четете бе мама му

Повтарям за сетен път: дизайнерските решения не са лоши, защото са ненаучни. Точно защото така и така са ненаучни, можеха да се направят с много повече фантазия, а не с "дай тука да лепнем хриле", "тука пък 4 очи" и пр.Бтв, научни теории не могат да се приемат за доказателство за "лоши" дизайнерски решения във фентъзи филм. Така че спорът за броя крака е от нищото и в нищото и се надявам да спре скоро.
Завършеността на екосистемата предразполага към асоциации с научност. От там асоциации и за "покритията" на лошите дизайнерски решения, че са на научна основа. Науката в контекста на настоящия спор беше биология/анатомия. Оттам аз правя паралел, че 6те крака на животните във филма са кофти дизайнерско решение от биологична гледна точка (не са с покритие, когато трябва да ни се покаже завършена екосистема).Въпросът не е в това дали животните на Пандора могат или не могат да имат 6 крака (нито дали планините могат да летят), а в това, че наличието на 6 крака е кофти и първосигнално дизайнерско решение без покритие, при това е във филм, който има за цел едва ли не да ти представя някаква завършена екосистема.
Всъщност не съм. Аз протестирам срещу "лоши" в словосъчетанието "лоши дизайнерски решения". Ти го обличаш в някакъв псевдообективизъм (без покритие, когато се прави завършена екосистема) и въпреки това го оценяваш субективно - т.е. кефи ме/не ме кефи, скучно ми е/интересно ми е. Оттам изпищявам и аз. Щото ако кажеш дизайнерските решения не ме кефят, щото са ми грозни и безинтересни - няма да се разправям с теб, щото това си е въпрос на лична настройка и там всеки е прав за себе си. Но така както поставяш нещата, все едно там свише имаме някакъв абсолютен шаблон за "добри" дизайнерски решения и тия са абсолютно лоши, щото са излезли от него - не върви.Silver wrote: Амелия,
Сори, но пак си криворазбрала. Вече не знам какъв пример да дам... Научната достоверност при Камерън и при Дел Торо в Pan's Labyrinth е горе-долу от един и същ калибър... сещаш се накъде бия (или не?) Ок, да вземем твоя пример: така и така по тия същества ще никнат дизайнерски научно необосновани крака - предпопчитам ги да са от ануса, по-интересно е просто... Сега разбираме ли се?
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest