Генно модифицираните храни
Moderator: Moridin
Генно модифицираните храни
Вчера имах разговор с колежка, която обясняваше колко много увреждали, а днес прочетох това:
http://bulgaria.actualno.com/news_135315.html
Лично аз винаги съм смятала, че ако има нещо сбъркано в генно модифицираните храни, то може да е само някакъв недостък на дизайна. Примерно да комбинираш гени на гъба с такива на пъпеш и новополучената гъба да вземе да се окаже отровна. Ся, ясно ми е, че примерът е наивен и хиперболизиран, искам да подчертая, че става дума за лоши качества, каквито би могъл да има и нормален продукт.
Само че е доста широко разпространено мнението, че като ядеш нещо, което с изменено ДНК (макар, че "мутирало" според мен е използвано журналистически тенденциозно.), има опастност и то да доведе до повишен риск от мутации при теб или поне, в краен случай, до хормонален дисбаланс да речем. Нещо повече, чувала съм дори мнения, че вредно да ядеш месо на животно хранено с генно модифициран фураж.
Бих искала мнението на някой, който има повече или по-образован поглед върху нещата (примерно Тънд, Делгадо?) кое е истина и кое измислица.
http://bulgaria.actualno.com/news_135315.html
Лично аз винаги съм смятала, че ако има нещо сбъркано в генно модифицираните храни, то може да е само някакъв недостък на дизайна. Примерно да комбинираш гени на гъба с такива на пъпеш и новополучената гъба да вземе да се окаже отровна. Ся, ясно ми е, че примерът е наивен и хиперболизиран, искам да подчертая, че става дума за лоши качества, каквито би могъл да има и нормален продукт.
Само че е доста широко разпространено мнението, че като ядеш нещо, което с изменено ДНК (макар, че "мутирало" според мен е използвано журналистически тенденциозно.), има опастност и то да доведе до повишен риск от мутации при теб или поне, в краен случай, до хормонален дисбаланс да речем. Нещо повече, чувала съм дори мнения, че вредно да ядеш месо на животно хранено с генно модифициран фураж.
Бих искала мнението на някой, който има повече или по-образован поглед върху нещата (примерно Тънд, Делгадо?) кое е истина и кое измислица.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Просто не обръщаш гръб на рибодоматите и ги държиш далеч от водата.
Иначе, сериозно, замисляте ли се какви ънспикъбъл експерименти се правят в момента с животни... и хора по тая линия.
П.П.: Аз искам да чуя и д-р Жеко.
Иначе, сериозно, замисляте ли се какви ънспикъбъл експерименти се правят в момента с животни... и хора по тая линия.
П.П.: Аз искам да чуя и д-р Жеко.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Трябваше да си го кажа на български: невъобразими!
Щото явно нещо не можеш да си ги представиш.
Щото явно нещо не можеш да си ги представиш.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- BaYa
- Forsaken
Морви, аз лично знам случай за сериозен проблем с детенце, с различни видове силни алергии, м/у които алергия към фъстъците. Не съм много на ясно със случая, но знам че детето беше пред сериозна (и досри смъртоносна) анафилактична криза. Защо? Защото в бисквити със соев лецитин, соята е манипулирана с ген от фъстици. За да е по-издържливо растението.
След като радиацията може да доведе до промяна на DNA, не виждам каква е гаранцията с генетично модифицирани харни или животни!!
От друга страна много семена се продават с идеята, че са по- издържливи на тежки климатични условия, или паразити и т.н. Но, до колкото знам, всички растения с генетични модификации са стерилни. Т.е. осъждат бедното население на най-бедните страни по света да купуват семена ежегодишно!!
И на това се вика помощ, мамка им!!!
(Марфе, дай резачката, че пак почва да ме сърби ... езика!
)
И съжалявам, но макар и да гледам да чета доста по темата, в момента ми е съвсем изветряла кратуната и не се сещам за други аргументи против. Но ги има, и много.
Много ще ми е интересно, освен мнението на Жеко-сан, и това на Амелиа моля!!!
След като радиацията може да доведе до промяна на DNA, не виждам каква е гаранцията с генетично модифицирани харни или животни!!

