Генно модифицираните храни
Moderator: Moridin
Дано да е от преяждане:) (умирането де)
Та най-големия потенциален риск при ГМО всъщност се състои в неконтролирания процес на генна инсерция. Тоест, не можем да знаем вкарването на един ген до какви непредвидени промени ще доведе и дали изобщо ще разберем за тях. Това е голямото притеснение в научните среди.
Но, замислете се например, какви рискове може да носи да кажем захар от ГМзахарно цвекло? В крайна сметка получаваме пречистен краен продукт, който не би следвало да е променен. Ако е, то вече няма да е захар.
Това във връзка с личното ми мнение, че на този етап бих ял без притеснения само такива продукти. А като се има предвид процента на ГМО площи в някои държави, и то преди да се вдигне шум около тях, е оптимистично да смятаме, че не сме яли ГМО през живота си. Сори, но факт.
Та най-големия потенциален риск при ГМО всъщност се състои в неконтролирания процес на генна инсерция. Тоест, не можем да знаем вкарването на един ген до какви непредвидени промени ще доведе и дали изобщо ще разберем за тях. Това е голямото притеснение в научните среди.
Но, замислете се например, какви рискове може да носи да кажем захар от ГМзахарно цвекло? В крайна сметка получаваме пречистен краен продукт, който не би следвало да е променен. Ако е, то вече няма да е захар.
Това във връзка с личното ми мнение, че на този етап бих ял без притеснения само такива продукти. А като се има предвид процента на ГМО площи в някои държави, и то преди да се вдигне шум около тях, е оптимистично да смятаме, че не сме яли ГМО през живота си. Сори, но факт.
- BaYa
- Forsaken
Аз само искам да задължат всички производители и търговци, и пр. да пишат на етикета на продукта си, дали и какви ГМО продукти има в състава.
А иначе е вярно, че "екологично чистите" продукти са по-скъпи. Но не чак толкова, поне тук. И цената, поне на мен ми "помага" да не хвърлям много храна (нещо съвсем нормално в днешни дни) - купувам по мъничко и пестя внимателно.
А иначе е вярно, че "екологично чистите" продукти са по-скъпи. Но не чак толкова, поне тук. И цената, поне на мен ми "помага" да не хвърлям много храна (нещо съвсем нормално в днешни дни) - купувам по мъничко и пестя внимателно.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Baya, аз писах цяла приказка по повод на тия семена - точно тия, дето ги посяваш веднъж и от тяхното жито ново не никне. Кофти работа; в Индия фермери редовно се самоубиват точно заради преминаване към такъв тип земеделие и необратимо задлъжняване. (Приказката може би ще се появи на хартия декември. Иначе си я има онлайн.)BaYa wrote:От друга страна много семена се продават с идеята, че са по- издържливи на тежки климатични условия, или паразити и т.н. Но, до колкото знам, всички растения с генетични модификации са стерилни. Т.е. осъждат бедното население на най-бедните страни по света да купуват семена ежегодишно!!И на това се вика помощ, мамка им!!!
(Марфе, дай резачката, че пак почва да ме сърби ... езика!
)
На Lifejoker - който знам какви есета пише, че и награди взима за тях

Може да ви се струва идиотско - обаче спестява адски много време. Казвам го от опита на соц-активен човек, на който вечно не му стига.
ЕДИТ: задължняване. Пази боже от некадърен коректор.
Last edited by kalein on Fri Nov 23, 2007 10:48 pm, edited 1 time in total.
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...
Ако не харесваш думите ми, спомни си: винаги можеш да ми спретнеш бан.
Ако не харесваш думите ми, спомни си: винаги можеш да ми спретнеш бан.
- BaYa
- Forsaken
Ами това имах предвид точно, Калине. И непременно да кажеш кога излиза приказката!!!!! Ааа, и къде мога да я намеря онлайн??!?!?!kalein wrote: Baya, аз писах цяла приказка по повод на тия семена - точно тия, дето ги посяваш веднъж и от тяхното жито ново не никне. Кофти работа; в Индия фермери редовно се самоубиват точно заради преминаване към такъв тип земеделие и необратимо задължняване. (Приказката може би ще се появи на хартия декември. Иначе си я има онлайн.)

