Page 1 of 6
Генно модифицираните храни
Posted: Thu Nov 22, 2007 12:08 pm
by Morwen
Вчера имах разговор с колежка, която обясняваше колко много увреждали, а днес прочетох това:
http://bulgaria.actualno.com/news_135315.html
Лично аз винаги съм смятала, че ако има нещо сбъркано в генно модифицираните храни, то може да е само някакъв недостък на дизайна. Примерно да комбинираш гени на гъба с такива на пъпеш и новополучената гъба да вземе да се окаже отровна. Ся, ясно ми е, че примерът е наивен и хиперболизиран, искам да подчертая, че става дума за лоши качества, каквито би могъл да има и нормален продукт.
Само че е доста широко разпространено мнението, че като ядеш нещо, което с изменено ДНК (макар, че "мутирало" според мен е използвано журналистически тенденциозно.), има опастност и то да доведе до повишен риск от мутации при теб или поне, в краен случай, до хормонален дисбаланс да речем. Нещо повече, чувала съм дори мнения, че вредно да ядеш месо на животно хранено с генно модифициран фураж.
Бих искала мнението на някой, който има повече или по-образован поглед върху нещата (примерно Тънд, Делгадо?) кое е истина и кое измислица.
Posted: Thu Nov 22, 2007 12:41 pm
by shayhiri
Просто не обръщаш гръб на рибодоматите и ги държиш далеч от водата.
Иначе, сериозно, замисляте ли се какви ънспикъбъл експерименти се правят в момента с животни... и хора по тая линия.
П.П.: Аз искам да чуя и д-р Жеко.
Posted: Thu Nov 22, 2007 12:47 pm
by Morwen
Какви точно "ънспикъбъл" експерименти?
Posted: Thu Nov 22, 2007 12:59 pm
by shayhiri
Трябваше да си го кажа на български:
невъобразими!
Щото явно нещо не можеш да си ги представиш.

Posted: Thu Nov 22, 2007 1:03 pm
by BaYa
Морви, аз лично знам случай за сериозен проблем с детенце, с различни видове силни алергии, м/у които алергия към фъстъците. Не съм много на ясно със случая, но знам че детето беше пред сериозна (и досри смъртоносна) анафилактична криза. Защо? Защото в бисквити със соев лецитин, соята е манипулирана с ген от фъстици. За да е по-издържливо растението.
След като радиацията може да доведе до промяна на
DNA, не виждам каква е гаранцията с генетично модифицирани харни или животни!!
От друга страна много семена се продават с идеята, че са по- издържливи на тежки климатични условия, или паразити и т.н. Но, до колкото знам, всички растения с генетични модификации
са стерилни. Т.е. осъждат бедното население на най-бедните страни по света да купуват семена ежегодишно!!

И на това се вика помощ, мамка им!!!
(Марфе, дай резачката, че пак почва да ме сърби ... езика!
)
И съжалявам, но макар и да гледам да чета доста по темата, в момента ми е съвсем изветряла кратуната и не се сещам за други аргументи
против. Но ги има, и много.
Много ще ми е интересно, освен мнението на Жеко-сан, и това на Амелиа моля!!!

Posted: Thu Nov 22, 2007 1:25 pm
by The Dragon
@Baya - не са стерилни от генната модификация, а са направени такива - така наречените Terminator Seeds. Водещи в производството на такива са Сащ и Арженитина.
Лично аз съм против ГМ храните защото - ами защото е хамалска и груба работа. Липсва елегантност на промяната.
По-интересни и обещаващи за мен са технологиите за ускорена еволюция. По естествен път можеха да се получат сериозни измения и то за много кратък период. За жалост са още в експерименталана фаза.
Posted: Thu Nov 22, 2007 1:27 pm
by Moridin
Морв, Любето имаше статия по въпроса в някой Сивостен, беше проучвал именно това, нали нещо такова му е докторантурата или дипломната..
Posted: Thu Nov 22, 2007 1:28 pm
by BaYa
Да Драгън-е, това имах предвид. Макар и да имат възможност на избор (до колкото знам), създателите избират стерилните растения. Само това, за мен е престъпно.
Виж това с
ускорението е много интересно. Дай линк, моля!

Posted: Thu Nov 22, 2007 1:41 pm
by Morwen
BaYa wrote:Морви, аз лично знам случай за сериозен проблем с детенце, с различни видове силни алергии, м/у които алергия към фъстъците. Не съм много на ясно със случая, но знам че детето беше пред сериозна (и досри смъртоносна) анафилактична криза. Защо? Защото в бисквити със соев лецитин, соята е манипулирана с ген от фъстици. За да е по-издържливо растението.
Да, и аз това имах предвид под дефекти в "дизайна" на растението. Но това не го прави опасно за неалергичните.
След като радиацията може да доведе до промяна на
DNA, не виждам каква е гаранцията с генетично модифицирани харни или животни!!
Ами, ако генетичната модификация се прави, чрез радиация има опасност да поемеш радиоактивни частици и това да ти навреди. Но доколкот знам това не е така. Или греша?
От друга страна много семена се продават с идеята, че са по- издържливи на тежки климатични условия, или паразити и т.н. Но, до колкото знам, всички растения с генетични модификации
са стерилни. Т.е. осъждат бедното население на най-бедните страни по света да купуват семена ежегодишно!!

И на това се вика помощ, мамка им!!!
(Марфе, дай резачката, че пак почва да ме сърби ... езика!
)
Това вече е много тъпо, да.
Posted: Thu Nov 22, 2007 1:43 pm
by The Dragon
http://www.nytimes.com/2007/08/28/scien ... ref=slogin
Ето една стара като света техника, което е по елегантна от trans genetic растенията.
Posted: Thu Nov 22, 2007 1:48 pm
by BaYa
Morwen wrote:BaYa wrote:
След като радиацията може да доведе до промяна на
DNA, не виждам каква е гаранцията с генетично модифицирани харни или животни!!
Ами, ако генетичната модификация се прави, чрез радиация има опасност да поемеш радиоактивни частици и това да ти навреди. Но доколкот знам това не е така. Или греша?
Морви, аз просто карам по инерцията: След като не бих се облъчила, защо трябва да консумирам храни чийто рискове (минимално) не знам, понеже никой няма реална информация. Не желая да ставам опитно зайче, а и смятам че вече се "тровя" достатъчно. Но за съжаление нямам отговор, това си е само моето лично виждане на нещата.
И едно нещо относно алергийте - много от тях се откриват при първата криза. Аз не бих рускувала с децата си. А ти?
Posted: Thu Nov 22, 2007 1:54 pm
by The Dragon
Posted: Thu Nov 22, 2007 1:55 pm
by Scourge
@бая:
една от основните причини за стерилизацията е многото шум, дето се вдига от умници, които имат мнение без да знаят за какво става дума. т.е. това е –предпазна мярка-, за да не се смесват с натурални растения, както и да не се получават потенциални нежелани мутации в поколението.
иначе изказвания от рода "аз съм против ГМ храни/растения/етц, ама не съм много сигурен що" са ми изключително смешни.
@драгън:
радиационният метод прави същото, с единствената разлика, че е предимно произволно и се рекомбинира само вече съществуващ генетичен материал. което го ограничава.
Posted: Thu Nov 22, 2007 2:05 pm
by Morwen
Бая - да, но по тази логика не бива да консумираш и екзотични плодове, които не си пробвала досега, защото можеш да се окажеш алергична към тях.
Това е статията на Любето
http://www.sivosten.com/content.php?review.530
Ся, доколкото схващам и той твърди същото - че сама по себе си генната модификация не е опасна, но ако се направи неподходящо, може да предизвиква алергии или дори токсичност на продукта.
Що се отнася до пренасянето на генни изменения в други организми, това е възможно само при бактерии, при това много малко вероятно.
А доколкото разбирам една от причините да правят продуктите стерилни е защото се опасяват, че могат да се размножат безконтролно и тъй като са по-устойчиви да изместят другите видове. Също така и че могат да се кръстосат с други видове и полученият хибрид да е опасен.
Поне аз така го разбрах, но може и да греша, статията е доста научна, а на мен спомените ми от генетиката опират до Мендел, общо-взето

Posted: Thu Nov 22, 2007 2:11 pm
by Daggerstab
Тъкмо бях тръгнал да поствам линка към статията на Джокера.
Morwen wrote:А доколкото разбирам една от причините да правят продуктите стерилни е защото се опасяват, че могат да се размножат безконтролно и тъй като са по-устойчиви да изместят другите видове. Също така и че могат да се кръстосат с други видове и полученият хибрид да е опасен.
Да, това е логиката от биологична гледна точка. За съжаление, едно от последствията е чисто икономическо - фермерите стават зависими от производителя на въпросните семена.
Само между другото, през последните години инсулин за диабетиците се произвежда от ГМ бактерии с вкарано човешко ДНК.