by Ambartanen » Tue Feb 27, 2018 10:13 am
Аз бих ги класирал горе-долу така:
Winter Soldier е най-доброто от франчайза, но трябва малко да си изкривя душата да го нарека сериозно добър филм.
Пантерата е забележимо по-слаб от Guardians 2 и Avengers.
По-слаб, но почти равен на Thor 3, Iron Man 1 и Doctor Strange.
Равностоен на Avengers 2, Civil War и новия Spider Man.
По-силен, но почти равен на Ant Man и Iron Man 3.
По-добър от Thor 1 & 2, Iron Man 2 и първия Капитан Америка.
Като цяло останах доста разочарован от Пантерата. Не е ужасен филм, даже си е доста стандартно марвелски, но или вече започва да ми писва от сериозно от MCU, или не успях да се абстрахирам от целия хайп та очаквах нещо повече от стандартната комиксова бозица.
Имаше готини и различни декори, но, макар на повърхността да не си приличаха, Уаканда твърде много ми напомняше на Асгард и Сакаар от Рагнарок- това не е вина на самите декори, а на факта, че във филма си остават точно на нивото декори вместо да се създаде усещане за реално живо място и сложна култура.
Актьорите се справят добре, но героите бяха твърде многобройни и съответно всички останаха доста плоски. Толкова много нови герои нямаше как да се развият по-добре в един филм, но затова филмите с един очевидно главен герой като Iron Man и Doctor Strange, макар да имат същите кусури, ми харесват повече. В сегашния вариант имаме благия крал Т'чала, който никога не управлява; великата Уаканда, за чиято култура и общество научаваме много малко; умния амбициран Килмонгър, който знае всичко за Уаканда без някой в Уаканда да знае за него и т.н.
Същевремнно филмът не иска да представи никой в наистина негативна светлина, така че в сблъсъка на идеологии, задушаващата традиция и егоизъм на Уаканда остава без представител- Т'чала се бори срещу този аспект на своята държава, но срещу кого всъщност се бори? Или всички уакандци са окей с публичното им разкритие, или просто се скрива как той налага решенията си със сила чрез личната си армия.
Last edited by
Ambartanen on Tue Feb 27, 2018 11:36 am, edited 3 times in total.