Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Oct 27, 2009 3:29 pm

Твърде добре си спомням една добре облечена, добре изглеждаща, добре възпитана млада дама, която дойде да работи като асистентка на PR-ката в тогава най-големия софийски доставчик на Интернет. Още на първия ден, понеже още нямаше компютър за нея, й се наложи да седне на компютъра на колегата до мен. Първо ми трябваха минута-две, докато й обясня, че, не, той не си е изключил компютъра, изключил е само монитора, достатъчно е да включи монитора и ще види Windows, с който уж може би донякъде ще може да се справи. На следващия ден, когато той предната вечер действително си беше изключил компютъра, тя тръгна да го включва - и съвсем уверено посегна към бутона за изваждане на дискета.

И това е човек, който идва да работи в ISP. Да, съгласен съм, не беше на техническа позиция, ама все пак...
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Oct 27, 2009 3:36 pm

А аз разправял си съм ви как техници в Габровския интернет доставчик не успели да пуснат интернета на клиент и му казали че трябва да си преинсталира Windows докато в administrativе tools се оказа че са изключени всички сървиси за мрежа :).

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Oct 27, 2009 3:40 pm

Roland wrote:Мен единственият ми аргумент е усещането, че софианци са доста по-комплексирани на тема елитност и съответно се пънат минимум да не демонстрират тотално незнание за разни работи. Смисъл, не че софианецът не може да му свърши хартията на Уърда, а че би го досрамяло да изрази това гласно...
Принципно нищо чудно и да имаш право, че софиянци биха гледали повече да не станат за резил. Според мен обаче има голям шанс човекът със "свършила хартия в уърд" въобще да не схваща, че може да стане за резил.
Бтв, при моята работа повечето стряскащи случаи, които съм срещала са били от разни селца и паланки (бтв, за мен това е провинция, а не големите градове), но възможно най-непредставителния, неугледен и невъзможен за комуникация човек беше от София...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Oct 27, 2009 3:45 pm

Дами на ръководни постове от народната библиотека, чиито имена няма да споменавам, щото някой може и да ги гугълне, от години отказват да използват "емайлето" по разнообразни причини, като най-милата от тях е, че "ма то там има едно такова малко прозорче за писане, дето не може да събере цялото ми писмо". В резултат нашия отдел междубиблиотечно заемане води засилена интернет-кореспонденция дори с читалища от Дългопол, но като опре до баш институцията, се започва едно писане на писма, не си е работа.

Тук ще възпея последните два случая на сблъсък с горепосочената инстанция. Понеже в народната се съхраняват документи, дето ги няма никъде другаде, хората от други населени места могат да си заявят да им се направи ксерокопие и да им се прати по пощата. Ние обикновено сканираме и пращаме я като пдф, я като тиф, я като джпег - който както му е удобно. Но да не издребняваме. Дава се заявката, след което се получава по куриер пратка за сметка на клиента, която съдържа необходимите копия. После той пък заплаща стойността на копията по сметка. Но внезапно се получи следния казус. Заявява няква жена десетина страници от някакъв вестник от миналия век, дето го имало само там. Не щеш ли, след известно време се получава CD на нейно име, което очевидно съдържа сканираните и записани материали, както и разписка за 50 лева. Обяснението беше, че това, новите технологии, били много скъпа работа, CD-то било скъпо, зора да се сканират десетината страници бил още по-скъп, записването им на електронен носител било мамата си трака, бе изобщо, много хай-тек.

Вторият случай се дължеше също на нежеланието да се работи с емайлето. Изпратиха по спиди до Варна разписка за 1,50. По Спиди. До Варна. Разписка за 1,50. Да. С искане парите (левът и петдесетте) да се преведат по не знам коя си там сметка.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Oct 27, 2009 3:51 pm

Не щеш ли, след известно време се получава CD на нейно име, което очевидно съдържа сканираните и записани материали, както и разписка за 50 лева. Обяснението беше, че това, новите технологии, били много скъпа работа, CD-то било скъпо, зора да се сканират десетината страници бил още по-скъп, бе изобщо, много хай-тек.
А тя знаеше ли и преди това, че ще й струва тези пари? :shock:
I don't wanna die

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Oct 27, 2009 3:54 pm

НЕ! Нямаше откъде да знае, щото подобен ценоразпис не беше обявен никъде. Ама тя не си ги плати, споко.
Spoiler: show
Записахме й диска, след което го върна барабар с разписката и с обяснение, че тя пък с чак толкова високи технологии като CD-та не може да борави, та ще се въздържи от употребата на електронния носител. :lol:
Ама не им казвайте. Ще разбиете илюзиите им.

