Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Oct 21, 2009 11:46 pm

passer-by wrote:Нали видя какво писах за народната етимология? За да е дублетна форма, трябва да е официално призната. В тълковния ми речник дума "какафония" няма.
П.П. Това да ти е бил проблемът с превода на оная книга...
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 21, 2009 11:51 pm

Както казах, не ми беше само този.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Sat Oct 24, 2009 10:18 am

Equal Rites
Terry Pratchett

Изчетох я тия дни и много е добра.

Zee
Adept

Post by Zee » Sat Oct 24, 2009 7:30 pm

Прочетох "Градът на зверовете" на Исабел Алиенде. Съдържанието би могло да се опише като: Стас и Нели, в случая Алекс и Надя, отиват в изгубения свят, за да открият въпросния град на зверовете. Въпреки фантастичните елементи, въпреки вълнуващата история, макар и четенето да ми спореше, някак не останах удовлетворена (вероятно защото тайничко се надявах на нещо по-сладко и приказно от сорта на "Ева Луна")...

Vash
Paragon

Post by Vash » Sat Oct 24, 2009 8:14 pm

Looking for Jake, сборник с разкази на Чайна Миевил. С променливо качество са, някои все пак са доста добри. Общото между тях е, че разчитат на идея и атмосфера, вместо на сюжет. Най-много ми хареса The Tain, който е новела всъщност. Концепцията е убийствена - образите в огледалата са всъщност същества от друг свят, които са принудени да имитират света ни, но успяват да се измъкнат. Действито се развива след това, в опустошен Лондон, където малкото останали хора биват избивани от образите(наречени imagos), или се бият помежду си. Има го типичното за Миевил поставяне на героите си в ситуация без "правилен" морален избор.

И тъй като и без това съм станал фенбой реших да мина и последната непрочетена - King Rat. Страхотна е, усещането е много подобно на някои неща на Нийл Геймън - ърбан фентъзи с герои от мрачни приказки, в което всичко е мръсно, грубо и жестоко. Мисля, че това е книгата му с най-добре построен "стандартен" сюжет, така че е най-походяща за тези, които искат да пробват автора. Бас Лаг-овете му все пак ми харесват повече, но те са доста по-шизофренични.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Oct 25, 2009 12:26 am

Дефинитивно трябва да го почна Миевил вече :(
This is it. Ground zero.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Sat Oct 31, 2009 9:28 pm

Welcome to Temptation на Jennifer Crusie -ужасно забавно и твърде остроумно. :)
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Mon Nov 02, 2009 9:50 pm

Тъкмо прочетох "Планетата на прокълнатите" на Хари Харисън.
Кратко и непретенциозно. Приятно.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Mon Nov 02, 2009 10:26 pm

Moridin wrote:Дефинитивно трябва да го почна Миевил вече :(
Мхм, няма да сбъркаш.

ysn
Merchant

Post by ysn » Tue Nov 03, 2009 12:22 pm

новият Вещер, още топъл от печатницата. или поне това е планът за довечера :)

cordelia
Adept

Post by cordelia » Tue Nov 03, 2009 4:54 pm

Приключих днес с Понеделник започва в събота. Ужасно много ми хареса. Ще си потърся още нещо на двамата Стругацки като ми се отвори възможност.
Преди това четох Линията на бляновете. Става да си изгубиш времето и има интересни идеи, но не можа да ми запука за героите.
The good face pain. But the great - they embrace it.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Nov 03, 2009 5:08 pm

cordelia wrote:Преди това четох Линията на бляновете. Става да си изгубиш времето и има интересни идеи, но не можа да ми запука за героите.
Да, и аз установих, че каквото Лукяненково съм чел извън Патрулите и Дълбината не ме впечатлява особено. А съм изчел почти всичко негово, преведено на български - без втората част от "Студени играчки са звездите", точно защото първата част ме остави безразличен (нелоши идеи, но не ме грабна емоционално).

Може би защото първите неща, които четох от него бяха точно "Нощен патрул" и "Лабиринтът на отраженията" (и после продълженията им, когато излизаха) и това страхотно вдига летвата на очакванията ми от него.
The Best of Mozart

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Nov 03, 2009 5:14 pm

За жалост извън Патрулите и Дълбината Лукяненко е твърде посредствен. Но пък шест много силни книги не са малко. Някои нямат и толкова.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Tue Nov 03, 2009 7:38 pm

Аз тъкмо дочетох "Последен патрул” и съм… изненадан, в интерес на истината. Въобще не очаквах такъв завършек. Не че не беше невероятно интересно и красиво, но… го бях чел вече. Същият беше финалът на една доста популярна фантастична поредица, последната част на която е излязла пет години преди финала на Патрулите.
Ако искате да знаете коя е поредицата -
Spoiler: show
„Тъмните му материи” на Филип Пулман

Защо двата финала са еднакви –
Spoiler: show
и в двата ставаше дума за света на мъртвите. И в двата финала става ясно, че мъртвите не са щастливи в света, в който живеят, затова искат просто да умрат. В крайна сметка желанието им е изпълнено и те с усмивка се разтварят във въздуха, радвайки се, че най-после са получи смъртта.

Просто ми е прекалено странно... Наистина не мога да преценя дали става дума за дублиране на идеи, възможно е Лукяненко просто да не е чел другата поредица, макар и да е доста популярна. И ми се струва направо невъзможно да е откраднал финалът толкова буквално.
But goddamn,
you got me in love again

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Nov 03, 2009 7:42 pm

Не съм чел другия финал (не-Лукяненковия :wink: ), та не мога да изразя мнение доколко са еднакви, както твърдиш.

По принцип обаче във фантастиката е доста трудно да докажеш кражба на идеи. Колкото по-общи са като формулировка, толкова по-трудно е да се заявява, че има плагиатство.

А даже да са с голяма степен на прилика, пак не е изключено двамата автори да са се сетили за идеята независимо един от друг.
The Best of Mozart