"Слънце недосегаемо" - какво да направим?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
kalein
Arcanist

"Слънце недосегаемо" - какво да направим?

Post by kalein » Sat Dec 20, 2008 9:21 pm

За да не се разстоявам (= раз-100-явам), ще ви пусна само линк към въпроса, който ни измъчва от тази сутрин.

Ако имате идеи - споделяйте.
Last edited by kalein on Sat Dec 20, 2008 9:24 pm, edited 1 time in total.
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...

Ако не харесваш думите ми, спомни си: винаги можеш да ми спретнеш бан.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Dec 20, 2008 9:24 pm

Мен честно казано ми е едно такова... Не знам, тоя тип фасони от страна на авторите са ми винаги неприятни, дори когато са оправдани. И все пак знам, че тази книга никога няма да я прочета, ако не се появи на хартия, под каквато и форма да се публикува из Интернет...
And you can't dance with a devil on your back...

kalein
Arcanist

Post by kalein » Sat Dec 20, 2008 9:55 pm

"Фасони" е последното нещо, което може да се каже по адрес на този автор и човек.

"Слънце недосегаемо" се пише и редактира поне от 2005-а година (има интервю в един от по-ранните ви броеве, което го доказва ;) ); поне веднъж е било напълно унищожавано като текст, заради софтуерен проблем; редактирано е от поне двама външни редактори (нито един от които не се казва Калин и не е в ядрото на Човешката ;) )... С две думи: love's labor е, и то от най-laborious тип. Николай е в пълното си право да го пуска във всякакъв вид - или дори да нахрани с него Бога на спама и флейма...

Нашата задача е да измислим начин на издаване/разпространяване, от който ще спечелят и читатели, и творческия екип зад романа.
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Dec 20, 2008 9:58 pm

Хич не съм съгласен, че Ники не прави фасони, съжалявам :)

Колкото до другото, не съм го коментирал. Просто не чета а) от екран и б) разпечатки. Така че искам твърдо да се издаде, пък под каква форма - не разбирам достатъчно, за да знам кой от вариантите от линка ти е най-подходящ.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Sun Dec 21, 2008 8:45 pm

Калин, според мен лично оптималният вариант е следният - пускате тираж с предварителни поръчки и евентуални бройки отгоре (колкото може да си позволите). Бройките отгоре ги разпространявате в голяма верига - при Златан например (Пингвините) и да речем в меджик уърлдс - Пингвините имат обекти из цялата страна, а Васко си е Васко.

Не ми се нрави момента с онлайн издание по две причини - малко хора нямат проблем с четенето от РС като мен, а и книгата така ще мине по-незабелязана. Ако стане и платено онлайн издание пък съвсем ще се загуби - проблемите с е-Рау и кредитните карти са че не всеки мойе, не на всеки му се занимава и т.н.

Колкото до процентите търговска отстъпка оптималният вариант винаги е бил 30 или 25. По-малко е нереално, особено с ДДС-то и другите проблеми около търговията, като зачезващите в бездната четящи хора... Истината е, за жалост, че това си е бизнес, и че бизнесът трябва да върви. Идеалистите не се задържат в бранша...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Dec 23, 2008 11:10 am

Да си напиша и тук - отказвам се от бройката, която бях заявил. Нито пък ще си купя книгата, ако изобщо излезе под някаква форма.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Dec 23, 2008 12:14 pm

Пък аз смятам, че Телалов донякъде има право.Не само при книгоиздаването, а и в много други отрасли най-много пари взимат посредниците, което не е нормално. Ясно ми е, че имат разходи, които специално в книгоиздаването често са по-големи от тези на създателите, но все пак 40%... Това не значи, че смятам, че разпространителите трябва да карат на подаяния, просто да имат някаква мярка. От друга страна не съм съгласна с недоволството му от това, че като писател взима по-малко пари, отколкото като преводач, защото това не е ничия вина.