А, само да се съглася с Морвето. Човек, способен да се оплаче от свършването на хартията в уорда, въобще не би могъл да си даде сметка какъв резил е това.
Last edited by Marfa on Tue Oct 27, 2009 3:58 pm, edited 2 times in total.

Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Oct 27, 2009 3:56 pm

Браво на вас! :yay:
I don't wanna die

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Oct 27, 2009 4:29 pm

Случка от преди 1 минута.
Колегите ми от бялата техника продават ето такива печки:
Spoiler: show
Image
Има етикет на който ясно пише - Отоплителна печка Tesy и т.н.

Влизат двама (около 40 годишни) и единия вика на другия :
- Чакай , да видим тонколоните.
Доакто се чудя за какви тонколони говорят забелязвам че гледат печката и единия вика на другия :
- Брат ми има същите - 60 W гадини, без баса.

2 минути обсъждаха и не разбраха че гледат печка.
Last edited by RRSunknown on Tue Oct 27, 2009 4:36 pm, edited 1 time in total.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Oct 27, 2009 4:35 pm

Хех:) Брат му има същите, какво искаш. :twisted:
I don't wanna die

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Oct 27, 2009 5:03 pm

:rofl:

Уук.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Oct 27, 2009 8:08 pm

Бтв и на мен ми заприлича на тонколона тва.

А за Уърда няма кво да се вживявате толкова. Аз преживявах подобни неща с майка ми преди да се научи да ползва комп. А тя не е тъпа. Ни най-малко. Ако човекът не е виждал Уърд или друг текстови редактор до този момент, няма НИЩО срамно в това да не знае как да го ползва. Позабравяте май, че в Бг хората все още нямат чак толкова масово компютри, колкото на Запад. Знам, ще ви удивя, но не се раждаме с кабела забит в главата и знанието как се ползва МС Офис не го получаваме по генетичен път. Нито провинцията е виновна за това, нито пък това може да се отчита като мерило на дебилщината на населението. Никой не е длъжен да е компютърно грамотен, ако до този момент не му се е налагало да се занимава с компютри. Ако пичът с поемите (който сигурно е отишъл в библиотеката на компа, щото си няма в къщи и все пак му се иска да провери кво е това животно) беше системен администратор или секретар или квантов химик или нещо от сорта - да се възмутим, пък то...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Oct 27, 2009 8:32 pm

ЙЕЙ, след 2 години мотане по инстанции и комуникация с роднини си уредих един въпрос окончателно. Колко е яко да не се чувам повече с тия две нещастия в живота.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Oct 27, 2009 9:42 pm

Аз един път се возя в едно такси и бакшиша като разбра, че работя "с компютри" ме попита, дали може да се яви при нас на "ревю" :) . Аз му казах че може.

Друг готин случай е как на една бг геймдев фирма им разбиват офиса и им земат видеокартите. На сутринта чистачката идва, вижда отворените кутии и решава да ги почисти външно и вътрешно. Лелката забърсва и всякакви евентуално оставени отпечатъци :).

Смешен случай #3: по едно време в гсм-а имах номер, записан под името "HAKERA". И един път малката ми братовчедка идва при мене и ми разправя: "Бате! В телефона ти има 9 хакера!!!!". Погледнах дисплея и видях че имам 9 missed calls, пишеше нещо от сорта на "(9) HAKERA" :D.
Look at the darkness...
...around me.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Oct 27, 2009 9:50 pm

Новата пикаса е НЕМА КОЛКО ЯКА, най-после фейс рекогнишън и под уиндоус АЛЕЛУЯ :D :D :D
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 28, 2009 12:36 am

Аз един път се возя в едно такси и бакшиша като разбра, че работя "с компютри" ме попита, дали може да се яви при нас на "ревю" . Аз му казах че може.
При мен шашът беше с един таксиджия, който ме вози на 15-ти септември и минава покрай някакви деца, при което почва да се чуди в кой клас учат дробите. Аза започвам да обяснявам, че аз ги учих в 4 и 5, при което получавам отговор от рода на "А, ама ти учиш дробите". Аз първо изяснявам, че не съм нито учителка, нито ученичка, та да ги уча, а после решавам, че този явно нещо се подиграва с мен. В отговор на обидената ми физиономия, таксиджията съвсем сериозно ми обяснява ка така и не ги разбрал тези дроби, те не били за деца и това било границата на научните му способности.
ЙЕЙ, след 2 години мотане по инстанции и комуникация с роднини си уредих един въпрос окончателно. Колко е яко да не се чувам повече с тия две нещастия в живота.
Честито. Понякога просто става :)
I don't wanna die