Български фентъзи писатели

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 19, 2007 10:03 pm

Interpreter wrote:
Roland wrote:А нямаме никакви писателски традиции, защото вместо да се опитат да се образоват малко как се пише, нашенските автори си мислят, че писането е само някакъв волен полет на въображението и вдъхновението... което е, да речем, непълна версия на истината ;)
Прощавай, но не вярвам, че писането се учи в writer's workshops. Или имаш послание, или нямаш :wink: И не като да нямаме писателски традиции.
Tова определено е твой прерогатив...
And you can't dance with a devil on your back...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat Oct 20, 2007 1:22 am

Рол, това е няква сложна дума, прилича малко на пре... както и да е, кво точно имаше предвид? :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Oct 20, 2007 9:33 am

Че е негово право да си мисли квот си ще :)

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat Oct 20, 2007 11:55 am

Свещено право, да. Иначе по темата: уъркшоповете (и всички други форми на обучение) са изключително полезни (ако не и задължителни) за начинаещите писатели. Предполагам, че спестяват много време и грешки, но е напълно възможно и сам да се научи човек - знаете как е било доскоро.

Това за техническата страна на занаята. Но относно основното: как се разказва хубава история с иконични герои, за да предадеш посланието си - наистина по-скоро или го имаш, или го нямаш.

Иначе съгласен с коментара ти по отношение на хала на комерсиалната бг литература. Основната причина е, че писателите не знаят кво искат хората. А и да знаят, не могат или не искат да им го дадат. Пишат основно за себе си и за тясната си лична среда. Защо масовият читател трябва да се интересува?

Маркетингът на едно изкуство отдавна е по-важен от самия продукт. Особено в настоящата ситуация, в която липсва пазар, школа и опит - така че дори не можеш да копираш, а трябва да си изградиш всичко сам от нищото.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sat Oct 20, 2007 1:36 pm

Шайхири, то ако човек седне да опише грамотно автобиографията си, сигурно пак ще се получи интересно четиво :lol:

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat Oct 20, 2007 2:03 pm

Точно това правят "съвременните бг автори". :) 1:1. Само дето, по последни спомени, автобиографиите не се водят fiction (худ. литература). А и не са особено комерсиална такава - освен ако вече не си известен писател, ма то с автобиографии няма как и да станеш. :lol:

Тва имах предвид.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Oct 20, 2007 2:28 pm

И за пореден път се чудя защо печалбите и качеството на едно изкуство се считат за неразривно свързани...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat Oct 20, 2007 2:39 pm

Ако ти опре до главата, ще разбереш. :) Освен това, както веднъж вече поясних, използвам "комерсиален" като "общодостъпен" и "стойностен за всеки". Това, откъдето и да го гледате, е основен плюс.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Oct 20, 2007 2:59 pm

Не, и чалгата е такава. Тя адски комерсиална и пълен боклук като качество.
I don't wanna die

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat Oct 20, 2007 3:02 pm

Да бе, затова поясних кво влагам аз в думата. Чалгата определено не е "стойностна за всеки".

Иначе има и добра, ше знаеш. Тъкмо сега на сбора се наслушах. 8-) "ТОК!... по тя-яло-ото..."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Oct 20, 2007 3:07 pm

Алекс, гледам, че путкометърът нещо зацикли, що не се занимаеш с нещо по-градивно?

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat Oct 20, 2007 3:16 pm

Щото уикенда по цял ден цикля японски на компа и чат-пат alt/shift и разпускам. :) Сори.

Иначе довечера ше се излиза здраво - купон на специалността (най-сетне :roll: ), после Строежа и кой знае накъде още, така че каунтърчето би трябвало да цъкне, мерси за интереса. :)

П.П.: Ако някой го влече снобска елитистична среда, каня го въпросния купон, къвто съм готин. 8-) Теренът е близо до Студентски.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Oct 20, 2007 4:00 pm

Алекс, такова животно като "стойностно за всеки" няма. А това дали дадено произведение е общодостъпно и на милиметър не влияе върху качеството му.
I don't wanna die

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat Oct 20, 2007 4:39 pm

Morwen wrote:Алекс, такова животно като "стойностно за всеки" няма.
А кво ше кажеш за Пратчет? Или за ЛОТР филмите? Естествено, че има, просто е много по-трудно да бъде създадено, отколкото поредната подражателска халтура или самовлюбена снобария.

Така че според мен влияе и на качеството на продукта, а не само на парите които изкарва на създателя си - макар последното очевидно да е по-важно (за автора).

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Oct 20, 2007 4:42 pm

shayhiri wrote:
Morwen wrote:Алекс, такова животно като "стойностно за всеки" няма.
А кво ше кажеш за Пратчет? Или за ЛОТР филмите?
Ще кажа, че те далеч не са стойностни за всеки, но съм сигурен, че ти си го знаеш това и пак се правиш на интересен... :roll:

И за пореден път ти казвам, че смисълът влаган обикновено в думата комерсиален е друг.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."