От друга страна много семена се продават с идеята, че са по- издържливи на тежки климатични условия, или паразити и т.н. Но, до колкото знам, всички растения с генетични модификации са стерилни. Т.е. осъждат бедното население на най-бедните страни по света да купуват семена ежегодишно!!

И съжалявам, но макар и да гледам да чета доста по темата, в момента ми е съвсем изветряла кратуната и не се сещам за други аргументи против. Но ги има, и много.

Много ще ми е интересно, освен мнението на Жеко-сан, и това на Амелиа моля!!!

Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
- The Dragon
- Elder God
@Baya - не са стерилни от генната модификация, а са направени такива - така наречените Terminator Seeds. Водещи в производството на такива са Сащ и Арженитина.
Лично аз съм против ГМ храните защото - ами защото е хамалска и груба работа. Липсва елегантност на промяната.
По-интересни и обещаващи за мен са технологиите за ускорена еволюция. По естествен път можеха да се получат сериозни измения и то за много кратък период. За жалост са още в експерименталана фаза.
Лично аз съм против ГМ храните защото - ами защото е хамалска и груба работа. Липсва елегантност на промяната.
По-интересни и обещаващи за мен са технологиите за ускорена еволюция. По естествен път можеха да се получат сериозни измения и то за много кратък период. За жалост са още в експерименталана фаза.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- BaYa
- Forsaken
Да Драгън-е, това имах предвид. Макар и да имат възможност на избор (до колкото знам), създателите избират стерилните растения. Само това, за мен е престъпно.
Виж това с ускорението е много интересно. Дай линк, моля!

Виж това с ускорението е много интересно. Дай линк, моля!

