Кой какво чете, part II

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Oct 08, 2007 3:39 pm

Мда. Ровейки се за информация в/у Кард, открих това. Тази която аз водя за втора е писана доста години след това, към оригиналната Сага.
Но пак много ми хареса! И сега, за втори път, започвам втората!! :blush:
Благодаря Ян, за преориентировката. Сянката.. е книга чието действие се развива едновременно с първата, но е живота на Бийн.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 08, 2007 4:08 pm

Сянката на Ендър е първа от тетралогията за Бийн - съвсем отделна поредица, само в първата книга се припокрива с Ендър :)
And you can't dance with a devil on your back...

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Oct 08, 2007 4:31 pm

:rofl: Е не! Специалистка по омотаване, ще стана. Значи съм изчела първата книга от всяка една от двете тетралогии. :mrgreen:
Открих, по темата, че има и една трилогия за ¿сянката?! Сянката на Хегемон, Марионети на Сянката и Сянката на Великана (превеждам от испански).
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon Oct 08, 2007 4:35 pm

BaYa wrote::rofl: Е не! Специалистка по омотаване, ще стана. Значи съм изчела първата книга от всяка една от двете тетралогии. :mrgreen:
Открих, по темата, че има и една трилогия за ¿сянката?! Сянката на Хегемон, Марионети на Сянката и Сянката на Великана (превеждам от испански).
Които са съответно продължения на Сянката на Ендър и са част от тетралогията за Бийн.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Oct 08, 2007 4:48 pm

Най-накрая изпълних заветната си цел и прочетох "На западния фронт нищо ново".

Не знам какво да кажа, първоначално си мислех, че книга за войната няма какво да ми предложи, след като така и така не харесвам тематиката, знам какво да очаквам, и съм бил облъчен с Н разтърсващи филма по темата. Въпреки това Западният фронт успя да ме хване на няколко пъти за гърлото и с течение на времето ме впечатли истински

Най-големите плюсове за мен са страхотната поезия и прилагателност в езика на Ремарк, а също няколкото много много силни сцени, в които поуките никак не звучат неуместно - изключително ценни размисли, ако ще и далеч от нас.

Единственият минус, който мога да спомена, е, че повествованието с нищо не те задържа и да те кара да четеш натам.. По-скоро е нещо като градация от все по-тежки сцени, нещо подобно на Реквиема. И по същия начин рисува разголването на един човешки живот до нищо. Може би не се и очаква да те задържа... Книжката е малка, така и така, това не е съществен проблем.
This is it. Ground zero.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Mon Oct 08, 2007 9:35 pm

Добре дошъл в клуба, Моридин :D Горещо препоръчвам още: Живот назаем, Нощ в Лисабон и особено Сенки в рая :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 08, 2007 9:37 pm

А аз - Обратният път. Двете с Фронта са тематично свързани така или иначе и представляват нещо като цикъл - двете половини на едно цяло.

Иначе Живот назаем наистина е великолепна (онова недоразумение Паоло Коелю си е крал Вероника решава да умре оттам).

А аз съм сред малцината, които му харесват и предвоенната книга - Мансардата на бляновете. Страшно... позитивно четиво някакси. Жоро, на теб мисля, че би ти харесала доста.

Бтв, шанс да си дочетеш Стрейндж и Норел преди да стане година откак ти я подарихме с Ланис? :roll: В смисъл, разбирам, че световната класика и философските комикси НЕ ТЪРПЯТ ОТЛАГАНЕ, нали, но все пак...

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Mon Oct 08, 2007 9:41 pm

За Мансардата няма как да не се съглася :D . След гореизброените - може би и Обелискът, но за него трябват по-здрави нерви и, поне според мен, по-детайлно познаване на Ремарк. Все пак е субективно де, на теб може и да ти допадне по-непредубедено; на мен навремето ми трябваше малко... хм, "разкършване" с други негови книжки

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 08, 2007 9:46 pm

Не съм я чел :) Всъщност отдавна не съм чел Ремарк, може да понаваксам скоро време...

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Mon Oct 08, 2007 9:50 pm

За последно препрочитах някои неща преди около 2-3 години и бях приятно изненадана, че не е било само пубертетско увлечение :) Ако ти липсва нещо, обаждай се, трябва да имам почти всичко от добрите стари преводи, малко попрашасало :D
Last edited by ifadriana on Mon Oct 08, 2007 10:23 pm, edited 1 time in total.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 08, 2007 9:53 pm

Не, имам всичко, излизало на бг :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Oct 08, 2007 9:58 pm

А Никола препоръчваше май Време да се живее, време да се мре, ако не бъркам много, вие чели ли сте я? :)

Симеоне, има шанс, спокс :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Oct 08, 2007 10:00 pm

Е не, що, аз съм спокоен, аз съм я ЧЕЛ, нали, ама просто това четене на книги за период от пет века с девет прекъсвания между четенето, ми е малко, как да се изразя, неразбираемо...

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Oct 08, 2007 10:17 pm

Moridin wrote:А Никола препоръчваше май Време да се живее, време да се мре, ако не бъркам много, вие чели ли сте я? :)
Чел съм я, много е добра, но първо прочети Обратният път, защото тя е съвсем като продължение на На Западния..., пък било и с нов главен герой.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Oct 08, 2007 10:26 pm

Еми ще гледам да се снабдя :) Макар че ако Обратният път е твърде подобна, не знам дали искам второ от същото, предпочитам да е нещо различно..

Странно все пак такъв език от немец ;р

едит: всъщност уикипедия го брои французин, въпреки че явно е писал на немски, не знам, малко сложно, всеки случай Западния фронт май е доста автобиографична.. даже второто му име си е Паул.
This is it. Ground zero.