П.П. Това да ти е бил проблемът с превода на оная книга...passer-by wrote:Нали видя какво писах за народната етимология? За да е дублетна форма, трябва да е официално призната. В тълковния ми речник дума "какафония" няма.
Кой какво чете, part IV
Moderator: Moridin
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Прочетох "Градът на зверовете" на Исабел Алиенде. Съдържанието би могло да се опише като: Стас и Нели, в случая Алекс и Надя, отиват в изгубения свят, за да открият въпросния град на зверовете. Въпреки фантастичните елементи, въпреки вълнуващата история, макар и четенето да ми спореше, някак не останах удовлетворена (вероятно защото тайничко се надявах на нещо по-сладко и приказно от сорта на "Ева Луна")...
Looking for Jake, сборник с разкази на Чайна Миевил. С променливо качество са, някои все пак са доста добри. Общото между тях е, че разчитат на идея и атмосфера, вместо на сюжет. Най-много ми хареса The Tain, който е новела всъщност. Концепцията е убийствена - образите в огледалата са всъщност същества от друг свят, които са принудени да имитират света ни, но успяват да се измъкнат. Действито се развива след това, в опустошен Лондон, където малкото останали хора биват избивани от образите(наречени imagos), или се бият помежду си. Има го типичното за Миевил поставяне на героите си в ситуация без "правилен" морален избор.
И тъй като и без това съм станал фенбой реших да мина и последната непрочетена - King Rat. Страхотна е, усещането е много подобно на някои неща на Нийл Геймън - ърбан фентъзи с герои от мрачни приказки, в което всичко е мръсно, грубо и жестоко. Мисля, че това е книгата му с най-добре построен "стандартен" сюжет, така че е най-походяща за тези, които искат да пробват автора. Бас Лаг-овете му все пак ми харесват повече, но те са доста по-шизофренични.
И тъй като и без това съм станал фенбой реших да мина и последната непрочетена - King Rat. Страхотна е, усещането е много подобно на някои неща на Нийл Геймън - ърбан фентъзи с герои от мрачни приказки, в което всичко е мръсно, грубо и жестоко. Мисля, че това е книгата му с най-добре построен "стандартен" сюжет, така че е най-походяща за тези, които искат да пробват автора. Бас Лаг-овете му все пак ми харесват повече, но те са доста по-шизофренични.
"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."
- JaimeLannister
- Forsaken
- Maledictus
- Warmage
Приключих днес с Понеделник започва в събота. Ужасно много ми хареса. Ще си потърся още нещо на двамата Стругацки като ми се отвори възможност.
Преди това четох Линията на бляновете. Става да си изгубиш времето и има интересни идеи, но не можа да ми запука за героите.
Преди това четох Линията на бляновете. Става да си изгубиш времето и има интересни идеи, но не можа да ми запука за героите.
The good face pain. But the great - they embrace it.
Да, и аз установих, че каквото Лукяненково съм чел извън Патрулите и Дълбината не ме впечатлява особено. А съм изчел почти всичко негово, преведено на български - без втората част от "Студени играчки са звездите", точно защото първата част ме остави безразличен (нелоши идеи, но не ме грабна емоционално).cordelia wrote:Преди това четох Линията на бляновете. Става да си изгубиш времето и има интересни идеи, но не можа да ми запука за героите.
Може би защото първите неща, които четох от него бяха точно "Нощен патрул" и "Лабиринтът на отраженията" (и после продълженията им, когато излизаха) и това страхотно вдига летвата на очакванията ми от него.
The Best of Mozart
За жалост извън Патрулите и Дълбината Лукяненко е твърде посредствен. Но пък шест много силни книги не са малко. Някои нямат и толкова.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
- Dr. Horrible
- Forsaken
Аз тъкмо дочетох "Последен патрул” и съм… изненадан, в интерес на истината. Въобще не очаквах такъв завършек. Не че не беше невероятно интересно и красиво, но… го бях чел вече. Същият беше финалът на една доста популярна фантастична поредица, последната част на която е излязла пет години преди финала на Патрулите.
Ако искате да знаете коя е поредицата -
Защо двата финала са еднакви –
Просто ми е прекалено странно... Наистина не мога да преценя дали става дума за дублиране на идеи, възможно е Лукяненко просто да не е чел другата поредица, макар и да е доста популярна. И ми се струва направо невъзможно да е откраднал финалът толкова буквално.
Ако искате да знаете коя е поредицата -
- Spoiler: show
Защо двата финала са еднакви –
- Spoiler: show
Просто ми е прекалено странно... Наистина не мога да преценя дали става дума за дублиране на идеи, възможно е Лукяненко просто да не е чел другата поредица, макар и да е доста популярна. И ми се струва направо невъзможно да е откраднал финалът толкова буквално.
But goddamn,
you got me in love again
you got me in love again
Не съм чел другия финал (не-Лукяненковия
), та не мога да изразя мнение доколко са еднакви, както твърдиш.
По принцип обаче във фантастиката е доста трудно да докажеш кражба на идеи. Колкото по-общи са като формулировка, толкова по-трудно е да се заявява, че има плагиатство.
А даже да са с голяма степен на прилика, пак не е изключено двамата автори да са се сетили за идеята независимо един от друг.

По принцип обаче във фантастиката е доста трудно да докажеш кражба на идеи. Колкото по-общи са като формулировка, толкова по-трудно е да се заявява, че има плагиатство.
А даже да са с голяма степен на прилика, пак не е изключено двамата автори да са се сетили за идеята независимо един от друг.
The Best of Mozart