Да, и аз това имах предвид под дефекти в "дизайна" на растението. Но това не го прави опасно за неалергичните.BaYa wrote:Морви, аз лично знам случай за сериозен проблем с детенце, с различни видове силни алергии, м/у които алергия към фъстъците. Не съм много на ясно със случая, но знам че детето беше пред сериозна (и досри смъртоносна) анафилактична криза. Защо? Защото в бисквити със соев лецитин, соята е манипулирана с ген от фъстици. За да е по-издържливо растението.
Ами, ако генетичната модификация се прави, чрез радиация има опасност да поемеш радиоактивни частици и това да ти навреди. Но доколкот знам това не е така. Или греша?След като радиацията може да доведе до промяна на DNA, не виждам каква е гаранцията с генетично модифицирани харни или животни!!![]()
Това вече е много тъпо, да.От друга страна много семена се продават с идеята, че са по- издържливи на тежки климатични условия, или паразити и т.н. Но, до колкото знам, всички растения с генетични модификации са стерилни. Т.е. осъждат бедното население на най-бедните страни по света да купуват семена ежегодишно!!И на това се вика помощ, мамка им!!!
(Марфе, дай резачката, че пак почва да ме сърби ... езика!
)
I don't wanna die
- The Dragon
- Elder God
http://www.nytimes.com/2007/08/28/scien ... ref=slogin
Ето една стара като света техника, което е по елегантна от trans genetic растенията.
Ето една стара като света техника, което е по елегантна от trans genetic растенията.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- BaYa
- Forsaken
Морви, аз просто карам по инерцията: След като не бих се облъчила, защо трябва да консумирам храни чийто рискове (минимално) не знам, понеже никой няма реална информация. Не желая да ставам опитно зайче, а и смятам че вече се "тровя" достатъчно. Но за съжаление нямам отговор, това си е само моето лично виждане на нещата.Morwen wrote:BaYa wrote:Ами, ако генетичната модификация се прави, чрез радиация има опасност да поемеш радиоактивни частици и това да ти навреди. Но доколкот знам това не е така. Или греша?След като радиацията може да доведе до промяна на DNA, не виждам каква е гаранцията с генетично модифицирани харни или животни!!![]()
И едно нещо относно алергийте - много от тях се откриват при първата криза. Аз не бих рускувала с децата си. А ти?
- The Dragon
- Elder God
@бая:
една от основните причини за стерилизацията е многото шум, дето се вдига от умници, които имат мнение без да знаят за какво става дума. т.е. това е –предпазна мярка-, за да не се смесват с натурални растения, както и да не се получават потенциални нежелани мутации в поколението.
иначе изказвания от рода "аз съм против ГМ храни/растения/етц, ама не съм много сигурен що" са ми изключително смешни.
@драгън:
радиационният метод прави същото, с единствената разлика, че е предимно произволно и се рекомбинира само вече съществуващ генетичен материал. което го ограничава.
една от основните причини за стерилизацията е многото шум, дето се вдига от умници, които имат мнение без да знаят за какво става дума. т.е. това е –предпазна мярка-, за да не се смесват с натурални растения, както и да не се получават потенциални нежелани мутации в поколението.
иначе изказвания от рода "аз съм против ГМ храни/растения/етц, ама не съм много сигурен що" са ми изключително смешни.
@драгън:
радиационният метод прави същото, с единствената разлика, че е предимно произволно и се рекомбинира само вече съществуващ генетичен материал. което го ограничава.
Бая - да, но по тази логика не бива да консумираш и екзотични плодове, които не си пробвала досега, защото можеш да се окажеш алергична към тях.
Това е статията на Любето
http://www.sivosten.com/content.php?review.530
Ся, доколкото схващам и той твърди същото - че сама по себе си генната модификация не е опасна, но ако се направи неподходящо, може да предизвиква алергии или дори токсичност на продукта.
Що се отнася до пренасянето на генни изменения в други организми, това е възможно само при бактерии, при това много малко вероятно.
А доколкото разбирам една от причините да правят продуктите стерилни е защото се опасяват, че могат да се размножат безконтролно и тъй като са по-устойчиви да изместят другите видове. Също така и че могат да се кръстосат с други видове и полученият хибрид да е опасен.
Поне аз така го разбрах, но може и да греша, статията е доста научна, а на мен спомените ми от генетиката опират до Мендел, общо-взето
Това е статията на Любето
http://www.sivosten.com/content.php?review.530
Ся, доколкото схващам и той твърди същото - че сама по себе си генната модификация не е опасна, но ако се направи неподходящо, може да предизвиква алергии или дори токсичност на продукта.
Що се отнася до пренасянето на генни изменения в други организми, това е възможно само при бактерии, при това много малко вероятно.
А доколкото разбирам една от причините да правят продуктите стерилни е защото се опасяват, че могат да се размножат безконтролно и тъй като са по-устойчиви да изместят другите видове. Също така и че могат да се кръстосат с други видове и полученият хибрид да е опасен.
Поне аз така го разбрах, но може и да греша, статията е доста научна, а на мен спомените ми от генетиката опират до Мендел, общо-взето

I don't wanna die
- Daggerstab
- Arcanist
Тъкмо бях тръгнал да поствам линка към статията на Джокера.
Само между другото, през последните години инсулин за диабетиците се произвежда от ГМ бактерии с вкарано човешко ДНК.
Да, това е логиката от биологична гледна точка. За съжаление, едно от последствията е чисто икономическо - фермерите стават зависими от производителя на въпросните семена.Morwen wrote:А доколкото разбирам една от причините да правят продуктите стерилни е защото се опасяват, че могат да се размножат безконтролно и тъй като са по-устойчиви да изместят другите видове. Също така и че могат да се кръстосат с други видове и полученият хибрид да е опасен.
Само между другото, през последните години инсулин за диабетиците се произвежда от ГМ бактерии с вкарано човешко ДНК.
Дагърстаб. Точка.
Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.
Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.