Ха сега де... де да го пусна това?

Не е за книжния подфорум (щото има и не само книги), не е за филмовия, не е за игровия, за този подфорум е... Не е за спама, щото там куп хора може и изобщо да не го видят, а може да ги заинтригува, не е за темата с тестовете, щото не е баш тест, не е за миналогодишната тема за нърдовете и LARP-а, щото не искам да връщам напрежението оттогава

Абе пускам го в отделна тема, пък ако на някой мародератор му се домародераторствува без задръжки, да мести спокойно където сметне за добре
Във вчерашния (неделния) UserFriendly попаднах на прекрасна кръстословица за geek-ове - кръстословица, в която според мен има за всекиго по нещо и за всекиго по няколко неща, които са "ей тука, на върха на езика", ама все не мож ги изплю:
http://ars.userfriendly.org/cartoons/?i ... de=classic
В този спойлер е самата кръстословица, ако не ви се цъка на горната връзка:
- Spoiler: show

Срам не срам, сетих се само за десет ---
Добавено: Опааааа! всъщност девет! ама съм и аз един! виж коментара ми по-долу след Тънди --- и НЕ ОТВАРЯЙТЕ следващия спойлер, ако искате да си ги измислите сами!
- Водоравно:
5. "Tiberius" - е каквото си го знам, си го знам
За не-trekkie-тата - моите съболезнования, ама някой ден ще ви дойде акълът в главата 
12. "Inconceivable" - май вече съм споменавал, че "The Princess Bride" ми е сред любимите филми и че Иниго Монтоя е просто страшен герой.
14. "Zork" - мдам, цитатът "You are in a maze of twisty passages, all alike" е влязъл в компютърния фолклор, макар че не са толкова много хората, които знаят откъде всъщност е дошъл... сигурно във форума има още трима-четирима души, които изобщо си спомнят Nethack, Zork и Adventure... а специално Nethack още си преигравам от време на време.
17. "Newton" - тук, вярвам, няма много нужда от обяснения 
19. "Vogons" - а ако още има някой, който не знае за какво става дума - МАРШ до най-близката книгопродавница, питайте просто за "Пътеводителя" - ако книгопродавецът изобщо става за нещо, ще знае какво да ви даде
Ако не знае, кажете му, че за наказание ще му изнесете рецитал с вогонска поезия - ако и тогава не се сети, сменяйте книжарницата 
Отвесно:
2. "Higgs" - аааа-хъм, освен всичко друго съм и physics geek, ко да праиш.
3. "Friday" - мисля, че за този роман съм писал тук-там из форума дори.
4. "Star destroyers" - а тук, срам не срам, ще си кажа
Нещо адски много ми се спеше, като почнах да решавам тая кръстословица, веднага разпознах, че става дума за космически кораби, ама започнах да броя букви, като започнах със S-t-a-r F-l-e-e-t и се зачудих какво ще е събирателното за флотските кораби... а после вдъхновението ми просветна като метеорит над Тунгуската тайга и щях да цапна глава в стената, че мога така да объркам вселените 
7. "Excite". Мдам, в първия момент реших, че е "Yahoo!", и се зачудих каква ли ще е тази друга дума, дето ще завършва с удивителна... а после в един момент си спомних.
16. "Morton". Andrew Morton. Ако не сте Linux-джия, хич не ви и трябва да знаете. Ако сте Linux-джия, вероятно неведнъж сте благославяли работата на Андрю Мортън, дори без да знаете, че той я е вършил; този човек си е оставил ръцете в половината ядро - и навсякъде все добре.
Добавено: Малеееее, ма що ми се хващате бе
Никой ли не се намери да провери, че 16 отвесно всъщност има седем букви, не шест, и изобщо няма "T" там, където има "N" 
И така, от тези, които съм отгатнал, в отбелязаните с кръгчета полета получих следните букви:
- Y, Z
Ами... хм. Мдам. Знам, че повече от половината от другите отговори мога да ги намеря с точно по едно търсене в Google, ама... не искам. Ако някой се сеща за някой от другите, да го пуска в спойлер, ако може и с кратко споменаване на източника, че да знам какво още трябва да чета или да гледам
И... мдам... за фамилията на Майк ме е яд, че от 24 часа вече не мога да се сетя. Уф. А уж съм си и фен на UserFriendly... пък то какво... ама може и да се сетя сам, ще видим

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.