През 80-те г. на миналия век А. Кларк прогнозира, че в XXI в. умни компютърни програми ще улесняват авторите на художествени творби - последните само ще задават основния сюжет и "сетинг", ситуациите, в които попадат действащите лица и имената им, а ботът ще прави всичко останало по съставянето на текста.
Към края на 80-те някои институти, занимаващи се с компютърна лингвистика като този в Пиза вече съобщаваха, че разработват т. нар. "ситуативна граматика" и системи за автоматизирано резюмиране на големия поток от медийна информация.
При някои автори, с които съм се занимавал съм се чудел понякога, заради многото клише особено в диалозите, дали не си запълват текста полу-автоматично.
Никога не съм вярвал обаче, че ботът един ден ще може сам да напише цяла книга - и не защото мисля, че е невъзможно, а защото някак си цялото начинание ми се струва безсмислено - следващата стъпка ще е ботове-читатели да четат творчеството на ботове-писатели и кръгът да се затвори.
Но ето какво прочетох днес в пресата (източник в-к "Труд"):
Компютър написа роман
МОСКВА - В началото на 2008 г. в Санкт Перетбург ще излезе първият роман, написан от компютър, съобщи РИА "Новости".
Той се нарича "Истинска любов" и е създаден от машината за 3 дни. Преди това обаче в продължение на 8 месеца програмисти са въвеждали в паметта й сюжета на "Анна Каренина" и текстове от 13 руски и чуждестранни автори от XIX в. досега. Всичко това струва 10 пъти по-евтино от един писателски хонорар, сочи РИА.

Не знам, но аз не бих седнал да чета такъв роман...