Свободна култура

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
ildalina
Adept
Posts: 202
Joined: Sun Feb 29, 2004 9:26 am
Location: Somewhere far beyond
Contact:

Свободна култура

Post by ildalina » Sat May 21, 2005 6:14 pm

В началото на седмицата в България на посещение беше професор Лорънс Лесиг, един от най-силните защитници на идеята за свободна култура (на практика нейн основоположник). Ето тук можете да видите подробности за неговата личност, за дейността му и програмата му за двата дни престой в България.
Тъй като доста хора ме питаха тези дни дали случайно не съм станала СС-овка 8-) (заради значката на Creative Commons, която с гордост нося от понеделник насам) и защото знам, че тук има хора, които ще се заинтересуват, реших да ви предоставя малко повече информация за Creative Commons лицензите като гръбнак на свободната култура, за Лесиг като техен създател и за идеята зад всичко това, която е наистина страхотна. :)
Тъй като много хора вече са писали и говорили за това, ще започна с няколко полезни статии на тема авторски права, свободна култура и свободни лицензи:

Културата, изкуството и свободата (автор: Йовко Ламбрев)
Указатели на свобода (автор: Йовко Ламбрев)
За Creative Commons и свободата в ерата на авторското право (автор: Апостол Апостолов)
Авторското право върху софтуер – свръх кратко въведение (Автор: Пейо Попов) - Голяма част от статията е посветена на авторското право като цяло и е полезна за всеки, който не е много запознат с материята
Приложимост на свободните лицензи (Автор: Пейо Попов)

Ако до тук сте най-малкото заинтригувани от тематиката, силно ви препоръчвам да си свалите видеото от трите лекции, които Лесиг изнесе на 16 май в София. Не случайно го слагат в топ 5 на най-добрите лектори в света.
Със сигурност най-правилното четиво е книгата на самия Лесиг - Free Culture. Можете да си я свалите свободно на адрес http://free-culture.cc/ .

Накрая един много ценен български сайт, който беше официално отворен също на 16 май: Оpen Culture - Bulgaria
Целите на сайта, както са дефинирани от неговите автори:
Имаме амбицията да бъдем трибуна на мнения по темата, указател към ресурси в мрежата, които представляват свободна култура, родена в България, както и самите ние да предоставяме такава във вид на музика, литература, изображения, а надяваме се скоро (защо не) и кино, радио и телевизия. Тук ще четете за свободни книги, за свободна музика, ще намирате линкове към такива неща, ще агрегираме български блогове, които публикуват свободно съдържание. Ще се опитаме да бъдем ориентир за свободно съдържание в българския интернет. И разбира се, ще дискутираме, ще творим, ще разясняваме какво е това Creative Commons, защо има смисъл за всички ни.
Като за край на облъчването (за момента) ще кажа, че преди известно време Иван Попов регистрира всичките си произведения под Creative Commons лиценз и голяма част от тях вече могат да бъдат намерени на open-culture.net

User avatar
ildalina
Adept
Posts: 202
Joined: Sun Feb 29, 2004 9:26 am
Location: Somewhere far beyond
Contact:

Post by ildalina » Thu Jun 02, 2005 12:23 am

Това е новина и за секцията за музика, но все пак съм започнала темата тук. Та:
Група "Балканджи" решиха да пуснат всички песни от албума си "Пробуждане" под Криейтив Комънс лиценз и то не кой да е, ами най-свободния от всички - Криейтив Комънс-Признание. Което означава, че: "Можете свободно да копирате, разпространявате, представяте или изпълнявате произведението; да създавате производни произведения; да използвате произведението с комерсиална цел при единствено условие, че посочите група „Балканджи“ като автор."
Надявам се, че скоро ще е готов сайтът, от където ще може да се тегли всичко, което групата пуска под свободен лиценз.

User avatar
Daggerstab
Arcanist
Posts: 860
Joined: Wed Feb 04, 2004 6:31 pm
Contact:

Post by Daggerstab » Thu Jun 02, 2005 2:21 pm

Я, как не съм видял темата? Бях ги пропуснал тези лекции.
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests