Кът на програмиста...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Jan 04, 2010 12:44 pm

В такива случаи му казваш "revalidate with options" и като една от опциите избираш да ти покаже сорса, който *действително* се опитва да валидира. Ако това, което той ти покаже, на съответните номера на редове, се различава от това, което той *казва*, че е там, нещо не е наред, наистина. В такива случаи проверяваш (да, да, знам, че сме го казвали и друг път :)) за кирилишки символи в таговете - случва се, на мен ми се случи преди две седмици пак.

Ако това, което валидаторът покаже като сорс, отговаря на неговите съобщения за грешки, но не е това, което ти *мислиш*, че трябва да има на тази страница - е, тогава вече проблемът е по-скоро в това как твоят сървър е подал съдържанието към валидатора :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Jan 04, 2010 12:59 pm

Хъм, направих го и валидаторът показва моя си код, но не виждам как е възможно да има кирилски символи. Все пак за всеки случай изтрих и преписах началото, но нищо не се промени.

Ето ми първите няколко реда

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

<html>

<head>

<title>Текст</title>

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />

</head>

<body>

Според валидатора тук ми липсва отварящ таг <head> - въпреки че го виждам, написал съм го на латиница и браузърите го разпознават - и тагът <body> не е на мястото си :evil:. Ся, ако мога да разбера къде - и дали - съм сбъркал...

EDIT: Всъщност сега свалих горните редове, сложих едно:

</body>

</html>

отдолу, записах и дадох на валидатора да провери файла. Отново тези две грешки! :(

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Jan 04, 2010 1:13 pm

Такаааа... а като си му дал да го валидира, прочете ли съобщението (вярно, warning, не грешка, но все пак :)), което той плюе точно *преди* това за затварянето на <head>, който не е отворен? :) Това <link ... /> веднага ми хвана окото - свикнал съм да виждам такива неща в XHTML документи, но в HTML 3.x и 4.x, особено transitional, предпочитам да ги избягвам.

Пуснах същия фрагмент, като само промених /> на > в края на <link> - т.е. направих го на <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" > - и то взе, че мина :)

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Jan 04, 2010 1:21 pm

Благодаря! Видях го, но не съобразих, че влияе върху възприемането на съседните команди :mrgreen:.

Всъщност, аз понеже се уча, бях прочел някъде (май на страницата на w3schools, но може и да не е там), че се препоръчва всички тагове, които си нямат затварящи, да се затварят вътре в тях, и така съм правил навсякъде.

Два въпроса: Това значи ли, че грешките, които ми откри валидаторът не са истински грешки? И затворените тагове накрая (общо 14 warning-a за тази конкретна страница) влияят ли по някакъв начин на нещо друго, освен възприятията на валидатора, и да ги оставя или да ги махна? :)

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Mon Jan 04, 2010 1:43 pm

В предупреждението, което аз виждам (донякъде предполагам, че е същото, което виждаш и ти), си пише съвсем ясно:
validator.w3.org wrote:The sequence <FOO /> can be interpreted in at least two different ways, depending on the DOCTYPE of the document. For HTML 4.01 Strict, the '/' terminates the tag <FOO (with an implied '>'). However, since many browsers don't interpret it this way, even in the presence of an HTML 4.01 Strict DOCTYPE, it is best to avoid it completely in pure HTML documents and reserve its use solely for those written in XHTML.
Това за мен значи, че има някаква, пък макар и малка, възможност някой браузър да интерпретира грешно <link ... />. Това за мен значи, че, при положение, че не ми струва нищо, когато ми се *налага* да пиша код за HTML 4.x, *никога* не слагам затварящите наклонени черти.

А всъщност това за мен значи, че от няколко години насам пиша *само* XHTML 1.0 и навсякъде, където мога, пиша XHTML 1.0 Strict, а не Transitional, за да съм в мнооого по-голяма степен сигурен, че браузърите ще ме разберат правилно :)

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Mon Jan 11, 2010 10:18 am

То май само аз задавам въпроси в тази тема и съжалявам, ако досаждам, но имам малко странен проблем и вече от около час не мога да му измисля разрешение, та да попитам...

Значи, искам да направя хоризонтално меню с помощта на списък, което да стои на определено (равно разстояние) от левия и десния край на страницата. Кодът ми е:

<body>

<div id="page">

<br />

<ul id="l">
<li id="menu"><a href="page2.html">Меню 1</a></li>
<li class="menu"><a href="page3.html">Меню 2</a></li>
<li class="menu"><a href="page4.html">Меню 3</a></li>
<li class="menu"><a href="page5.html">Меню 4</a></li>

</ul>

<br />

</div>

</body>

CSS-ът дотук е следният (като трябва да се има предвид, че цветовете и бордърите са примерни и още не съм наслагал падинги):

body {background-color:#C8C8C8;font-family:sans-serif}
#page {background-color:#FFFFFF;width:60em;margin-top:2em;margin-left:8em}
#l {font-size:0.9em;margin-right:4em;margin-left:4em;border:groove;border-color:#006600;background-color:#009900}
#l li {list-style-type:none;list-style-position:outside;display:inline;height:1.2em}
#menu {width:32em;text-align:left}
#menu a:link, a:visited {color:#FFFFFF;text-decoration:none}
#menu a:hover, a:active {color:#000000;text-decoration:none;background-color:#00CC00}
.menu {width:8em;text-align:center}
.menu a:link, a:visited {color:#FFFFFF;text-decoration:none}
.menu a:hover, a:active {color:#000000;text-decoration:none;background-color:#00CC00}

Сега преглеждам резултата на няколко браузъра, за да мога да почна да го стилвам. В Интернет Експлорър той изглежда точно както съм го замислил. Меню 1 е най-вляво в зелената лента, после има голямо разстояние и после следват останалите 3 менюта, които са на (изглеждащо) еднакво разстояние едно от друго.

Обаче във Файърфокс и в Хром е някакъв ужас. Първо четирите ми менюта са долепени едно до друго (което явно означава, че width не работи). Това мога да го оправя с падинга. Онова, което не мога да разбера как да оправя, обаче, е фактът, че Меню 1, вместо да стои в самия ляв край на зелената лента, е на някакво разстояние от него и като му сложа падинг се премества от това разстояние нататък (и дори при падинг 0em не желае да се долепи до бордъра).

Помощ, моля! :roll:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jan 22, 2010 12:15 pm

http://sikuli.csail.mit.edu/

duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuude
whats the world coming to
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Fri Jan 22, 2010 1:16 pm

Ако това *наистина* работи, БРАВО на пичовете! Крайно време беше... и изобщо не се изненадвам, че идва от CSAIL :)

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Jan 22, 2010 1:42 pm

Ми аз го мъчих, но така и не тръгна - гърми ми с някакво нпе като пробвам да кликна няква икона от десктопа.
Edit: Проработи, но търси итема по десктопа по сума ти време.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jan 22, 2010 3:25 pm

Твърде ограничено е инхерентно, не съм сигурен кво му е бравото ;) а и ще ни вземе хляба :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Jan 22, 2010 4:09 pm

Що?
Флашаджиите ще ни вземат хляба, ама точно това какво ще направи?
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Fri Jan 22, 2010 5:37 pm

Ако това позволява дори и само сравнително лесно да се прави автоматизирано тестване на уеб-приложения, това ще е достатъчно, за да облекчи жувота на доста хора!

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Jan 22, 2010 6:06 pm

Е, за уеба нали си имаш Селениумец...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Wed Jan 27, 2010 5:38 pm

Една весела страна на джавата, която видях днес. Имаме тези 2 класа:

Code: Select all

public interface My extends Cloneable {

public My clone();

}

public class MyImpl implements My {

public My clone() {
	  return null;
	}

}
Пускаме компилатора. Какво ще стане? (за бонус точки - защо ще стане ;))
Elves dig rocket launchers.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Jan 27, 2010 6:32 pm

как го намерихте - опитахте се да използвате за нещо този класове някъде? :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!