За мен няма лошо и в двата варианта - да се пусне електронна книга (която ако е оформена читаво, а не просто като текстово файлче с дребен шрифт, дори е читаема.) и да се издаде от Човешката библиотека. Все пак бих призовала да внимавате с корицата този път и ако може книгата поне донякъде да се доближава като оформление до предишните. Защото все пак недоволството от разпространителите, колкото и резон да има, ще се отрази на библиотеката на редовия почитател на поредицата, която може да стане от вида "томче, томче, томче, бележник".
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

kalein
Arcanist

Post by kalein » Tue Dec 23, 2008 12:46 pm

Maledictus wrote:Калин, според мен лично оптималният вариант е следният - пускате тираж с предварителни поръчки и евентуални бройки отгоре (колкото може да си позволите). Бройките отгоре ги разпространявате в голяма верига - при Златан например (Пингвините) и да речем в меджик уърлдс - Пингвините имат обекти из цялата страна, а Васко си е Васко.
Към този вариант вървим, да. :)

@Морви: корицата ще си е дело изцяло на Ники Теллалов - като предишните от змейската поредица. Човешката няма установен облик за кориците си, няма и да има. Не разчитаме на верна феновска маса, а на читатели, които правят избора си по сърце и съвест - за всяка книга поотделно.

Форматът обаче 99% ще е същият като на 4-те ни книги дотук - много е удобен за печат, освен всичко друго. ;)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Dec 23, 2008 12:49 pm

Добре, когато говорим за 4-та книга от поредица, и феновете би трябвало да имат значение.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

kalein
Arcanist

Post by kalein » Tue Dec 23, 2008 12:55 pm

Феновете вече правят предварителни поръчки в пощата ни. ;)

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Dec 23, 2008 12:58 pm

За формата - оставам с впечатлението, че държите на него именно защото е удобен на вас (издаващите), без да мислите колко е удобен за читателя (за когото в крайна сметка го правите всичкото това). "Пести се хартия" за мен е много по-маловажен фактор от "няма начин това да го подредя нормално в библиотеката до първите три книги".
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Tue Dec 23, 2008 1:04 pm

Ghibli wrote:За формата - оставам с впечатлението, че държите на него именно защото е удобен на вас (издаващите), без да мислите колко е удобен за читателя (за когото в крайна сметка го правите всичкото това). "Пести се хартия" за мен е много по-маловажен фактор от "няма начин това да го подредя нормално в библиотеката до първите три книги".
Гиб - не съм убеден, че книга с дебелина 1000 страници, във формата на предишните три, ще е по-издръжлива или преносима от книга 700 страници във формата на книгите от Човешката.

Освен това има идея за преиздаване на първите три книги от змейовия цикъл, в един том (който ще е в същия формат като четвъртата); с нова редакция на "Пълноземие". Това зависи само от интереса, който ще има към "Слънце недосегаемо".
Spoiler: show
[ПоДЛКнК]
И честно - ако не си купите една книга, понеже тя не можела да се подреди нормално при останалите три... еваллата, фенове. Скрихте ми шайбата.
[/подразнен от дребнавости личен коментар на Калин]

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Dec 23, 2008 1:28 pm

За Калин
Ами виж сега, има си степени. Ако външният вид и оформлението нямаха никакво значение, щяхме всички да си четем на компютрите или някакви разпечатки на хвърчащи листове (на които от другата страна е било отпечатано нещо друго - за да пестим ресурси).
Аз специално в това отношение съм по-дребнава и си го знам. Имам си завишени изисквания към външния вид на книгата. Обаче не мисля, че да искаш една поредица да стои събрана на рафта (вместо последната й част да е някъде отделно) е дребнавост или завишено изискване - напълно нормално желание си е.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Tue Dec 23, 2008 2:16 pm

Уви, съгласен с Гиб. Не че мен това ме боли особено, но не всеки има възможност да хване зегето и да си направи допълнителен рафт на секцията за поредицата (както е при мен) катехизисни книги, които са със няма-толкова-малоумен-роден-от-попска-глава-формат. Да не говорим, че въпросната поредица ми трябва през ден и ща не ща трябва да ми е под ръка. А и кашон или длибок шкаф са жалко местенце, като последна спирка за книга, която е хубава...
По въпросът все пак - а дати можеш ли да ми кажеш ориентировъчно някакви, защото не ми се рови на други места, а книжката би била интересен подарък за тъста.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Tue Dec 23, 2008 2:36 pm

Сложете си новата книга на рафта с Джорданите, пардон, Ериксъните... и да ми е мирна главата. Не знам дали можете да си представите за колко неща трябва да мисля едновременно - и какво ми причиняват такива разсейвания... :(((
Няма срок - като се съберат триста поръчки, тогава ще го мислим.

Дотука имам към 80.