The Happening & The Best of Shyamalan

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!

Кой ви е любимият филм на Шаямалан?

The Sixth Sense
30
52%
Unbreakable
4
7%
Signs
2
3%
The Village
7
12%
Lady in the Water
0
No votes
The Happening
0
No votes
Кефя му се на общо основание
4
7%
Тая надувка нямам търпение да се срине окончателно
5
9%
Нямам мнение, щото ми липсва филмова култура
6
10%

Total votes: 58

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Aug 06, 2008 4:53 pm

Аз лично мога да обясня кое и защо ме радва или ми въздейства във филм/игра/ книга. Проблема е че някои неща които за мен са ценни за някой друг са пълна скрап- все едно че обичам солено и се радвам когато ям такова ястие но на някой друг не му харесва солта и според него това е скрап. Въпрос на лични предпочитания , интереси и нагласи а винаги има и момент с подходящото настроение- някой филми са ми въздействали само защото съм ги гледал в дадено настроение.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Aug 07, 2008 11:03 am

Мда, благодаря!! :heart: Много ме утешава да знам, че не съм единственото куку из форума!!! :mrgreen:

А обратно към темата - нещо от филма маааалко ми се губи, та ще се наложи да го гледам пак. Но пък започвам лееееко да се усещам защо ми е харесал (може би) филма. Този е от най- нешямаланов тип за мен, ако мога така да се изразя. А и си ме влече идеята за еко-драма, от типа: Земята, отегчена и омерзена (от нас, разбира се), се отърсва от паразитите си! :twisted:
(Ако опитам да обясня на някой, че сапунки не гледам, да ми припомни това ми признание! :wink: )
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Aug 08, 2008 9:23 am

BaYa wrote:Мда, благодаря!! :heart: Много ме утешава да знам, че не съм единственото куку из форума!!! :mrgreen:
Тук (и по повод последните потоци от чувства) се изкушавам да направя коментар, но няма. :)
А обратно към темата - нещо от филма маааалко ми се губи, та ще се наложи да го гледам пак.
Споко, Бая, не си единствената, на която мааалко от филма се губи.

Това по повод ревюто на Ролик от новия брой - срамота, бе човек. Сега, айде без да се фръцкаме, не го приемай пак като удар по интелекта, но да пишеш (да напишеш това, по-точно) за Явлението е противопоказно, все едно петокласник да почне да пише ревю за Одисеята на Кубрик. Има си филми за всякакви хора и Явлението очевидно не е за всички, колкото и елементарен да е на повърхността. Пак казвам, изобщо нямам предвид, че някой е твърде тъп, за да го разбере - уточнявам, защото това е болна тема тук. Просто Явлението е филм, който не може да се разнищва по начина, по който всички кино-критици са свикнали - пълна дисекция с оценки на компонентите му. Явлението се оценява в контекста на цяла филмография - от причините за това филмът да съществува в тази форма, до самото му съдържание. Неговата цел не е толкова да разкаже история, а да води някаква перверзна форма на диалог със зрителя.
Но пък започвам лееееко да се усещам защо ми е харесал (може би) филма. Този е от най- нешямаланов тип за мен, ако мога така да се изразя.
Какво имаш предвид? Това е чистокръвен Шиамалан от-до, само дето не е overdirected, колкото останалите му - умишлено.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 08, 2008 10:26 am

Ммм, сам ше си обидя интелекта като кажа, че изобщо не ти схващам концепцията. Fanboyish much?
And you can't dance with a devil on your back...

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Aug 08, 2008 10:35 am

На, никак. Това, че харесвам Шиамалан би било проява на фенбойщина, ако не можех да обясня защо. Повярвай, заради нещата, които си позволява да прави в последните си два филма бях много близо до това да го намразя (както целия останал свят), но за голямо съжаление, поведението му и реакциите му са оправдани. Това, за което съжалявам е, че му се налага да го прави така.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 08, 2008 11:19 am

Do elaborate :) Бтв, по-умните фенбойчета винаги могат да рационализират фенбойщината си ;)

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Aug 08, 2008 11:34 am

Btw, напълно прав си. Остава само да признаеш, че и двамата (и всички останали) сме в еднаква степен фенбойчета - на различни неща и с различни способности за рационализация.

