100 XMoridin wrote:Само едно не разбирам и това е как никой не му пука, че ОГРОМНОТО СМАЗВАЩО превъзходство на 300 пред обичайния комикс стак е просто в бруталния му фийлинг за първична мъжка сила, който изобщо остава недосегаем за никви батманяци, суперменяци и т.н. И не, Симеоне, последният Супермен изобщо не го бутай в тоя контекст![]()
Това, че НЯКОИ хора смятат това явно достойнство на филма за девтокласническа малоумщина, е проблем в общи линии изцяло техен. Два пъти по толкова пък се кефят оргазмено на таз именно негова черта и по тая причина той ще остане в историята (както и с безумния хайп около него), а не заради не толкова впечатляващите си ефекти, и то дори не толкова в историята, колкото в моите спомени лично, пък боли ме фара за историята
Някой от интелектуалците тук да е чувал за Изкуството на Спарта или поне за някой човек на изкуството от Спарта?
... нЕма никой... (... с едно "малко" изключение в поезията...)
Нямат Фидий, нямат Есхил, нямат Сократ...
Нямат хора на Духа, защото всеки спартанец има Дух...
в началото стои един Ликург с неговите закони и единственото, с което са останали в Историята са делата им, при това описани от други, нямали са време да пишат... Няма по-голям награда от това, че са спечелили възхищението и са дадени за пример от най-великите умове на големите си врагове в Атина.
Сега, какви вътрешни борби и каква дълбока мотивация в тези безизкусни и брутални мъже може да измисли някой особено умен и изключително надарен в изкуството днешен списовател и мислител аз не мога да знам, а и очевидно не ми е по силите да разбера.
Очевидно е, че мъжете в Обеля, пропорционално на по-сложната си душевност, изживяват далеч по-големи, сложни и сърцераздерателни драми от тези на един прост спартанец в битка. Неговите, на мъжът от Обеля, жена, деца, тъща, съсед, шеф, кмет и министър-председател му задават дилеми, пред които тези, които Ксеркс поставя са детска наивна залагалка. И именно тук е истинската мисия на изкуството, да носи Радост, да радва. Благодарение на посредствени филми като 300, мъжът от Обеля, може да открие своето интелектуално превъзходство над американците, в частност авторите от Америка, и простите българи, на които това културно недоносче се понравило. На този фон още повече изпъква естетическото и етично съвършенство на Мъжа от Обеля, и за да бъде то пълно, така да се каже, да сложи точката, му остава само да тегли една храчка на бедните духом.