Форумни правила

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderators: Yan, Xellos, Roland, Moridin, Morwen, Marfa

Locked
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18311
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Форумни правила

Post by Moridin » Sat Jan 10, 2004 2:23 pm

Настояща версия - 2.2

ВАЖНО: Заключвам темата, за да се чете по-лесно от новите потребители. Може да коментирате във форума за предложения и оплаквания.


---------------------------------------------------------------

Основни правила, чието спазване се съблюдава във форума:

1) Чатът във форума не се толерира. Разбира се, всичко е въпрос на преценка (модераторска :)), но имайте го предвид. Ако много ви се лигави, продължете разговора си в някоя истинска чат програма. Най-малкото има ограничение за трафик в хостинга, а и на никого не му е особено забавно да чете чужди чатове, повярвайте. Ако админ/модератор прецени, че сте прекалили, ще ви направи забележка в ЛС. Ако не се съобразите, чатът просто ще бъде изтрит по някое време, или в краен случай темата ще бъде заключена.

2) Аналогична е ситуацията и с произволен спам/флъд. Не пишете безсмислени съобщения, колкото да се отбележите. Как да разберем кога нещо е безсмислено и кога не е? Няма как. Ако се случи, ще ви бъде направена забележка или от останалите потребители на конкретното място, или от някой модератор/администратор, отново в ЛС (лично съобщение). Разбира се, че преценката отново е субективна, но ще търсим някакъв баланс в цялата работа. Писането на няколко последователни поста един под друг също не се толерира. Не че е забранено или ще се трие, ако е нарядко, но прави лошо впечатление. Моля, ако се сетите за нещо за добавяне, просто редактирайте постовете си, ако все още никой не им е отговорил.

3) Редактирането на постове с повече от два отговора след тях, с каквато и да било цел освен да си редактирате някоя грешка, също изобщо не толерираме. Всяко мнение е част от някакъв разговор и с премахване или редактирането на мненията си осакатявате разговорите и ги правите неадекватни. Всеки би трябвало да може да застане зад думите си. Нека ако мислите, че сте казали нещо не на място, да се извините, а не да го махате, защото така не става. При опит да се наруши това правило, на съответния потребител просто ще бъде отнета техническата възможност да си редактира постовете изобщо.

4) Често е досадно да се повтарят теми. Ако ви кажат, че темата ви вече е била разисквана, по-добре продължете да пишете в старата, излагайки и своето мнение, и направете едно добро дело, като сами си изтриете своята, за да не я трием ние.

5) Използвайте форумите по предназначение, имат си описание. Това изискване е малко размито, що се отнася до основните форуми, но моля не поствайте оплаквания или предложения и питания за системата на форума във въпросните форуми. Има си специален форум за целта, ще го видите най-отгоре.

6) Не слагайте тагове с големи картинки в подписите. Не е естетично! Картинките просто ще бъдат трити след съответното ЛС от админ/модератор, пък при упорито несъобразяване по този въпрос просто ще последва бан.

7) Не поствайте с груб език, не си слагайте зловещо-гнусни и стресиращи аватари, етц, етц. Не че ще впечатлите някого, но има хора, които ги дразни, и като във всяко общество, ще трябва да се съобразявате с тях. Подобни постове директно се трият, а картинките директно се махат.

8) Не толерираме неадекватност в опитите за диалог или несвързано постване. Дали отговаряте на тези определения, преценяват админите и модераторите, но и обикновените юзъри така и така ще ви го покажат ясно. Сори. Това е положението. Понеже, ако попадате в групата на несвързано постващите или неадекватно държащите се, най-вероятно не го знаете (обикновено така се получава, то просто е във връзка с останалите), постарайте се или да промените държанието си, когато ви го кажат, или просто да разберете, че мястото не е за вас. Не за друго, ами защото наистина няма да ви е приятно, нито пък на останалите.

9) Не толерираме лични нападки и обиди между потребителите. Също се трият директно и се предупреждава за бан.

10) Не се позволяват провокативни постове, особено систематични такива. Няма да толерираме умишлено неверни твърдения с цел спор и умишлено преекспонирано поведение с цел спор. Няма да се толерира дразнещо самоизтъкване с цел спор. Кога един пост е такъв, е трудно да се каже. Както обикновено, определянето остава работа на модераторите, поради липса на по-добро решение. На потребител, нарушил това правило, ще бъдат направени няколко забележки, след което ще последва бан. Най-важното за един форум е добрата му атмосфера.

11) В допълнение към горното правило, модераторският екип няма да толерира тролене. Отново преценката за това остава на модераторите. Всички потребители на форума е добре да прочетат като минимум тази статия за да са наясно с критериите ни.

12) Форумът не е на особено авторитарен принцип. Въпреки това, за да си вършат работата, понякога на админите и модераторите се налага да действат бързо и без обяснения. Ако смятате, че някой админ или модератор си позволява своеволия, имате възражения, оплаквания или предложения към работата им, моля изпращайте ЛС или лично до човека, когото касае случаят, или до някой от другите админи/модератори. Ще му бъде обърнато внимание и ще ви се даде обяснение. Настояваме да се използва ЛС. Теми с оплаквания от работата на админ или модератор, както и постове на такава тематика, особено с остър и нападателен тон или сарказъм, ще бъдат трити без предупреждение и обяснение. Поради очевидната причина, че прерастват в теми на конфронтация. Такива въпроси ще се решават лично с админите.

13) Няма и не може да има правила за всяка конкретна ситуация. Има случаи, в които се налага да се действа по начин, който не отговаря до последната буква на написаното горе. Такива случаи ще се избягват, когато е възможно, и винаги ще се дава обяснение на засегнатите страни, но нека не става причина за скандали, защото наистина е неизбежно, колкото и рядко да се случва.

14) Много хора имат проблеми с четенето на постове, написани на латиница, особено ако са по-дълги. Изморява очите и е доста по-неприятно и трудно за четене :) Въпреки че такива постове не са нарушение, за всички, които посещават форума, ще е по-удобно и приятно, ако пишете постовете си на кирилица винаги, когато ви е възможно, и използвате латиницата само за неща, които са на езиците, които я ползват ;) Форумът има и възможност за кирилизация, която ще видите при постването. Молим да се използва.
Last edited by Moridin on Mon Mar 04, 2013 9:57 pm, edited 4 times in total.
This is it. Ground zero.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18311
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon Jun 30, 2008 11:12 am

Добавено е ново правило (номер 10).

Моля, съобразявайте се.

Причините накратко. За около година и половина в този форум ескалира голямо количество напрежение, свързано с поведението на потребителя shayhiri. Това включва караници между близки приятели, огромни скандали във форума, както и неколкократни локвания на акаунта на въпросния потребител.

Админите досега поддържаме мнението, че той не е нарушавал твърде много правилата, а когато го е правил, е бил санкциониран, както те указват (вкл. локванията). Въпреки това проблемите продължават. Надявахме се нещата да могат да се решат мирно, като просто убедим потребителите да се справят с проблема, като не обръщат внимание на провокации. Явно сме били твърде големи оптимисти. След като нещата не се получават по сегашните правила, единственото адекватно решение от този момент нататък е правилата да бъдат сменени. Както казваме и в самото правило, най-важното за един форум е добрата му атмосфера.

Оттук нататък всяка провокация, идваща от shayhiri, или от някой друг потребител, ще бъде санкционирана, както това е описано в правило номер 10. Специално за shayhiri уговорката с предупрежденията влиза със задна дата - на него са му правени повече от достатъчно.

Обръщаме се директно към него - твърдиш, че това е единственият форум, в който постваш. Постарай се да остане така. Няма да има повече предупреждения и ще бъдеш директно баннат. Това е съвсем сериозно и няма никакво значение колко се познаваме и т.н.

Поводът за правилото е поредица постове, които можете да приемете като илюстриращи това, което ще наричаме провокация (изобщо няма значение, че в последствие ще се твърди, че тези постове "били на бъзик"):

viewtopic.php?t=3473&postdays=0&postorder=asc&start=381
Не съм го "улучил", знаех го. И нарочно беше в последния момент, за да демонстрирам максималната елегантност, която дефинира личния ми почерк. 8-)

И кво означава "след началото на мача" като е 7 минути ПРЕДИ? :P Аре губете с достойнство от бай Шайх.
Еми да бехте казали баси. Кво ме интересува кога почва, нито имам ТВ. Даже някой от вас ми беше казал 22:30 преди тва.

А и тва нищо не променя. :) Аз не играя тука, както е видно. Просто съобщих резултата преди/в началото на мача.
Да ве, don't let me steal your thunder! :) Аз само минавах оттука. :wink:

Но поне като усетите полъха на съвършенството, не реагирайте с толкова очевидно насилено отрицание, че наистина става смешно, Жоро. 8-)
This is it. Ground zero.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 28927
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Mon Jul 13, 2009 9:25 pm

Пожелателно:

Когато не желаете повече да участвате в дадена тема, просто спрете да участвате в нея, а недейте да обявявате, че спирате. Вероятностите сочат, че когато го направите, вероятно не искате да си тръгнете, а да ви се обърне повече внимание. И тъй като просто ще разводните топика с чуждите отговори на вашето драматично оттегляне, това е излишно. Шансът другите да разберат, че сте спрели да пишете по това, че сте спрели да пишете, е голям! :lol:
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18311
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon Mar 04, 2013 9:51 pm

Добавено е ново правило, номер 11. Причината е, че правило 10 не е формулирано достатъчно пълно, а екипът на списанието и на модераторите не следва да се налага да обяснява елементарна интернет култура.

Моля информирайте се и се съобразявайте. Благодарим предварително.
This is it. Ground zero.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests