Anyway, този път за пръв път откакто това събитие е и в Пловдви, програмата ми се видя по-интересна и планирам да посетя доста прожекции. Вчера маратонът за мен започна с Howl's Moving Castle и Фалшификаторите.
Първият леко ме разочарова, определено не е нивото на другите на Миязаки, които съм гледал. Но поне гледах за пръв път аниме на голям екран, ако не друго.

Фалшификаторите обаче компенсира. Много силна австрийска драма за гениалния фалшификатор Зорович, затворен в концлагер през Втората световна и принуден да фалшифицира огромно количество паунди и долари. Той е изправен пред страшната дилема дали да помогне на себе си и другарите си да оцелеят, като помага на нацистите, или да ги саботира и така да им отреже възможността за достъп до финансов ресурс, който може да е много важен за изхода на войната. Всичко това е развито много добре сюжетно, без типичните прости отговори и елементаризиране, а и актьорите са на висота. Преди малко случайно видях, че това е и носителя на Оскар за чуждестранен филм за миналата година, и определено има защо (не че съм гледал конкурентите де...

По-нататък съм си взел билети за новите на Ароновски и Уди Алън плюс Ashes of time Redux, дано и те са на висотата, която очаквам да са.