Batman Begins

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Oct 17, 2007 6:42 pm

Живик, сори ама го казах съвсем точно, както обикновено:

Нолан със 150мил. направи един добър, но скучен филм, който едвам си върна парите, въпреки всички хвалби: http://www.boxofficemojo.com/movies/?id ... begins.htm

Бъртън с жалките 35мил. създаде всепомитащ устойчив култ със смазваща оригинална визия, който изгради такива финансови основи на Батман франчайза, че нито Шумахер, нито който и да било друг да могат да го капичнат, колкото и да се стараят: http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=batman.htm

Съжалявам, но дори не подлежат на сравнение.
По-висша медия в какъв смисъл е киното?
Във всякакъв. Най-малкото съдържа елементите на всички други изкуства и медии. Кво повече?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Oct 17, 2007 6:58 pm

Moridin wrote:Baya сигурно не брои Батман & Робин, поради факта, че той трудно се квалифицира изобщо като кино :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Признавам си! Хвана ме! :plez:
Мерси, Рол. Но май Мор излиза прав. Едва тая седмица гледах Б&Р, та явно там ми е грешката. (Че го гледах де!! :rofl: )
Шайхири, аре стига вдига гирлотия моля ти се! Че Бъртън не е в лудницата явно се дължи почти само на това че ни влудява нас - публиката си, с неговите филми. :dash: (Не го смятам за лош режисьор, просто никога не ми е харесвал специално много. А от Планетата на Маймуните - го мразя направо!)
И 35 М. долара, през 1987/88 година са мизерни друг път! Таааа препрочети последния пост на Живик и много внимавай да не приемеш неговото предложения за преизчисляване (или нещо подобно :blush: )
Last edited by BaYa on Wed Oct 17, 2007 7:03 pm, edited 1 time in total.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Oct 17, 2007 7:03 pm

Не ми се води дълъг спор, просто исках да подчертая, че първият филм носи приходи за девет пъти по-дълг период от втория. Освен това като пренесеш бюджета на Бъртъновия Батман в пари от 2005-та, той излиза около $80млн., което прави печалбата доста по-ниска от 12 пъти. Но все едно, смяташ че филмът на Бъртън е много добър, не го отричам. Само че не виждам защо трябва всички останали филми да са като него.

Направи аналогия с Бонд, не знам колко филма за Бонд си гледал (аз съм гледал повече от половината, ако се интересуваш), но последния с Даниел Крейг е също толкова различен от другите филми от франчайза, колкото Batman Begins от предшестващите го четири за Батман. Така че не виждам какъв ти е проблема, но разбира се имаш правото да не харесваш този на Нолън. Обаче не мисля, че филмът на Нолън не може да се нарече финансово неуспешен, и далеч не си е "едвам" върнал парите, точно според линка, който си сложил.
This signature is not yet rated

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Oct 17, 2007 7:11 pm

След като точно от боксофис отдавна стана ясно, че разбирам повече, що не ми се доверите просто, вместо да ритате с/щу ръжена? :?

Цифрите в линковете са само за киноразпространението. Ако бюджетът от '89-та сега възлиза на повече, точно същото е и с приходите. Затова отначало ги дадох в пропорция - 1:2, 1:12 - тя си остава непроменена.

А ако си спомняте, по повод Стардъст ви сведох знанието, че средно не повече от 1/3 от боксофиса стига до студиото. Затова един филм със 150мил. бюджет (да не говорим пък за още 100-те за реклама) трябва да изкара най-малко м/у 300 и 400мил. в кината, за да разчита да излезе на печалба чрез ДВД-тата.

Проблемът ми с ББ иначе, ясно казах, няма нищо общо с предходните творби в Батман франчайза, а с неудовлетворяването на инхерентните му изисквания за фантастичност и легендарност.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Oct 17, 2007 7:40 pm

Аз лично, се опъвам: :bigtongue:
Първо: Понеже хич не приличаш на ръжен. И не ми вдъхваш страх.
Второ: Понеже и много у2важение не ми вдъхват твоите мнения (колкото повече ги чета).
Трето: Понеже си неспособен да прозреш, че изразяваш твоето лично мнение. И явно това ме амбицира да се заяждам за всичките изхвърляния.
Четвърто: Много си зле с математиката!
Пето: Само понеже ти заявяваш че разбираш от нещо, аз не го приемам като универсалната истина
И така нататък.
:mrgreen: :devil:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Oct 17, 2007 7:44 pm

Ти си ясна. :) Живикът имах предвид. Щото той разбира от математика.

