Page 1 of 4

Суши

Posted: Wed Aug 08, 2007 11:52 pm
by Yan
Гибли съм (Ян каза да го болдна да не вземе да му падне реномето случайно, тц-тц), но ме мързи да се логвам, пък и толкова е хубаво с админски права... :Р

Нещо ме прихвана да се опитам да сготвя и аз домашно суши, но нямам много доверие в неизпробвани рецепти (в нета има най-различни) и в собствените си способности да се справя без детайлни инструкции. Затова се надявам в тази тема майсторите (не се крийте, да не казвам имена, да, Круълти и Жеко-сан имам предвид!) да издадат своите тайни методи за приготвяне 8-)
От цялата галимация оризът изглежда най-сложното нещо, така че ако може по-подробно за него...
Ще съм благодарна :oops:

Posted: Thu Aug 09, 2007 1:02 am
by Muad_Dib
Николов разправяше, че Петя го правело в специален "оризарник" и се добавяло оцет, че да стане такъв хубав за моделиране, ама не разкашкан. Не зацепих много.

И мен доста ме вълнува темата.

Posted: Thu Aug 09, 2007 10:37 am
by Morwen
Бе, Петя ми е казвала, че оризът си ставал перфектен и без уред за ориз, само било повече играчка. Бтв, тя няма нет, а Жеко рядко го мярвам, така че не знам...

Posted: Thu Aug 09, 2007 10:45 am
by Muad_Dib
ЗАГУБЕНИ СМЕ С ДРУГИ ДУМИ!

Posted: Thu Aug 09, 2007 10:52 am
by Morwen
Никола, капсът и спамът заедно... А, иначе, да, загубени сте :twisted:

Posted: Thu Aug 09, 2007 11:00 am
by Roamer
Айде, айде - "сте" - няма "сте", и ти си в кюпа! Всички сме загубени, докато не дойдат протосите да ни покажат Пътя (и, да, някои хора, които са пътували по-често с моята кола, може да смятат, че драгуните вече са ме научили да избирам пътя...) - или, ако не чак до пришествието на протосите, всички сме загубени, докато не напием Петя достатъчно, че да установи, че може да се включва в Мрежата и без компютър :P

Posted: Thu Aug 09, 2007 12:26 pm
by Interpreter
Наводненията са по-опасни.

Posted: Thu Aug 09, 2007 6:48 pm
by Yan
Намерихме много добро видео с инструкции:

http://www.videojug.com/film/how-to-make-sushi-rice

Posted: Thu Aug 09, 2007 8:31 pm
by Yan

Posted: Thu Aug 09, 2007 9:07 pm
by Xellos
бая инфо има ;)
http://www.rain.org/~hutch/rice.html

Itadakimasu! :mrgreen:

Posted: Thu Aug 09, 2007 9:22 pm
by Zheko
Ами, аз принципно го правя така:


Необходими съставки:
3 чашки ориз
2/3 чашка (оризов) оцет
2 с.л. захар
1 с.л. сол

Оцетът, който може спокойно да бъде обикновен винен се смесва със захарта и солта и се загрява на много лек огън докато солта и захарта се разтопят безостатъчно. Сместа се оставя да изстине. Петя към това добавя и водорасли, но аз не съм стигал чак до там.
Оризът, който е най-добре да бъде с кръгловати зрънца (дългият не е подходящ) се промива продължително в студена вода докато спре да отделя каквато и да е мътилка, след което се оставя за около половин час да покисне.
Подбира се тенджера с решетка за сарми, млековарка с двойно дъно или някакъв подобен съд, който не загаря лесно и в него се изсипва така приготвения ориз, с вода колкото да го покрие съвсем малко. Най-добре е да се готви на газов котлон защото първоначално трябва да се подаде много силен огън, за да заври максимално бързо. Заври ли, огънят се намаля до минимум и така се вари 15-20 минути, докато вода спре да се вижда и след това още, при непрекъснато следене да не замирише на загоряло. Не се бърка. В крайна сметка се захваща малко, то не може, но това не е голям проблем.
След това се маха от огъня и се оставя да се позадуши малко. Така полученият бял ориз се нарича гохан и е основно ястие в японската кухня, нещо каквото е за нас хлябът. Тук правя отклонението, че откак се повреди газовият котлон, не приготвям суши у дома, вместо това се възползвам от Петиния оризарник, който приготвя варения ориз точно такъв, какъвто би трябвало да бъде.
Та, този гохан се изсипва в тавичка или на поднос (майсторите казват, че най-добре било дървен) и се поръсва със сместта от оцет, сол и захар. Разбърква се добре, като се гледа да не се разтрошават оризовите зърна (майсторите отново настояват, че това трябва да бъде сторено с дървена лъжица), като през това време се вее упорито с ветрило, защото сместта трябва да бъде охладена максимално бързо.
След това с предварително намокрени ръце се оформят малки топки от ориза, който е изненадващо лепкав. Най-добре е ако имате формичка. Аз съм си пригодил една капачка за биберон.