Do elaborate? Това сериозно ли?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 08, 2008 11:36 am

Естествено. Винаги обичам да чета сериозни анализи на посредствени филми :)

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Aug 08, 2008 11:42 am

Кво съвпадение - е, при мен е обратното де - обичам да чета несериозни анализи на непосредствени филми. :lol:

Ако е наистина естествено, напиши по една дума за всеки филм на Шиамалан, който си гледал (че засега те имам само за хейтър на общо основание - не помня какво, кога, защо etc. :)), за да спестим излишни приказки и нерви.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 08, 2008 11:44 am

Ъм, защо да пиша АЗ? Ти си тоя, дето вижда много особени причини да се харесва последното му недоразумение. Иначе аз Шесто чувство го обожавам, следващите до Селото включително са ми средняшки и изтъркани повторения на вече неработеща концепция. Предпоследния не го гледах изобщо.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Fri Aug 08, 2008 11:55 am

Твое мнение. За мен всичко без последното са страхотни филми, които имат своите достойнства и доста от които съм гледал по 2 пъти.
Last edited by Muad_Dib on Fri Aug 08, 2008 12:04 pm, edited 1 time in total.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Aug 08, 2008 12:03 pm

Roland, ами ето затова. Сега знам какво си гледал и какво не си. Примерно няма смисъл да ти обяснявам защо Явлението не е плоскостта, за която го вземаш, след като не си гледал Жената от водата. Нека го кажа така засега - Жената е това, което е, заради реакцията на хората на Селото, в което Шиамалан беше вложил страшно много. Явлението от своя страна е реакция на коментарите след провала на Жената - "кариерата му умря", "кой сега ще му даде пари да прави филми" и т.н. Ами да - това беше среден пръст (освен всичко друго де, да не вземеш сега да помислиш за по-лесно, че харесвам филма предимно заради това :)) - "пичове, след провала на Жената, аз мога да си позволя да направя 50 милионен Rated R филм, в който да си размотая коня както ми дойде, който вие - ревльовците - да гледате, като го направите дори печеливш, а след това да започна 250 милионен франчайз за Парамаунт, suck it, muahahaha (на индийски)".

Искам да кажа, че и двата филма правят коментари за ситуацията около Шиамалан (в първия случай) и киното въобще (във втория), освен да се занимават с чисто кинаджийски неща, като разказване на история.

Това, което искам да те питам е: какво означава "неработеща концепция"?

Muad_Dib, сори, точно този тип изказвания (твое си мнение, + пропуснато "пък") ми се щеше да ограничим. При Шиамалан може да се подходи много рационално и да не се стига дотам.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 08, 2008 12:09 pm

Добре, това мога да го приема лесно. Но за мен не е достаъчно, за да харесам филм. Тоест, какво ме боли, че може да си го плесне по масата, ако намирам резултата за глупав? Лично за мен този нов контекст не носи никаква стойност на самия филм. На теб с какво друго ти хареса Явлението?

А под "неработеща концепция" разбирам в случая най-повърхностното възможно определение - "повтаряне до опротивяване на един и същи похват - внезапен и супер изненадващ обрат (или два, както беше в Селото) + различни псевдокатарзиси на героите около свръхестественото събитие in question". Възможно е аз да съм твърде елементарен, но освен едното добро заснемане, аз от Неуязвимият нататък във филмите на Шаямалан друго не съм виждал...

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Aug 08, 2008 12:34 pm

Silver wrote: Явлението от своя страна е реакция на коментарите след провала на Жената - "кариерата му умря", "кой сега ще му даде пари да прави филми" и т.н. Ами да - това беше среден пръст (освен всичко друго де, да не вземеш сега да помислиш за по-лесно, че харесвам филма предимно заради това :)) - "пичове, след провала на Жената, аз мога да си позволя да направя 50 милионен Rated R филм, в който да си размотая коня както ми дойде, който вие - ревльовците - да гледате, като го направите дори печеливш, а след това да започна 250 милионен франчайз за Парамаунт, suck it, muahahaha (на индийски)".
И как точно това трябва да ме накара да харесам филма?

Аз истински съм харесал само "Шесто чувство". "Неуязвимият" ми беше интересен до момента, в който ми спря токът на първо гледане. На второ ми беше категорично скучен. Онова с Мел Гибсън пък ми се видя толкова зле, че чак беше болезнено. По-натам - не. Макар че имам определени очаквания за игралния "Аватар" - дано само Шаямалан покаже някаква способност да режисира екшън.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Fri Aug 08, 2008 1:01 pm

tigermaster wrote: Макар че имам определени очаквания за игралния "Аватар" - дано само Шаямалан покаже някаква способност да режисира екшън.
Момееееееееент!!! :wink: Не може Аватар и Шямалан, в същото изречение! Нямаше ли да го режисира James Cameron?? :shock: Или става дума за друг филм със същото заглавие като този? :roll:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!