Както и да е. Говорехме за качествата на петицата, а не за б.о. и приемственост.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Oct 17, 2007 8:22 pm

shayhiri wrote:Б.Б. Е 5-ят Батман. :)

Иначе ясно, но нали се сещате, че ако някой тръгне да прави пак екранизация по Толкин, ще го мерят на фона на Джаксън. (Чийто филм ще се води "оригиналът".) И тежко му и горко.
Странно е, понеже "Властелинът на пръстените" е екранизиран още през седемдесетте години. "Хобит" също. Вярно, че онези филми едва ли ще имат размаха на Джаксън, обаче при положение че ги има, някакси не ми идва да викам на филмите на Джаксън "оригинал".

Колкото до същинската тема - на вас какво ви пука всъщност кой филм колко е спечелил? Че всички ще гледате продължението, е повече от ясно. Тогава какво спорите?

А иначе, в новия първи Батман има какво да се види. И като зрелище включително. Битките ми харесаха, макар че не искам в следващия да са направени така. Няма да повтарям предишния си пост, само ще добавя нещо. Много основен проблем на последния филм е прекалената сериозност. Сега, не съм запознат с комиксите(чел съм само един - "Батман и Капитан Америка" или нещо подобно). Обаче някакси филм за маскиран герой, обучен от нинджите в Тибет, според мен би трябвало да е малко по-весел. Абе, не знам. Готин си беше, де. Много при това.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Wed Oct 17, 2007 10:44 pm

Мързи ме да цитирам, но все по-силно впечатление ми прави култа към Тим Бъртън. Е вземете се в ръце де, нищо особено не са "великите" му филми! ( всъщност само "Слийпи Холоу" и "Чарли и шоколадовата фабрика" ми харесаха наистина ) + това се забелязва тенденцията му да прави един и същ филм отново и отново със същите актьори, музика, но пък с ново име ( на принципа на книгите на Едингс ), което на мен ми е извънредно противен творчески навик. А и не е Робърт Смит и никога няма да е. :)
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Oct 17, 2007 11:30 pm

Darkling wrote:Мързи ме да цитирам, но все по-силно впечатление ми прави култа към Тим Бъртън. Е вземете се в ръце де, нищо особено не са "великите" му филми! ( всъщност само "Слийпи Холоу" и "Чарли и шоколадовата фабрика" ми харесаха наистина ) + това се забелязва тенденцията му да прави един и същ филм отново и отново със същите актьори, музика, но пък с ново име ( на принципа на книгите на Едингс ), което на мен ми е извънредно противен творчески навик. А и не е Робърт Смит и никога няма да е. :)
Нали си наясно, че това може да се каже за всеки култов или не толкова култов режисьор? Поне това до първата скоба. Същото Muad_Dib го заяви за Кубрик, аз го заявих за Скорсезе, подобно ми е и мнението за Тарантино и изобщо всичко е въпрос на вкус. В случая в спорове няма да влизам, понеже чрез това си изказване не целя конфронтация, ако някой случайно се почувства обиден на тема любим режисьор, ще извинява.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Wed Oct 17, 2007 11:42 pm

Дали филмите му допадат на зрителя или не наистина е въпрос на личен вкус , но това не важи за набиващата се на очи еднаквост на творенията му, която вече споменах. И като гледам заглавието на темата се сещам че не споменах, че въобще не съм фен на старите Батмани. Единственото хубаво в тях са Джак Никълсън и Дани Де Вито ( евентуално И Майкъл Кийтън, макар че точно в тази си роля е някакъв каменен тип, който не ме кефи особено. + Ким Бейсингър и Мишел Пфайфър). Целите филми се крепят на "Бъртъновата атмосфера", а аз никак не съм и фен на тази кичозна готика..
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 17, 2007 11:50 pm

Във всякакъв. Най-малкото съдържа елементите на всички други изкуства и медии. Кво повече?
Между другото си прав. Ако говорим за медии. Информационни такива. Само дето ние говорим за киното като изкуство, а там този аргумент не влиза.
Last edited by Morwen on Wed Oct 17, 2007 11:52 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Oct 17, 2007 11:50 pm

shayhiri wrote:След като точно от боксофис отдавна стана ясно, че разбирам повече, що не ми се доверите просто, вместо да ритате с/щу ръжена? :?

Цифрите в линковете са само за киноразпространението. Ако бюджетът от '89-та сега възлиза на повече, точно същото е и с приходите. Затова отначало ги дадох в пропорция - 1:2, 1:12 - тя си остава непроменена.
Така... не, не ми се влиза в спорове, не ми се и разпалват поугаснали такива - просто ми се иска с две думи да приключим това с пропорциите.

Не, Алекс, не е 1:12 по няколко причини. С една дума, да, първият Батман може и да е бил по-успешен, но съотношението е много по-малко от 1:12.

1. Инфлация или другояче увеличаване на цените - това е основното. Ще дам прост пример с две точки във времето: 1989 и 2007 - изключително опростен пример с приходи само за тези две години. Приемаме, че през 1989 бюджетът е бил 35 млн., през 1989 имаме 35 млн. приходи, през 2007 имаме още 70 млн. приходи, а за периода от 1989 до 2007 имаме 100% инфлация. Ако сляпо събереш приходите, ще получиш 35 + 70 = 105 млн., което е три пъти повече от 35-те млн. бюджет и сляпо ще получиш невярното съотношение 1:3. Ако обаче отчетеш инфлацията, ще вземеш 35-те млн. бюджет и 35-те млн. приходи от 1989 и ще ги умножиш по две (100% инфлация значи точно още толкова отгоре), за да получиш приравнени към 2007-ма година 70 млн. бюджет и 70 млн. приходи. Тогава вече събирането със 70-те млн. от 2007-ма ще ти даде 140 млн. приходи спрямо 70 млн. бюджет или доста по-точно съотношение 1:2, а не 1:3.

2. Пари, взети преди 20 години, няма начин да имат същия ефект като пари, взети тази година, и не само заради инфлацията. Тук говорим за всякакви неща като инвестиции, възвръщаемост, финансова политика, покупателна способност и какво ли не още - и в крайна сметка е почти безсмислено да събираш заедно суми, получени с такава голяма разлика във времето.

3. И най-важното - първият Батман е имал тези 18 години, за да събира приходи; ББ е имал две. С всяка изминала година и с всеки следващ филм от франчайза приходите за първия филм се увеличават - нови зрители, нови продажби, нови издания (някой беше скимтял преди време за цялата история с пиратството и RIAA и беше казал, че през последните 30 години си е купувал Белия албум на Битълс 12 (дванадесет) пъти в най-различни издания на най-различни носители, за да може да го слуша на техника в крак с времето). След още 15-20 години може да се окаже, че разликата в събраните пари не е чак толкова голяма.

Но все пак, както казах, не отричам, че е възможно първият Батман поне засега да е пожънал по-голям успех и по-голяма възвръщаемост от Batman Begins - но не е 1:12 спрямо 1:2, защото 1:12 е напълно безсмислено и дори подвеждащо съотношение между на практика несравними числа.

Добавено: а, да, и между другото, човек, който разбира доста от бокс-офис и матоматика, би трябвало да вижда разликата между цифри и числа :)
shayhiri wrote:Проблемът ми с ББ иначе, ясно казах, няма нищо общо с предходните творби в Батман франчайза, а с неудовлетворяването на инхерентните му изисквания за фантастичност и легендарност.
А, виж, тук вече опираме до голяма степен и до лично мнение. Хубаво е, че този път започваш изречението с "Проблемът ми", защото според други хора (примерно мен) ББ всъщност се връзва доста добре в поредицата, като се има предвид изминалото време. Една от многото причини за това, може би не най-важната, но тази, която има значение лично за мен, се вижда доста добре след една аналогия: когато преди доста години при интервю Джеймс Хетфийлд трябва да обясни защо албумите Load и Reload, пък дори и Metallica, звучат по доста нов, различен начин и нямат почти нищо общо с Kill 'Em All, той казва "Ами феновете ни пораснаха, вече не са на 16". Е, аз лично съм твърде доволен, че поредният филм за Батман, години след началото на поредицата, е по-сериозен. Разбира се, нямам нищо против зрелищни сцени без твърде много философия, но... това развитие, което все пак си остава в рамките на света на франчайза, лично на мен ми харесва повече :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Oct 18, 2007 12:01 am

Хора, той точно това цели. Алекс, ако те взимах насериозно да съм ти отговорил преди 2 страници. Все пак плюеш по най-хубавия Батман за мен и по Нолан (косвено) и с едни аргументи дето си си ги изсмукал от пръстите...И наистина ми се ще да се метна в люта защита и няколко дена да бъда зариван в купчини безмислици в тази тема от твоя страна.

