Бягство от клетката, или Как не написах разказ
"Мислите са дрехите на душата", каза си той, загледан - или по-скоро захласнат - в наблюдение над себе си, над ума си.
Привечер бе, луната тепърва подаваше смачкания си лик, изпъстрен с тъмни петна; градът с всички хора в него като че се бе поусмирил, загледан в яркото небесно светило.
Мъжът, наричащ себе си Вълка, безименен и разноименен за останалите, не изпитваше и капка обич към който и да е град, особено към този. Затова се бе затворил като в пещера в стайчето си: щорите - спуснати, завесите - дръпнати. Пред вътрешното му зрение пробягваха образи, които бяха и чудати, и скучни, пламенни, и изпепелени.
Глас, или по-точно ГЛАС, затътна:
-Ой, ти, сине... неблагодарнико!
(тишина)
Ой, ти, предателю.
(никакъв отговор)
Ой, ти...
(шум, наподобяващ скърцане със зъби, тропване с крак и припукване на въглени)
Вълка не помръдна поглед дори.
Пред очите му танцуваха петна, огньове.
Нека започнем отначало:
Град-бунище, затрупан със скрап, сини - а също и зелени, червени, жълти - парчетии (може би някогашни части от машини?), тълпи, изливащи се от заглъхнали входове към подземията на едно съзнание.
Небето е прошарено с различни жилки - мътнорозовата сатанински се преплита с виолетовата, а сивата облачна маска с изгаряща похот задушава назъбенозеленикавата.
Стая-огледало-лабиринт. Човек-призрак-вълна. Мисъл-ехо-заглъхване. Времето се свива и разтегля все едно, че е замръзнал или пък разтопен локум. (Бях там... Дишам... Усмивката ми би ме сгрявала подобно на вътрешно слънце, стига... Ще ги разбия и разпилея - ах, тези коварни... Счупил оковите... Лед... Биещи светкавици... Трепкане... тиши...)
Клепачите - капаци, скриващи те от самия теб - се надигат, зрението ти пробива реалността, оформя се позната гледка: възтесния апартамент, дрехите - лекьосани и миришещи на старо, - нацапотени с мастило купчини хартия, празни бутилки, все още носещи дъха на евтин алкохол, почти чист спирт.
Защо гърлото ти дращи с изсъхнали нокти, а глава ти тежи?
Кажи де. Може би понеже:
Във вихъра на камбанните удари, когато всеки миг е вечност, а ръката треперейки намира или не думите, точните думи, които приблизително могат да обрисуват картината... Когато си двойно, тройно или четворно опиянен - от чувства, жажда или размисли - размахваш , нагоре-надолу, без свян или страх, струи болка, копнеж, тъга по белия лист, изливаш се, изчезваш в потока - и в крайна сметка дори се пречистваш... Да - триумф и падение, наслада, разбиваща мозъка...
Навярно заради това сега се влачиш, напразно се опитваш да си избълваш червата (откога не си ял?), въргаляш се из прахта по пода, гледаш право в муцуната на небоязлив плъх.
"Спасение, спасение", би промълвил, ако не бе загубил гласа си. Но то все още е нейде там, отвъд хълма, само протегни ръка... ( и се предай на другия)
Драсканици, клинопис, не: омаломощен почерк, свидетелстващ за изтерзан дух... (или спри)
Вълка се събуди. Бе изпаднал във вцепенение - не му бе за първи път.
Споходилите го сънища (блянове знайни и незнайни, нищо повече) леко го смутиха. За да се поуспокои, излезе на балкона - да се наслади на вечнонощната гледка, захвърлена върху плещите на града от художник-аматьор. Тъй лесно бе да прозреш, че всичко наоколо е декор...
Там, вдишвайки етерните изпарения, вдигащи се към него изотдолу - пак ли тези сенки на човешката сянка?, - сънищата му нанесоха последния си удар, а след това го изоставиха, разтапяйки се в капчиците на виещия се наоколо смог.
-Истина, да или не? Образ, измислен от пропаднало човешко същество, или пък фигура, сглобена от числа и точки, творение на едно творение?
-Сине - прогърма досами него; стресна го.
-Не... съм... ти... син - с омерзение отвърна, макар да мислеше да го изчурулика като навит на пружина славей.
-Глупости. Все още не си осъзнал нищо, абсолютно нищичко. - Ръкавицата от черна плът, нахлузена върху - какво?, театрално се разлюля: -Ти, както и всичко наоколо, включително инфосензорите ми, сте създадени от мен. Това е моята пиеса, ха-ха.
Долу се клатушкаха повехналите блъскащи се тълпи, неразбиращи къде се намират и защо са поели натам, накъдето са тръгнали.
-Миличките ми канални рожби - добави ИИ. - Виж ги как се лутат.
-Ти си луд - промълви Вълка, обърна се и пак се затвори в стаичката си. Гостът му си остана отвън, хилейки се на създанието си.
"Нека се слеем" - помисли си преди да потъне в неизбродимите дълбини.
"Нека се слеем."
Кой си ти?
(Това не е въпрос, както не е и отговор. В действителността не съществуват подобни явления.)
Огледалата, възправили се едно срещу друго, с кристална беззвучност се разпадат на носени от вятъра сребърни нишки.
Цялост...
Ефир...
Покой...