Relic Hunter

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Hijo de la Luna
Paragon

Relic Hunter

Post by Hijo de la Luna » Sat Nov 11, 2006 12:31 am

За реликви иде реч. И за иманярство :)

Една позната се е сдобила (само не ме питайте как ;) ) с една интересна монета. От едната страна се различава нещо написано на латински, от другата е изтипосан некъв грозник с шлем, а самата монета на вид изглежда по-стара от България. И май е сребърна. Та въпроса ми е дали някой може да ме упъти към нумизмат (така ли се пишеше? :roll: ) та да се разбере има ли някаква стойност въпросното нещо и дали си струва да се отнесе на някой музей/колекционер?
Gone for good

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Nov 11, 2006 1:17 am

Хм, единственото, което ми идва на ум е да попита в Националния исторически музей.
Бтв, това дали една монета е ценна не зависи чак толкова от това от какво е направена и дори кога (освен в някакви много екстремени случаи), а от това колко рядко срещана е. А специално римските монети буквално се ринат с лопати в някои райони.
Освен това може да погледне дали няма да намери монетата в някой каталог и евентуално после да търси по име дали монетата е рядкост. Като отправни точки мога да препоръчам http://docho.hit.bg/ , http://www.romancoins.info/ и http://www.finds.org.uk/romancoins/ , но има още доста.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Hijo de la Luna
Paragon

Post by Hijo de la Luna » Sat Nov 11, 2006 6:38 pm

Благодарско за линкчетата Морви. За музея и на мен ми мина през ума, ама жената си пада материалистка :roll: Идеята беше да получим предварителна оценка преди да ходим в музея, та евентуално да се пазарим за повечко левчета (в случай че въпросната монета се окаже нещо повече от тенекиена стотинка без стойност де :))
Gone for good

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Nov 12, 2006 2:11 am

Е, винаги я има опцията да мине през всички антиквариати, които намери, все някъде някой ще може да й даде поне насока.
Бтв, приятелката ти от къде е? Освен това има и някаква организация "Българска филателия и нумизматика", но имам чувството, че се занимават с по-съвременни монети.
А също така, не съм убедена, но имам някакви спомени, че и музеите откупуват антики по пазарни цени.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Hijo de la Luna
Paragon

Post by Hijo de la Luna » Tue Nov 14, 2006 8:07 pm

Morwen wrote:Е, винаги я има опцията да мине през всички антиквариати, които намери, все някъде някой ще може да й даде поне насока.
Бтв, приятелката ти от къде е? Освен това има и някаква организация "Българска филателия и нумизматика", но имам чувството, че се занимават с по-съвременни монети.
А също така, не съм убедена, но имам някакви спомени, че и музеите откупуват антики по пазарни цени.
Ми от София е мадамата. Сега е намерила някакъв археолог, та ще му я носи на него. Щото той бил "наш човек" :wink: Под наш човек се има предвид "приятел на приятелка на братовчедката на брат й на гаджето" или нещо от сорта. Абе да се оправя :lol:

А по каталозите не видях нищо подобно :hmmm:
Gone for good