Кой какво чете, part IV
Moderator: Moridin
Романът Замъкът на лорд Валънтайн(разцепен на две части в българското издание) е много добър и си заслужава четенето. Още повече, че е изцяло завършен сюжетно и продълженията спокойно могат и да не се четат. Всъщност това, което се води Замъкът на лорд Валънтайн 3, е сборник разкази, само в един от които присъства лорд Валънтайн и други герои от романа.Докато се разхождах из антикварните книжарници ми предложиха Замъкът на лорд Валънтайн І и Замъкът на лорд Валънтайн ІІ за 15 лева, доста добре запазени. Заслужава ли си и останалите книги от поредицата лесно ли се намират?
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Привърших днес Ефи Брист. Беше по-скоро битка, отколкото четене. Една сватба, интересна странична история с призраци, която изобщо не се разви, извънбрачна връзка, която читателят не вижда, един дуел, един развод. И това са събитията. Книгата всъщност е добре написана, с горе-долу реалистични герои, за които накрая почти ми пукаше, и много приятен стил, обаче оставам с усещането, че е писана за хора, които просто нямат какво друго да правят с времето си.
Ама кой каквото си избере за тазгодишния реферат...
Утре евентуално ще прочета "Градът и Звездите" на Кларк. Ако ми остане време. Ако не, ще я започна.
Ама кой каквото си избере за тазгодишния реферат...
Утре евентуално ще прочета "Градът и Звездите" на Кларк. Ако ми остане време. Ако не, ще я започна.
Изчетох Flashforward на Робърт Дж. Сойер. Това ми е втората негова книга след Терминален експеримент и затвърди впечатлението ми, че той просто не е моят автор. Прекалено сух, твърде неубедителен откъм характеризация на героите и като цяло сив, макар и не излишно научен като други автори. Книгите му са повече научно-фантастични трилри, отколкото твърда фантастика и макар и да си има яко наука и обяснения, липсва нуждата да имаш диплома по физика, за да го схванеш.
Иначе самата книга е всъщност много яка откъм идеи и развитието им и съм 100% убеден, че сериалът ще има точно НИЩО общо с историята й и по-дълбоките концепции зад time displacement ивента. Тук експеримент в CERN с хадронния колайдър води до въпросното събитие - в продължение на минута и 43 секунди цялото човечество вижда бъдещето си в конкретен момент 21 години, некви месеци, дни и часове напред. Книгата не се опитва да развие интрига около виденията (освен дето един от героите научава, че ще бъде убит дни преди момента от виденията и се опитва да го предотврати), а по-скоро се занимава с това дали бъдещето е непроменимо (т.нар. block time theory), или всяко решение създава нова алтернативна вселена и виденията са били само за бъдещето, непроменено от предварително знание. Има и яки концепции за съзнанието и наблюдението като метод за дефиниране на реалността, както и други такива работи.
Всъщност, ако сте фенове на *научната* фантастика с леко трилърски елемент, която не се олива с научността, но и разчита почти изцяло на идеите си и борави с напълно картонени герои и отношения помежду им, мисля, че Flashforward ще ви допадне много, защото наистина е крайно добра. Нищо чудно, че Сйоер има една купчина награди. Просто това не е моят тип литература.
Иначе самата книга е всъщност много яка откъм идеи и развитието им и съм 100% убеден, че сериалът ще има точно НИЩО общо с историята й и по-дълбоките концепции зад time displacement ивента. Тук експеримент в CERN с хадронния колайдър води до въпросното събитие - в продължение на минута и 43 секунди цялото човечество вижда бъдещето си в конкретен момент 21 години, некви месеци, дни и часове напред. Книгата не се опитва да развие интрига около виденията (освен дето един от героите научава, че ще бъде убит дни преди момента от виденията и се опитва да го предотврати), а по-скоро се занимава с това дали бъдещето е непроменимо (т.нар. block time theory), или всяко решение създава нова алтернативна вселена и виденията са били само за бъдещето, непроменено от предварително знание. Има и яки концепции за съзнанието и наблюдението като метод за дефиниране на реалността, както и други такива работи.
Всъщност, ако сте фенове на *научната* фантастика с леко трилърски елемент, която не се олива с научността, но и разчита почти изцяло на идеите си и борави с напълно картонени герои и отношения помежду им, мисля, че Flashforward ще ви допадне много, защото наистина е крайно добра. Нищо чудно, че Сйоер има една купчина награди. Просто това не е моят тип литература.
And you can't dance with a devil on your back...
Свъших "Резерватът на талъсъмите". Доста приятна книжка. Препоръчайте някои други на Саймък.
Започвам "Марсиански хроники."

Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/
- RRSunknown
- Elder God
Аз препоръчвам "Гробищен свят", "Междинна станция", "Пръстен около слънцето", "Градът".
"Царството на злото" е хубава, но ми се струва, че повтаря в някаква степен книги като "Братството на талисмана" и "Очарователното странстване".
Между другото, като стана дума за Саймък, мисля да се захвана с един проект - да преведа всички произведения на Саймък, които още не са превеждани (става въпрос за три романа, десетина повести и 20-30 разказа - общо взето, обемът не е кой знае колко, напълно постижимо е). Абсолютно некомерсиално, в свободното си време, за удоволствие. Но още проучвам въпроса за правата. Т. е. имам ли право да ги публикувам в Интернет при такива условия. Защото все пак ми е предостатъчно и времето, което ще изгубя, за да ги превеждам, колкото и да ми е приятно да го върша. Ако трябва да плащам и права, ще ми дойде малко скъпичко хоби...
Някой да знае нещо по въпроса?
"Царството на злото" е хубава, но ми се струва, че повтаря в някаква степен книги като "Братството на талисмана" и "Очарователното странстване".
Между другото, като стана дума за Саймък, мисля да се захвана с един проект - да преведа всички произведения на Саймък, които още не са превеждани (става въпрос за три романа, десетина повести и 20-30 разказа - общо взето, обемът не е кой знае колко, напълно постижимо е). Абсолютно некомерсиално, в свободното си време, за удоволствие. Но още проучвам въпроса за правата. Т. е. имам ли право да ги публикувам в Интернет при такива условия. Защото все пак ми е предостатъчно и времето, което ще изгубя, за да ги превеждам, колкото и да ми е приятно да го върша. Ако трябва да плащам и права, ще ми дойде малко скъпичко хоби...
Някой да знае нещо по въпроса?
Всъщност кои негови книги са издавани на български?
Днеска видях на една сергия огромно количство Саймък за по 2-3 лева
@ Lazy - страхотна идея. Давай смело. Доколкото знам, едва ли някой ще ти направи проблем за некомерсиален превод. Такива в нета има много.
Днеска видях на една сергия огромно количство Саймък за по 2-3 лева

@ Lazy - страхотна идея. Давай смело. Доколкото знам, едва ли някой ще ти направи проблем за некомерсиален превод. Такива в нета има много.
Dante, знам, че в мрежата има много преводи, за които никой на никого не търси сметка, не е там работата, че се притеснявам някой да не ми направи проблем. Просто аз за себе си искам всичко да си е безупречно, точно така, както трябва да бъде. 
А издадените книги на Саймък на български са много - 24 романа и 3 сборника с разкази.

А издадените книги на Саймък на български са много - 24 романа и 3 сборника с разкази.
Това е хубаво. Доста четивен и приятен автор е, освен това ми харесва как пише с топлота, приказност и без насилие (поне от двете книжки, които прочетох, надявам се и при останалите му романи да е така), като не оставя привкус, че четеш детска книжка.
И не знам как е успял но в "Резерватът на талъсъмите" имаше фантастика, фолклор, магия, дракони, пътуване във времето и мистерия. Всичко това в рамките на 230 странички малък формат. При това се чете за около един ден и е напълно завършена. Успя да ме спечели и по-нататък ще продължа с творчеството му.
И не знам как е успял но в "Резерватът на талъсъмите" имаше фантастика, фолклор, магия, дракони, пътуване във времето и мистерия. Всичко това в рамките на 230 странички малък формат. При това се чете за около един ден и е напълно завършена. Успя да ме спечели и по-нататък ще продължа с творчеството му.
Lazy, понеже имам адвокат вкъщи: ако авторът не е умрял преди повече от 70 години, трябва да купиш авторските права от който там ги държи, преди да издаваш книгите му или превод на книгите му в България. Иначе евентуално който там държи правата може да заведе дело срещу теб и дори да спечели.
Може адвокатът вкъщи да се е объркал, де
Аз тука прочетох малко Силвърбърг (Son of Man), ама я нямам на хартия, да го вземат мътните
тоест май ще я зарежа, макар че ми хареса... а за сметка на това отварям случайно избрана от рафта книга на Томас Бернхард (Die Kaelte).
Тия немски и австрийски автори започват да ми допадат...
Може адвокатът вкъщи да се е объркал, де

Аз тука прочетох малко Силвърбърг (Son of Man), ама я нямам на хартия, да го вземат мътните

Тия немски и австрийски автори започват да ми допадат...
- pnv_Creator
- Misting
"Посетителите" не е лоша, макар че е малко бавна (поне навремето така я оцених).Dante wrote:Свъших "Резерватът на талъсъмите". Доста приятна книжка. Препоръчайте някои други на Саймък.![]()
"Градът" обаче твърдо ми е останала в спомените като една от любимите книги и съчетава в себе си голямо количество много яки идеи.