shayhiri wrote:След като точно от боксофис отдавна стана ясно, че разбирам повече, що не ми се доверите просто, вместо да ритате с/щу ръжена?
Цифрите в линковете са
само за киноразпространението. Ако бюджетът от '89-та сега възлиза на повече, точно същото е и с приходите. Затова отначало ги дадох в пропорция - 1:2, 1:12 - тя си остава непроменена.
Така... не, не ми се влиза в спорове, не ми се и разпалват поугаснали такива - просто ми се иска с две думи да приключим това с пропорциите.
Не, Алекс, не е 1:12 по няколко причини. С една дума, да, първият Батман може и да е бил по-успешен, но съотношението е много по-малко от 1:12.
1. Инфлация или другояче увеличаване на цените - това е основното. Ще дам прост пример с две точки във времето: 1989 и 2007 - изключително опростен пример с приходи само за тези две години. Приемаме, че през 1989 бюджетът е бил 35 млн., през 1989 имаме 35 млн. приходи, през 2007 имаме още 70 млн. приходи, а за периода от 1989 до 2007 имаме 100% инфлация. Ако сляпо събереш приходите, ще получиш 35 + 70 = 105 млн., което е три пъти повече от 35-те млн. бюджет и сляпо ще получиш невярното съотношение 1:3. Ако обаче отчетеш инфлацията, ще вземеш 35-те млн. бюджет и 35-те млн. приходи от 1989 и ще ги умножиш по две (100% инфлация значи точно още толкова отгоре), за да получиш приравнени към 2007-ма година 70 млн. бюджет и 70 млн. приходи. Тогава вече събирането със 70-те млн. от 2007-ма ще ти даде 140 млн. приходи спрямо 70 млн. бюджет или доста по-точно съотношение 1:2, а не 1:3.
2. Пари, взети преди 20 години, няма начин да имат същия ефект като пари, взети тази година, и не само заради инфлацията. Тук говорим за всякакви неща като инвестиции, възвръщаемост, финансова политика, покупателна способност и какво ли не още - и в крайна сметка е почти безсмислено да събираш заедно суми, получени с такава голяма разлика във времето.
3. И най-важното - първият Батман е имал тези 18 години, за да събира приходи; ББ е имал две. С всяка изминала година
и с всеки следващ филм от франчайза приходите за първия филм се увеличават - нови зрители, нови продажби, нови издания (някой беше скимтял преди време за цялата история с пиратството и RIAA и беше казал, че през последните 30 години си е купувал Белия албум на Битълс 12 (дванадесет) пъти в най-различни издания на най-различни носители, за да може да го слуша на техника в крак с времето). След още 15-20 години може да се окаже, че разликата в събраните пари не е чак толкова голяма.
Но все пак, както казах, не отричам, че е възможно първият Батман поне засега да е пожънал по-голям успех и по-голяма възвръщаемост от Batman Begins - но не е 1:12 спрямо 1:2, защото 1:12 е напълно безсмислено и дори подвеждащо съотношение между на практика несравними числа.
Добавено: а, да, и между другото, човек, който разбира доста от бокс-офис и матоматика, би трябвало да вижда разликата между цифри и числа
shayhiri wrote:Проблемът ми с ББ иначе, ясно казах, няма нищо общо с предходните творби в Батман франчайза, а с неудовлетворяването на инхерентните му изисквания за фантастичност и легендарност.
А, виж, тук вече опираме до голяма степен и до лично мнение. Хубаво е, че този път започваш изречението с "Проблемът
ми", защото според други хора (примерно мен) ББ всъщност се връзва доста добре в поредицата,
като се има предвид изминалото време. Една от многото причини за това, може би не най-важната, но тази, която има значение лично за мен, се вижда доста добре след една аналогия: когато преди доста години при интервю Джеймс Хетфийлд трябва да обясни защо албумите Load и Reload, пък дори и Metallica, звучат по доста нов, различен начин и нямат почти нищо общо с Kill 'Em All, той казва "Ами феновете ни пораснаха, вече не са на 16". Е, аз лично съм твърде доволен, че поредният филм за Батман, години след началото на поредицата, е по-сериозен. Разбира се, нямам нищо против зрелищни сцени без твърде много философия, но... това развитие, което все пак си остава в рамките на света на франчайза, лично на мен ми харесва повече

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.