? Феноменална тема. Почти като: Сексуалният живот на праисторическия човек?
Но за разлика от таковата на онзи, с което не сме наясно и затуй говорим само простотии, за Тях сме сигурни, че ги е имало. Антибиотици е нямало обаче и затова през Тъмните векове хората са били малко лудички. А как са се пазили хората от Тях? Ами - плюй през рамо и се моли да не те стигне! Друг начин няма.
P.S. Къде бяха венерическите болестти през Средновековието? Феноменална тема. Почти като: Сексуалният живот на праисторическия човек?
Но за разлика от таковата на онзи, с което не сме наясно и затуй говорим само простотии, за Тях сме сигурни, че ги е имало. Антибиотици е нямало обаче и затова през Тъмните векове хората са били малко лудички. А как са се пазили хората от Тях? Ами - плюй през рамо и се моли да не те стигне! Друг начин няма.
"Somewhere over the rainbow way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."
-
- Paragon
Хм, то всъщност зависи за кой точно Конан става въпрос. Защото крал Конан, например, е известен като добър крал - не знам доколко е вярно, но такъв го изкарват поне. Докато Конан от фияните е простак от класа, както си е казано в прав текст. На всичко отгоре, историята му е заимствана от Самсон, с леки промени по келтски.
- JaimeLannister
- Forsaken
-
- Paragon
Джайм, този, за когото пише Хауърд, е последния (засега).
А Конан от дружината на фияните е пияница, побойник, кибритлия и т.н. - редови келт, натурален като жив. Всеки косъм от косата му имал силата на обикновен мъж, поради което винаги бил късо подстриган. Пускал си коса само преди битка (тоя номер не ми стана ясен) и тогава бил най-страшния от цялата дружина. Повече - когато свърша работа и мога да погледна книжките.
А Конан от дружината на фияните е пияница, побойник, кибритлия и т.н. - редови келт, натурален като жив. Всеки косъм от косата му имал силата на обикновен мъж, поради което винаги бил късо подстриган. Пускал си коса само преди битка (тоя номер не ми стана ясен) и тогава бил най-страшния от цялата дружина. Повече - когато свърша работа и мога да погледна книжките.