Last edited by BaYa on Fri Nov 23, 2007 10:39 pm, edited 1 time in total.
Luxury is a matter of having options!!!
А така! Вържете се сега за едноредовия ми спам!Marfa wrote:Подозирам, че и женшен в преголеми количества едва ли е точно полезен.
*възмутен форумец*
- - -
Baya - Приказката е тука... поне по-социалната част от нея. (Може и да съм ти я пращал на пощата.)
Впрочем - който първи ми пише с каква дума наричат хората като Дей в наш'то си свят, в наш'то си време - има от мене даром приказката с автограф. Като излезе, де. До януари, живот и здраве.

То като цяло ползата му е доста дискутабилна, защото поне досега точни научни доказателства за нея няма. Все пак е доста силна билка и като такава има бая странични ефекти дори в малки количества (според уикипедия) - инсомния, главоболие, диария, прилошаване, повишаване или понижаване на кръвното налягане, дори вагинално кървене (ебати). Изобщо с всякакви билки трябва да се внимава почти толкова колкото и с лекарствата.Marfa wrote:Подозирам, че и женшен в преголеми количества едва ли е точно полезен.
And they'll TOTALLY sell that to poor unknowing mothers of 12!Примерно да комбинираш гени на гъба с такива на пъпеш и новополучената гъба да вземе да се окаже отровна.

Само ако са прекалено далече от началното ДНК, каквото е зърното на Монсанто. Единствената полза от него е, че е добре за биснеса на корпорацията, защото фермерите са принудени да си го купуват от нея всяка година.Но, до колкото знам, всички растения с генетични модификации са стерилни.
Иначе, в случай че се притеснявате толкоз, ви съветвам да не емигрирате към Щатите, защото там по-голямата част от храните са генно модифицирани

Btw за разлика от GMO-тата, за чиято вреда няма конкретни доказателства, нитратите убиват доста директно.
Но в края на краищата не ме кефи масовото генно модифициране на храни, защото в много случаи може и без него. Обаче определено не е и второто пришествие, както го изкарват неинформираните хора и озверялата за псевдо-сензации медия.
Основният страничен ефект е, че ВСИЧКИ плодове, което се внасят от Щатите са или гнусно сладки, или гнусно безвкусни. Но не си мислете, че "ЗОМГ ПУСКАТ ХРАНИ-МУТАНТИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР И НИЕ ЩЕ ИЗЦОЦАМЕ ДЕ ЩО ИМА ПОПУЛИСТСКИ ПОТЕНЦИАЛ ОТ ТОВА!!!" навлизат чак сега. Няма ягоди, кивита и други нетрайни плодове от големите производители по света, които да не са модифицирани. Така че, ако сте толкоз разтревожени, сега е моментът да спрете да ги ядете!

п.п. Мисля, че тук е прекрасно място да ви напомня за това:
http://spikedhumor.com/articles/130122/ ... rming.html
п.п.п. "Към момента ГМО са забранени в Европейския съюз (освен един вид царевица)." -> И освен промишлените количества ягоди, малини, кивита и други нетрайни плодове, които произвеждат. Аман от глупости из пресата.

Стига да имаш достатъчно разум и информация да си направиш сам преценката... Щото от такива преценки на политическо ниво го докарахме до това дередже, нали? Абе да мре плебса, който има акъл, ще се спаси.kalein wrote:На Lifejoker - който знам какви есета пише, че и награди взима за тях- ще кажа следното: Има един универсален критерий да прецениш доколко едно нещо е общественополезно/безопасно. Гледаш кой го защитава и кой го критикува. После проучваш кои компании стоят зад едните и другите.