Ама няма. Ти си Алекс, бате;).

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Oct 18, 2007 12:09 am

Morwen wrote:
Между другото си прав. Ако говорим за медии. Информационни такива. Само дето ние говорим за киното като изкуство, а там този аргумент не влиза.
Тук нещата също опират до лично виждане и какво ли не.

От една страна, вярно е, че киното съдържа елементи на кажи-речи всички други изкуства - но това не го прави непременно абсолютно висше. Първо, киното не е уникално в това отношение - има и други изкуства, които съдържат елементи от всички останали - най-очевидният пример е театърът, който също включва и литература, и музика, и изобразително изкуство, и какво ли не. Танцът също се основава на музика, а изпълнението на музика в някои случаи съдържа елементи на танц. Лично за мен причината да не смятам киното за висше сред изкуствата е основно това, че резултатът от него е статичен - при музиката (инструментална, вокална, концертна, оперна, популярна, всякаква) твърде много ми харесват вариациите (умишлени или случайни) между две различни изпълнения - а да не говорим изобщо за театъра и заиграването на актьорите с публиката, което е един от основните елементи на някои постановки :)

От друга страна, вярно е, че киното използва като основно изразно средство образите, т.е. човек го възприема основно чрез зрение, което - при хората - е най-добре развитото сетиво. По този начин киното може най-лесно да въздейства силно, което е и положително, и отрицателно - да, най-лесно се правят най-запомнящи се ефекти или пейзажи или красиви костюми или нещо такова, но... един запомнящ се пасаж от книга или запомнящ се мотив от мелодия лично на мен ми прави по-голямо впечатление именно защото е по-труден за създаване, именно защото трябва да бръкне по-дълбоко, по-силно, за да му обърна внимание с не толкова развитите си "сетива" - слух и ум :)

Така че... и е така, и иначе, и отново е въпрос на лично мнение.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Oct 18, 2007 12:16 am

Е аз си го казах отдавна, Роум:
shayhiri wrote:Още веднъж, Престиж и Мементо са ми в Топ20 евър - обаче реализмът в Батман не ми стои на място. Наясно съм обаче, че точно това е причината повечето хора да харесват ББ.
Иначе, за Бога, поне отворете проклетите линкове преди да се усъмните публично в логиката и коректността ми. :roll: Колко пъти да казвам, че това са само приходите изкарани в кината? Като минат 4-6 месеца (указано е в линковете), всеки филм пада от екран и боксофис сметката му се затваря. Колкото изкарал - изкарал. Последващите приходи от мърчъндайзинг, тв, видео и двд нямат нищо общо тук.

Така че щом при равни условия Батман е изкарал 6 пъти повече от Батман5, съобразно бюджета си, значи... Батман е изкарал 6 пъти повече от Батман5.

Морви, е точно изкуствата де: диалог, история, арт, танц, музика, архитектура, скулптура, 3Д, CGI, актьорско майсторство и какво ли не още - и то в идеален синхрон. Опитай се да се сетиш за едно-единствено предимство на друго изкуство пред филма и ще разбереш кво имам предвид. Или пък ще докажеш, че греша.

Никола, обърни внимание, че обективизмът ми както обикновено е на равнище и че добрите неща казани от мен за Батман5 (хеле пък за Нолан) далеч превъзхождат до голяма степен субективното ми недоволство. Така че нямаш никво основание да се меткаш и тръшкаш като примадона в менопауза - ами се стягай и просто кажи кво точно ти е харесало във филма. Както многократно и добронамерено помолих.

П.П.: Като човек, който разбира най-вече от писане, съм наясно с многото значения на думата "цифри", особено в разговорен контекст. :wink: