Филм по Пратчет

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Jaar
Mistborn

Филм по Пратчет

Post by Jaar » Sun Jan 15, 2006 2:56 pm

avtora.com

Като оставим на страна мнението ми, че Пратчет не може да бъде филмиран, защо точно тази книга и защо точно този режисьор? :x
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Jan 15, 2006 3:09 pm

Ммм, не бих казал, че режисьорът е толкова зле подбран, макар че аз не мисля, че друг, освен Гилиъм, може да режисира Пратчет. И то преди 10-15 години, а не сега, и независимо, а не под холивудската шапка. Е, ше преживеем и това, колко му е... Иначе Уи Фри Мен не съм я чел, та не знам доколко става.
And you can't dance with a devil on your back...

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Sun Jan 15, 2006 3:42 pm

На мен книгата ми се струва доста добър избор за филмиране. На първо място предлага доста възможности за показване на CGI, тъй че, ако се направят някакви ефекти подобни на Нарния, е гарантирано поне средно качество на филма. От друга страна в книгата почти отсъстват известните герои от света на диска, което означава, че няма евентуално да се дразним колко глупаво са направени (защото поне според мен Ринсуинд, Сам Ваймс и т.н. много трудно биха се получили добре на лента). Е, вещиците наистина се появяват за няколко страници накрая, но това биха били не повече от 2-3 минути във филма, тъй че...

Като цяло историята представена в книжката е достатъчно елементарна, за да се поддаде на филмиране. Повечето майтапи не са особено дълбоки или абсурдни, тъй че и с тях не би трябвало да имат проблеми. Като цяло са се ориентирали добре според мен. Далеч не е от най-доброто произведение на Пратчет, но поне на мен ми се струва, че е доста по-добър избор от повечето книги от Света на диска.

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Sun Jan 15, 2006 4:36 pm

Ambartanen wrote:Като цяло историята представена в книжката е достатъчно елементарна, за да се поддаде на филмиране. Повечето майтапи не са особено дълбоки или абсурдни, тъй че и с тях не би трябвало да имат проблеми.
И аз не съм я чел, но доколкото знам става дума за една от "детските" му книги. Не ми се мисли какво може да стане от една достатъчно елементарна история и майтапи в ръцете на Холивуд. Но, ок, ние ще го преживеем някак. Ами хората, които за първи път се "сблъскват" с Пратчет? Ще останат със съвсем различно впечатление...

Но пък дори за няколко минути ще бъде истинско удоволствие да видим вещиците на големия екран. Особено Леля Ог! :D
Once you find them

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Sun Jan 15, 2006 4:53 pm

Аз пък точно от тези няколко минути се страхувам :) . Вещиците са ми най-малко малко любимите му герои (странно определение, но не мога да кажа, че не ми харесват :) ) и все пак се притеснявам, че ще ги опропастят.
Jaar wrote:Ами хората, които за първи път се "сблъскват" с Пратчет? Ще останат със съвсем различно впечатление...
Според мен в най-лошия случай Пратчет може да се сдобие с голямо количество дезориентирани ХП фенчета (които естествено са забравили, че той се е изказал зле за Роулинг). Хмм... е, може би е малко твърде оптимистична оценка, но се съмнявам да се получи нещо по-слабо от Нарния като актьорска игра, така че, ако има същите ефекти, филмът би трябвало да е доста успешен.

Invisible Child
E'lir

Post by Invisible Child » Sun Jan 15, 2006 8:57 pm

вещиците според мене трудничко могат да ги окепазят, щото то по-окепазено накъде. те се борят със зъби и нокти за топ дразнеща тройка литературни герои(ни) с елейн + нинив + егвийн imo.
I walk through the streets and memorize the city

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sun Jan 15, 2006 9:08 pm

вещиците според мене трудничко могат да ги окепазят, щото то по-окепазено накъде. те се борят със зъби и нокти за топ дразнеща тройка литературни герои(ни) с елейн + нинив + егвийн imo.
Има нещо вярно, особено в случая с баба Вихронрав, но не виждам какво имаш против Леля Ог. :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Jan 15, 2006 10:04 pm

Глупости, Пратчет има точно един дразнещ герой и тва е Ринсуинд :) Всичко друго негово си радва, а вещиците - хептен. Тва, че Баба прилича на Нинив, не значи, че е зле, напротив :) Просто Нинив й носи лоша слава ;)

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Jan 15, 2006 10:13 pm

Е то баш тая книга не ми е сред любимите, ма пък ше си е трибют към Нак Мак Фигъл ;). Иначе на анимации май се мяркат из нашенско само тия двете - Посестримите и Музика за душата май.

Еее тамън си мислех за Eric Idle (пайтънския Браян) в ролята на Ринусинд тия дни как би паснал.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Mon Jan 16, 2006 12:17 am

Roland of Gilead wrote:Глупости, Пратчет има точно един дразнещ герой и тва е Ринсуинд :) Всичко друго негово си радва, а вещиците - хептен.
Абсолютно съм съгласен! :D
Ambartanen wrote:но се съмнявам да се получи нещо по-слабо от Нарния като актьорска игра, така че, ако има същите ефекти, филмът би трябвало да е доста успешен.
На Нарния може и да са й били достатъчни въпросната актьорска игра и спец-ефектите, но ние си говорим за Пратчет. Той е повече от поредната шарена приказка за екранизация. Сценарият, режисурата и кастингът може да съсипят всичко.
Once you find them

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jan 16, 2006 9:54 am

И уви, ще...

Lannis
Aes Sedai

Post by Lannis » Mon Jan 16, 2006 2:13 pm

Jaar wrote:На Нарния може и да са й били достатъчни въпросната актьорска игра и спец-ефектите, но ние си говорим за Пратчет. Той е повече от поредната шарена приказка за екранизация. Сценарият, режисурата и кастингът може да съсипят всичко.
Действително е така. Ефектите ще са необходимост, но не това ще направи Света на Диска автентичен. Но пък нищо не ни пречи да се надяваме да е горе-долу успешно това филмово начинание.

Но не разбирам това отношение към Ринсуинд. Вярно, че Леля Ог е изключително забележителен персонаж (не само заради вида си), но и Ринсуинд си има своя ярка индивидуалност. Дори когато стремително се отдалечава от една опасност, за да се метне право в обятията на следващата.
Юда, егоист, луда и wow-холик :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jan 16, 2006 2:18 pm

Ми досаден ми е и твърде еднопланов, а и книгите с него са най-слабите...

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Mon Jan 16, 2006 2:21 pm

Ами самата книга е сравнително кратка и историята въобще не е заплетена, така че не би трябвало да имат особени проблеми със сценария. Същевременно в нея си има готови шеги (главно punch-lines, които не е нужно да се променят и се изисква доста талант, за да ги направиш несмешни), добре описани и сравнително нормално изглеждащи герои (да се надяваме, че ще се придържат към описанията от книгата) и много възможности за вкарване на CGI, което я прави много по-лесна за режисиране от повечето произведения на Пратчет. С кастинг би трябвало да изберат само една по-главна роля (момиченцето вещица), макар че не се съмнявам, че ще успеят да се издънят (само да не се стига до ексцесии от сорта на наемане на Ема Уотсън).

Та като цяла смятам, че ще се озорят да направят слаб филм по точно тази книга, но Холивуд често ме изненадва. Иначе го сравнявах с Нарния, защото се очертава и в двата филма доста от главните герои да са анимирани.
На Нарния може и да са й били достатъчни въпросната актьорска игра и спец-ефектите, но ние си говорим за Пратчет. Той е повече от поредната шарена приказка за екранизация.
Специално тази книга е измамно близка до шарена приказка и въобще няма да се изненадам ако в крайна сметка филмът не е нищо повече от това. Наистина е Пратчет и книгата има много повече дълбочина от Нарния, но ще е истинско чудо ако на лентата си личи поне малка част от нея.

П.П. Не съм чел книга с Ринсуинд от седми или осми клас, но тогава много ме радваше и все още пазя само добри спомени от книгите с него

Invisible Child
E'lir

Post by Invisible Child » Mon Jan 16, 2006 2:35 pm

на мен ринсуинд ми е забавен до момента, в който зарязва "оставете ме намира, МОЛЯ"-attitude-а и се превръща в герой, уж по неволя, ама всички знаем, че всъщност е нарочно.
а вещиците (воглаве с леля ог, честно казано) си ме дразнят генерално, макар и да не мога да кажа защо точно. едно време си имах точно и конкретно обосновани причини, но не съм чел с тях от много време и не помня :)
Last edited by Invisible Child on Tue Jan 17, 2006 3:09 am, edited 1 time in total.
I walk through the streets and memorize the city