Задачка-закачка :)

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Задачка-закачка :)

Post by Roamer » Tue Mar 04, 2008 12:20 am

Ха сега де... де да го пусна това? :) Не е за книжния подфорум (щото има и не само книги), не е за филмовия, не е за игровия, за този подфорум е... Не е за спама, щото там куп хора може и изобщо да не го видят, а може да ги заинтригува, не е за темата с тестовете, щото не е баш тест, не е за миналогодишната тема за нърдовете и LARP-а, щото не искам да връщам напрежението оттогава :) Абе пускам го в отделна тема, пък ако на някой мародератор му се домародераторствува без задръжки, да мести спокойно където сметне за добре :)

Във вчерашния (неделния) UserFriendly попаднах на прекрасна кръстословица за geek-ове - кръстословица, в която според мен има за всекиго по нещо и за всекиго по няколко неща, които са "ей тука, на върха на езика", ама все не мож ги изплю:

http://ars.userfriendly.org/cartoons/?i ... de=classic

В този спойлер е самата кръстословица, ако не ви се цъка на горната връзка:
Spoiler: show
Image
Срам не срам, сетих се само за десет --- Добавено: Опааааа! всъщност девет! ама съм и аз един! виж коментара ми по-долу след Тънди --- и НЕ ОТВАРЯЙТЕ следващия спойлер, ако искате да си ги измислите сами! :)
Водоравно:

5. "Tiberius" - е каквото си го знам, си го знам :) За не-trekkie-тата - моите съболезнования, ама някой ден ще ви дойде акълът в главата :plez:

12. "Inconceivable" - май вече съм споменавал, че "The Princess Bride" ми е сред любимите филми и че Иниго Монтоя е просто страшен герой.

14. "Zork" - мдам, цитатът "You are in a maze of twisty passages, all alike" е влязъл в компютърния фолклор, макар че не са толкова много хората, които знаят откъде всъщност е дошъл... сигурно във форума има още трима-четирима души, които изобщо си спомнят Nethack, Zork и Adventure... а специално Nethack още си преигравам от време на време.

17. "Newton" - тук, вярвам, няма много нужда от обяснения :)

19. "Vogons" - а ако още има някой, който не знае за какво става дума - МАРШ до най-близката книгопродавница, питайте просто за "Пътеводителя" - ако книгопродавецът изобщо става за нещо, ще знае какво да ви даде :) Ако не знае, кажете му, че за наказание ще му изнесете рецитал с вогонска поезия - ако и тогава не се сети, сменяйте книжарницата :)

Отвесно:

2. "Higgs" - аааа-хъм, освен всичко друго съм и physics geek, ко да праиш.

3. "Friday" - мисля, че за този роман съм писал тук-там из форума дори.

4. "Star destroyers" - а тук, срам не срам, ще си кажа :) Нещо адски много ми се спеше, като почнах да решавам тая кръстословица, веднага разпознах, че става дума за космически кораби, ама започнах да броя букви, като започнах със S-t-a-r F-l-e-e-t и се зачудих какво ще е събирателното за флотските кораби... а после вдъхновението ми просветна като метеорит над Тунгуската тайга и щях да цапна глава в стената, че мога така да объркам вселените :)

7. "Excite". Мдам, в първия момент реших, че е "Yahoo!", и се зачудих каква ли ще е тази друга дума, дето ще завършва с удивителна... а после в един момент си спомних.

16. "Morton". Andrew Morton. Ако не сте Linux-джия, хич не ви и трябва да знаете. Ако сте Linux-джия, вероятно неведнъж сте благославяли работата на Андрю Мортън, дори без да знаете, че той я е вършил; този човек си е оставил ръцете в половината ядро - и навсякъде все добре.
Добавено: Малеееее, ма що ми се хващате бе :) Никой ли не се намери да провери, че 16 отвесно всъщност има седем букви, не шест, и изобщо няма "T" там, където има "N" :)
И така, от тези, които съм отгатнал, в отбелязаните с кръгчета полета получих следните букви:
Y, Z
Ами... хм. Мдам. Знам, че повече от половината от другите отговори мога да ги намеря с точно по едно търсене в Google, ама... не искам. Ако някой се сеща за някой от другите, да го пуска в спойлер, ако може и с кратко споменаване на източника, че да знам какво още трябва да чета или да гледам :)

И... мдам... за фамилията на Майк ме е яд, че от 24 часа вече не мога да се сетя. Уф. А уж съм си и фен на UserFriendly... пък то какво... ама може и да се сетя сам, ще видим :)
Last edited by Roamer on Tue Mar 04, 2008 11:36 am, edited 2 times in total.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Tue Mar 04, 2008 10:28 am

Мен онзи ден ме домрзя да гу решавам, но сега се сетих за
1.Greedo
а това, че знаиш 5 ма притеснява...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue Mar 04, 2008 10:56 am

я малк и от мен принос :)
10. Zathras, Great Machine e от Вавилон 5 :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Mar 04, 2008 11:41 am

Мдааа, благодаря и на двамата. А приносът на Тънди ни дава още една от търсените букви -
Z
...което ме накара да се замисля дали петбуквената дума, която търсим, не е
xyzzy
...и като се замислих, си рекох "да бе, ма аз нали съм получил една буква, дето в тая дума изобщо я няма"... и като рекох да проверя какво съм получил всъщност, установих, че 16 отвесно хич и изобщо и никак не съм го решил :) Току-що си оправих спойлера с решените от мен по-горе... малееее, колко съм бил заспал тогава :) И как никой от вас не проверява :)

Така че... още търсим 16 отвесно, което май трябва да завършва
или с "X", или, много по-вероятно, с "Y" :)
...и си признавам, че маааалко съм се отдалечил от света на дзверите, дето пишат ядрото на Linux :)

А няма ли някой AD&D дзвер, който да помогне с 9 отвесно? :) Имам силни подозрения, че...
...втората буква трябва да бъде "X"
...ама не съм съвсем сигурен още :)

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Tue Mar 04, 2008 1:31 pm

Е не е истина скиталски к'ва си мъгла!!!

Аз още в неделя кат го видях си репих, че Уелския ядрохакер е
Alen Cox
, който от край време си е Но пък после Скиталски рече друг един и реших, че какво пък може, пък он Мглата даже буквичкито не изброил... :lol:

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Tue Mar 04, 2008 1:36 pm

Е не е истина скиталски к'ва си мъгла!!!

Аз още в неделя кат го видях си реших, че Уелския ядрохакер е
Alan Cox
, който от край време си е Но пък после Скиталски рече друг един и реших, че какво пък може, пък он Мглата даже буквичкито не изброил... :lol:

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Tue Mar 04, 2008 1:58 pm

ААААААААААААААААааааааааааааааааа... *ТУП!*

Мдааааа... и ако ми обясни сега някой как успях онзи ден вечерта да направя последователно следните щуротии:
- да се сетя точно за този ядрен програмист;
- да си кажа "абе да бе, ама те сигурно искат само фамилия, къде ще бутам и малкото име, а то е кратко, прекалено много букви са дали";
- да си кажа "бе я все пак да пробвам дали не става";
- да *пробвам*, да реша, че има шест букви, а не седем, и да си кажа "не става";
- да се замисля за някой друг, да се сетя за Мортън;
- да реша да пробвам Мортън, да реша, че има достатъчно букви, да реша, че се засича правилно, въпреки че вече ЗНАЕХ една буква, с която НЕ се засича...
- да реша, че е Мортън :)

Блааааааааааааааа... ама к'ва съм заспа! :)

Значи си имаме още една от търсените буквички и сега само чакаме някой AD&D дзвер да каже за боеца, който най-вероятно...
...има за втора буква "Y"...
...че да видим дали съм познал поне търсената дума :)