Ей много го чаках тоя филм. Донякъде заради филмографията на Финчър, в два филма от която сигурно ще се кълна до края на дните си, донякъде защото за последните два месеца това беше филмът, за който много ми пукаше и много го чаках и нямаше начин да е попкорн джънк като пиратите/спайди/инсърт рандъм блокбъстър. Пускам отделна тема, защото напук на конспекта ми напоследък съм особено миролюбив и активен ползвател на форума и мисля, че го заслужавам, а и режисьорът и филмът го заслужават

. Едно предварително извинение на всички, с които не го гледахме днес и главно на Жоро, но организацията беше особено внезапна

.
На надписите бях разочарован. После обаче се замислих много сериозно в трамвая. В крайна сметка се оказва, че Зодиак със 158те си минути (!!!) не ми беше скучен дори за миг напук на протяжните сцени на убийствата и прекалената обстоятелственост, търсеце на доказателства и отхвърляне на тези.
Сюжетът с няколко думи и без спойлери - През лятото на 1969 година в Сан Франиско започва историята на Зодиак - сериен убиец, който няма шаблон и пуска писма до вестници и полиция, описвайки убийствата си с по някое друго шифърче за цвят. Историята на неговото преследване се разпростира три десетилетия и е разказана от гледните точки на трима души - един карикатурист, един криминален хроникьор (и двата от един вестник) и един полицай-детектив. Филмът е по истински случай, сценарият е по книгата въпросния карикатурист -
http://www.amazon.co.uk/Zodiac-Shocking ... 698&sr=8-1.
Зодиак е най-увлекателният и готин ДОКУМЕНТАЛЕН филм, който съм гледал. Напук на няколкото особено ефектни съспенс момента (наистина са максимум 4 за 2 часа и половина) филмът си е едно към едно движение по реалните събития със сцени от по 2-3 минути с дати в началото, прегледно и хубавичко. Гиленхал, Ръфало и Дауни-Младши са доволно обикновени и не особено дълбоки персонажи, като единственото, което прави впечатление като игра от тях е обсесията на Гиленхал. Музика - безлична през целия филм, две готини парчета в началото и края. Големият минус на филма е ограничеността му от реалните събития. Но пък за човек, който се интересува от подобна тематика е рай - кога ще ти дадат по телевизията документален филм с режисьор Финчър и готини актьори в крайна сметка???
- Spoiler: show
- Краят е особено шокиращ - предполагаемият Зодиак в крайна сметка се измъква, умирайки. И даже не е дори на 90% сигурно, че е той. Другото, което оставя човек с противоречив вкус в устата - той човекът си е извършил само около 5(+2 евентуално) убийства. Това нещо кара преситения на серийни убийци зрител да си каже "Бати ламера" примерно....Някак си не са пресъздали добре защо тези трима души се вманиачават - със сигурност не заради жертвите и убийствата. Другите две неща, който ми направиха впечатление - 1) начина на заснемане на първите две убийства беше смразяващ 2) фактът, че Зодиак е бил сериен убиец без шаблон и дори БЕГЛА прилика между убийства/жертви/подпис (такъв НЯМА ънлайк всеки друг измислен) и това го прави неуловим
В Зодиак застъпват следната интригуваща идея - защо по дяволите един сериен убиец да убива по калъп и да оставя знаци, които не са пълна безмислица? Ако наистина имаш биологичната нужда да убиваш и си средно умен дори няма да ги улесняваш. Има логика и беше плашещо.
Въобще яд ме е, че Финчър не е лепнал едно "inspired by" вместо "based on" в началото на филма и да си се развихри културно както той може. Аз останах доволен, но очаквах много повече. Надявам се и на вас да ви хареса.