Към така полученото суши могат да се прибавят всякакви екстри: риби (сурови, пушени, мариновани, дори леко жарнати), калмари (попарени), октоподи (също като калмарите), скариди (варени), разни хайвери (сурови, най-често), морски таралеж и пр.
Те се нарязват на подходящи парчета, намазват се с настъргано уасаби и се поставят върху топката ориз с намазаното отдолу. Уасаби е японски хряноподобен корен със зелен цвят, напомнящ на всички онези извънцемни гадости от филмите, и приятно лютив вкус. Вече може да се намери и по нашите магазини. Принципно е доста скъпо, но в китайския магазин на "Цар Самуил" може да се намери на напълно приемлива цена (вероятно е менте, но докарва вкуса).

Друг вид суши, инаризуши, представлява гореописаната оризова топка, увита в специална обвивка от пържено тофу (онова иначе безвкусно соево сирене) и резултатът е доста добър. За нещастие, все още не съм открил приемлив начин за приготвяне на това пържено тофу. Явно е твърде трудно защото в самата Япония си го купуват готово изпържено от магазина.

Добър резултат се получава при увиване на сушито в нори. Това са някакви обработени по незнам какъв начин пресовани водорасли, които също могат да бъдат намерени в китайския магазин. В този случай, оризът се поставя върху листа нори, добавя му се намазаната с уасаби риба и каквото още се сетите и ви харесва (да кажем, добре стои парченце кисела краставичка). След което се увива на руло и се нарязва 4-5 парченца. Като се навлажни от ориза, нори само си слепва.

Сушито се сервира на поднос или в чиния, като всеки си има малка чинийка, в която сипва малко соев сос, топва си сушито и го захапва. Една топка се предвижда да бъде изядена на 2 хапки. Сушито може да се яде и с клечки, но принципно си се взима направо с ръце.
Изключение от това е чирашизуши, при което оризът е на дъното на паничка, а останалите неща са пръснати отгоре му и си се яде с клечки като нормално ястие.

Между различните видове суши е прието да се яде гари. Това е нарязан на лентички маринован джинджифил. Смята се, че прочиства вкусовите усещания. Маринован джинджифил също се продава, а може и да се направи в домашна обстановка от обикновен пресен корен или (както аз често правя) от захарозан джинджифил (от китайския магазин), който си е направо нарязан на тънко. Маринова се като се кипва оцет със сол и захар (ако ползвам захаросан, не слагам захар) и с врялата смес се заливат корените (ако са пресни, предварително обелени). След което сместта изстива и се слага в хладилника. За една седмица гари е готово за консумация. Може и още веднага, но твърде много люти.

Приятен апетит! :)

Posted: Thu Aug 09, 2007 9:35 pm
by Yan
Благодарности Жеко :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Първият ни опит беше успешен:)
Сега с Гибли сме доволно преяли:)

Направихме варианта с водораслите, за плънка филе от пушена сьомга и кисели краставички:) С останалия ориз три топки:)

Posted: Thu Aug 09, 2007 10:08 pm
by Muad_Dib
Ох тоя пост на Жеко как го принтирам за майка ми:):):). Мерси много!

Posted: Fri Aug 10, 2007 12:22 am
by Pugsley
Бате след лигаво/педалските ти постове в тая тема, ако ми каеш пак ШД нърд щи го сложа.


П.С. За Муада тва да не стават грешчици
П.С.2 НЯМА НИТО ЕДНО СМАЙЛИ!!!!!!!!!1

Posted: Fri Aug 10, 2007 12:26 am
by Muad_Dib
Искам всеки, който друг път на МЕН ми се обиди или тръгне да реве на админи МНОГО ХУБАВО да си спомни този път, в който Йоан ме нагруби много лошо без абсолютно никаква причина.

В отговор на неговия пост: Никога не си ми бил приятен/приятел. :lol:

Сушито е ВИСШЕ благо и това, че ти, олигофрен пробит, не можеш да го осъзнаеш, си е твоя работа. :wink: