четете бе мама му
A V A T A R
- Interpreter
- Forsaken
Wow, AlDim, поздравявам те теб и Камерън с тази лична победа.
Интрига всъщност има.
И, съжалявам, но искам да насоча вниманието на Марфа към онази кифладжийска тема, защото пак виждам как би следвало да й се отрази познавателно. Като гледам и поста на Амелия... хора, сериозно и най-добронамерено - айде научете се как се води логичен спор. Гледайте сега:
Roland:
По повод тва за начупения терен - BBC пуснаха наскоро едно жестоко documentary дето се нарича Life, та там в епизода за бозайниците можеш да видиш кво прави една дива коза на един не начупен, ами направо отвесен терен само с 4 крака.
Няма да ти трябва много развинтена фантазия, за да си представиш кво щеше да се случи с нея, ако трябваше да се катери и подскача с 3 чифта. Шестте крака си остават за някакви малогабаритни твари и точка. Не че има някакво значение, но тва с разклоняването на ръцете надолу от лакътя на пролемурите или каквито са там, също е много първосигнално решение, щото малко трудно ще ми измислиш промяна в средата, която налага срастване на два крайника в един. Ако едно същество с 6 крайника изведнъж се окаже, че може да живее също толкова добре с 4, то два от тях няма да се слеят с другите два, а просто ще закърнеят. Тва така само за обща култура го казвам. 
Интрига всъщност има.
И, съжалявам, но искам да насоча вниманието на Марфа към онази кифладжийска тема, защото пак виждам как би следвало да й се отрази познавателно. Като гледам и поста на Амелия... хора, сериозно и най-добронамерено - айде научете се как се води логичен спор. Гледайте сега:
Повтарям за сетен път: дизайнерските решения не са лоши, защото са ненаучни. Точно защото така и така са ненаучни, можеха да се направят с много повече фантазия, а не с "дай тука да лепнем хриле", "тука пък 4 очи" и пр.Бтв, научни теории не могат да се приемат за доказателство за "лоши" дизайнерски решения във фентъзи филм. Така че спорът за броя крака е от нищото и в нищото и се надявам да спре скоро.
Roland:
По повод тва за начупения терен - BBC пуснаха наскоро едно жестоко documentary дето се нарича Life, та там в епизода за бозайниците можеш да видиш кво прави една дива коза на един не начупен, ами направо отвесен терен само с 4 крака.
Тва не го решаваш ти обаче, дали шест крака не са по-удобни за катерене и справяне с неравен терен (бтв, планинска коза, за разлика от теб, подозориам, съм виждал наживо), нито пък можеш да го подкрепиш с каквото и да било.
А що се отнася до информативността ти, безбрежно съм ти признателен за нея, но за съжаление бях запознат с тази информация за сливането на крайници. Какво правим обаче, ако това изначално е формата на животното - с два предни крайника с по две предмишници (вече имаме една явна разлика в наличието на предавател вместо приемник на мозъка), едната от които закърнява с течение на поколенията?
Бтв, научи се ТИ да водиш логичен спор. Един от начините е да не смяташ събеседниците си за априори по-тъпи и неинформирани от себе си. Най-често ще си в грешка...
А що се отнася до информативността ти, безбрежно съм ти признателен за нея, но за съжаление бях запознат с тази информация за сливането на крайници. Какво правим обаче, ако това изначално е формата на животното - с два предни крайника с по две предмишници (вече имаме една явна разлика в наличието на предавател вместо приемник на мозъка), едната от които закърнява с течение на поколенията?
Бтв, научи се ТИ да водиш логичен спор. Един от начините е да не смяташ събеседниците си за априори по-тъпи и неинформирани от себе си. Най-често ще си в грешка...
And you can't dance with a devil on your back...
Аз спор мога да водя всякакъв, но за целта другарчето, с което го водя трябва да може да се себеизразява конкретно и недвусмислено:
Съжалявам ако съм криворазбрала, но вината за това определено не е само моя.
Друг е въпроса, че дори криворазбирането НЕ променя факта, че като си говорим за фентъзи фауна, тя може ако ще да има крака излизащи от ануса и устата и оценката на дизайнерското решение в този случай може да бъде единствено на базата на това как се връзват въпросните форми на живот с фиктивната околна среда и фентъзи атмосферата и доколко субективно красиви са за наблюдаващия. За мен 6токраките коне си пасваха на пейзажа. Не бяха красота и грация като евентуалните еднорози, но кефеха. Допълнителните два крака точно там зад първите ми бяха малко странни и си зададох въпроса как аджеба ще препуска в галоп това чудо, както бих си го задала ако краката излизаха от устата и ануса. После се сетих, че няма голямо значение и така...
Завършеността на екосистемата предразполага към асоциации с научност. От там асоциации и за "покритията" на лошите дизайнерски решения, че са на научна основа. Науката в контекста на настоящия спор беше биология/анатомия. Оттам аз правя паралел, че 6те крака на животните във филма са кофти дизайнерско решение от биологична гледна точка (не са с покритие, когато трябва да ни се покаже завършена екосистема).Въпросът не е в това дали животните на Пандора могат или не могат да имат 6 крака (нито дали планините могат да летят), а в това, че наличието на 6 крака е кофти и първосигнално дизайнерско решение без покритие, при това е във филм, който има за цел едва ли не да ти представя някаква завършена екосистема.
Съжалявам ако съм криворазбрала, но вината за това определено не е само моя.
Друг е въпроса, че дори криворазбирането НЕ променя факта, че като си говорим за фентъзи фауна, тя може ако ще да има крака излизащи от ануса и устата и оценката на дизайнерското решение в този случай може да бъде единствено на базата на това как се връзват въпросните форми на живот с фиктивната околна среда и фентъзи атмосферата и доколко субективно красиви са за наблюдаващия. За мен 6токраките коне си пасваха на пейзажа. Не бяха красота и грация като евентуалните еднорози, но кефеха. Допълнителните два крака точно там зад първите ми бяха малко странни и си зададох въпроса как аджеба ще препуска в галоп това чудо, както бих си го задала ако краката излизаха от устата и ануса. После се сетих, че няма голямо значение и така...
Роланд,
Да, не решавам аз дали с 6 крака е по-удобно или по-неудобно да се катери планинската коза - това го е решила природата, при това доста красноречиво. (Или имаш някакви крещящи примери за предимството на шесткраки същества при подскачане по накъдрен терен, за които аз нямам инфо?)
Ами ся, с това за "изначалната форма" сам си слагаш главата в торбата (и после ми казваш да не си подценявам събеседниците), защото такова нещо като изначална форма няма. Всяко нещо в природата се развива поради определена необходимост. Какъв процес би ми предложил, заради който при някакво животно да се развие "изначално" подобна крайно нефункционална конфигурация на горните крайници? Това си е чисто и просто лейзи дизайнерска изгъзица. И не казвам, че няма място в научнофантастичен филм, просто не я защитавай научно, щото няма как.
Теб те кефи, щото... не знам що те кефи, мен не ме кефи, щото и аз мога да ти наизмисля един куп подобни животни.
Амелия,
Сори, но пак си криворазбрала. Вече не знам какъв пример да дам... Научната достоверност при Камерън и при Дел Торо в Pan's Labyrinth е горе-долу от един и същ калибър... сещаш се накъде бия (или не?) Ок, да вземем твоя пример: така и така по тия същества ще никнат дизайнерски научно необосновани крака - предпопчитам ги да са от ануса, по-интересно е просто... Сега разбираме ли се?
Да, не решавам аз дали с 6 крака е по-удобно или по-неудобно да се катери планинската коза - това го е решила природата, при това доста красноречиво. (Или имаш някакви крещящи примери за предимството на шесткраки същества при подскачане по накъдрен терен, за които аз нямам инфо?)
Ами ся, с това за "изначалната форма" сам си слагаш главата в торбата (и после ми казваш да не си подценявам събеседниците), защото такова нещо като изначална форма няма. Всяко нещо в природата се развива поради определена необходимост. Какъв процес би ми предложил, заради който при някакво животно да се развие "изначално" подобна крайно нефункционална конфигурация на горните крайници? Това си е чисто и просто лейзи дизайнерска изгъзица. И не казвам, че няма място в научнофантастичен филм, просто не я защитавай научно, щото няма как.
Амелия,
Сори, но пак си криворазбрала. Вече не знам какъв пример да дам... Научната достоверност при Камерън и при Дел Торо в Pan's Labyrinth е горе-долу от един и същ калибър... сещаш се накъде бия (или не?) Ок, да вземем твоя пример: така и така по тия същества ще никнат дизайнерски научно необосновани крака - предпопчитам ги да са от ануса, по-интересно е просто... Сега разбираме ли се?
Мне, всъщност наистина НЯМА научна теория, която да казва категорично, че ако първата риба, изпълзяла от океана, е с два крайника в повече, е нямало всичко на Земята да е шесткрако. Природата както определя кое да оцелее и кое как да се нагоди, така и борави с квото й е достъпно. По никакъв начин не виждам да ми доказваш, че шесткраката форма не е също толкова валиден резултат от няколко произволни случайности в началото на еволюционните процеси на ДРУГ свят, колкото е и четирикраката. Подценявай колкото искаш, но в момента надценяваш себе си, ако мислиш, че си дори минимално убедителен. А смешното е, че се проваляш за филм БЕЗ претенции за научна достоверност, който все пак се е подковал прилично. Представям си ква излагация щеше да си, ако филмът ИМАШЕ претенциите...
И бтв, сравнението на годината - Дел Торо и Камерън. Приказно фентъзи и приказна инопланетна фантастика. ЗАЩО наистина да не им излизат крака от ануса. ВСЕ ПАК НА СИЛВЪР ТАКА ЩЕ МУ Е ПО-ИНТЕРЕСНО!
И бтв, сравнението на годината - Дел Торо и Камерън. Приказно фентъзи и приказна инопланетна фантастика. ЗАЩО наистина да не им излизат крака от ануса. ВСЕ ПАК НА СИЛВЪР ТАКА ЩЕ МУ Е ПО-ИНТЕРЕСНО!
Всъщност не съм. Аз протестирам срещу "лоши" в словосъчетанието "лоши дизайнерски решения". Ти го обличаш в някакъв псевдообективизъм (без покритие, когато се прави завършена екосистема) и въпреки това го оценяваш субективно - т.е. кефи ме/не ме кефи, скучно ми е/интересно ми е. Оттам изпищявам и аз. Щото ако кажеш дизайнерските решения не ме кефят, щото са ми грозни и безинтересни - няма да се разправям с теб, щото това си е въпрос на лична настройка и там всеки е прав за себе си. Но така както поставяш нещата, все едно там свише имаме някакъв абсолютен шаблон за "добри" дизайнерски решения и тия са абсолютно лоши, щото са излезли от него - не върви.Silver wrote: Амелия,
Позабравила съм еволюционната теория, но радикални и кардинални неша като броя крайници не мисля че са въпрос на случайност. По-скоро са отговор на околната среда. Вече коя среда какво ще благоприятства е друг въпрос, тотално безсмислен в светлината на настоящата дискусия, КОЯТО Е ЗА ФЕНТЪЗИ ФИЛМ НА ФИКТИВНА ПЛАНЕТА ФФС!!!
Не, гледай сега, аз споря в момента само за да покажа, че ВЪПРЕКИ че всяко дизайнерско решение във филма е подчинено на ЕСТЕТИКА и ИДЕЯ, а не на научност, Аватар НЕ Е напълно инконсистентен.
И като казвам въпрос на случайност, визирам наистина още ниво планктон, дето се вика. В крайна сметка никой не може да каже, че в чужда екосистема е невъзможно просто от по-различна форма на живот да тръгне всичко, само защото е подобна на земната.
И като казвам въпрос на случайност, визирам наистина още ниво планктон, дето се вика. В крайна сметка никой не може да каже, че в чужда екосистема е невъзможно просто от по-различна форма на живот да тръгне всичко, само защото е подобна на земната.
Роланд, мисля, че това:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... imeria.jpg
слага точка на спора "какво би станало, ако"... Не знам колко пъти да го повторя - няма естествен процес, нито естествени условия, които да фаворизират 6 крака при огромни животни на сушата пред 4 крака. Първата риба "излязла на сушата" можеше да е и с 10 перки, но излизането на сушата прави автоматично ненужно наличието на 6 от тях и за отрицателно време по геологичните мащаби те ще изчезнат (както и е станало).
Амелия, за сетен път - ако дизайнът на всичко в Аватар беше подчинен на някаква научност, тогава скучното репликиране на крайници и копи/пействане на органи щеше да е поне обосновано и нямаше да ми пука толкова, че е скучно. Сега обаче няма какво да го компенсира. Нека не се отплесваме тук за обективност и субективност - много ясно, че може идеята за шесткраки коне с хриле да му се струва гениална на някого.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... imeria.jpg
слага точка на спора "какво би станало, ако"... Не знам колко пъти да го повторя - няма естествен процес, нито естествени условия, които да фаворизират 6 крака при огромни животни на сушата пред 4 крака. Първата риба "излязла на сушата" можеше да е и с 10 перки, но излизането на сушата прави автоматично ненужно наличието на 6 от тях и за отрицателно време по геологичните мащаби те ще изчезнат (както и е станало).
Амелия, за сетен път - ако дизайнът на всичко в Аватар беше подчинен на някаква научност, тогава скучното репликиране на крайници и копи/пействане на органи щеше да е поне обосновано и нямаше да ми пука толкова, че е скучно. Сега обаче няма какво да го компенсира. Нека не се отплесваме тук за обективност и субективност - много ясно, че може идеята за шесткраки коне с хриле да му се струва гениална на някого.
- RRSunknown
- Elder God