Page 41 of 60

Posted: Mon Apr 12, 2010 6:07 pm
by Moridin
Лекцията на Хриси всички я знаем още от 9ти клас за който е внимавал. Фактът, че се дебелее от въглехидрати, не значи, че не се дебелее от мазнини (в излишък). Не само. Влошава се качеството на кожата и на кръвоносните съдове. Излишък от холестерол води до артериосклероза. Влошава се енергийният баланс - човек се чувства нон-стоп с тежък организъм, влошава се психическото състояние.

То е достатъчно да пробваш да поядеш малко без мазнини да видиш имедиативен положителен ефект :mrgreen:

Като казвам без мазнини, не значи БЕЗ мазнини (каквито все едно има в почти всички храни и които са жизненоважни за почти всичко, като почнем от изграждането на клетките). Казвам без добавени мазнини.

Всичко това е без да броим канцерогенните ефекти на изгорелите мазнини.

Posted: Mon Apr 12, 2010 6:27 pm
by Morwen
Не знам, на мен доста голяма част от мазните храни са ми гадни. Разбира се, възможно е просто аз да съм капризна, но допускам, че си има съвсем рационална причина да не ми харесват и тя е, че не ми влияят добре на организма. В същото време допускам, че на Браги, който им се кефи може би всъщност му влияят що годе добре или има някакъв метаболизъм, който ги гори по-бързо (което като се има предвид, че той е доста слаб е достоверно). Ся, не че няма неща, които организмът иска в повече, отколкото му трябват, ама и това обикновенно е някакъв вид презапасяване.

С други думи, по-скоро съм с Жоро, но допускам, че това не е универсално правило.

Posted: Mon Apr 12, 2010 6:57 pm
by beliefcontrol
Moridin wrote:Да, освен дето МУАШ МАЗНИНИ И ХОЛЕСТЕРОЛ КАТ ЗА СВЕТОВНО...
Моля ти се, образован и интелигентен човек си, разкарай логиката тип "така каза доктора/радиото/телевизията".

Кое в консумацията на холестерол те притеснява?
Артеросклероза хич не е пример, дължи се на съвсем различни фактори и има малко общо, да не кажа нищо, с приемания като храна холестерол.

Posted: Mon Apr 12, 2010 7:06 pm
by thorn
Аз ще те замоля, beliefcontrol, ако ти е възможно, малко по-подробно да ни ги обясниш тези неща, защото очевидно има някакви нови положения в медицината, който на мен явно не са ми известни.

Posted: Mon Apr 12, 2010 7:15 pm
by Amelia
Квото каза Жоро бтв. От мазнините не се дебелее толкоз, ама ако прекалиш, ще дебелееш и от тях. И от протеините ще дебелееш ако прекалиш.

Кофтито на мазнините е (особено на наситените животински такива), е, че ги метаболизираме до няква степен като т.нар. "лош холестерол" (щото има и добър бтв), който води до редица гадости - запушване на кръвоносните съдове и т.н. Та не е добре да се прекалява, еле па да се пържи в тях. При пържене се образуват радикали, които са супер реактивоспособни и са бая канцерогенни (затва ни трябват антиоксидантите бтв - те неутрализират радикалите). То това се случва и при другите термични обработки в няква степен, та няма как да избягаме от него, ама какво да се прави. Все от нещо трябва да умрем. Нема да си ходим здрави от тоя свят, я! Ще е бахти разхищението.

В тоя ред на мисли, свекървата ми пък сега побоя срещу бактериите в пералнята. Да сме пускали едно празно кръгче на пералнята с белина и висока температура преди да перем в нея. Аз викам да се застреляме - така никакви бактерии няма да ни навредят...

Posted: Mon Apr 12, 2010 7:16 pm
by passer-by
thorn wrote:Аз ще те замоля, beliefcontrol, ако ти е възможно, малко по-подробно да ни ги обясниш тези неща, защото очевидно има някакви нови положения в медицината, който на мен явно не са ми известни.
Ама нека да е тук, че темата бая се поизмести вече:

viewtopic.php?t=3438

:wink:

Posted: Mon Apr 12, 2010 7:47 pm
by beliefcontrol
Не ме бива за лектор, а и не изпитвам желание да пропагандирам нищо.

Стига толкоз off-topic.

Posted: Mon Apr 12, 2010 9:29 pm
by tigermaster
Е да, ама най-вкусните палачинки, които съм ял, бяха пържени в мас. То сигурно е вредно, ако прекаляваш, обаче не го правя.

Posted: Mon Apr 12, 2010 11:14 pm
by thorn
beliefcontrol wrote:Не ме бива за лектор, а и не изпитвам желание да пропагандирам нищо.

Стига толкоз off-topic.
Колко жалко. Аз не исках чак лекция всъщност, просто ми стана интересно как всякакви проучвания и изследвания върху рисковите фактори за атеросклероза отиват по дяволите само като някой се изкаже супер компетентно и обосновано.

Posted: Mon Apr 12, 2010 11:50 pm
by Moridin
tigermaster wrote:Е да, ама най-вкусните палачинки, които съм ял, бяха пържени в мас. То сигурно е вредно, ако прекаляваш, обаче не го правя.
убеден съм че я ПОНИЧКА, я ПИРОЖКА, преливащи от мас на валма с обилна пудра захарец, не биха ти понесли толкова ведро.....

Posted: Tue Apr 13, 2010 12:02 am
by Morwen
Оф, Жоро, хайде стига, няма такова нещо като Смъртоносна Кифла, пък колкото и натопено в мас, оваляно в пудра захар и накрая боядисано с цикламат да е. Не и ако не го ядеш системно.

Posted: Tue Apr 13, 2010 12:23 am
by tigermaster
Пък и предпочитам палачинки пред понички и пирожки.

Posted: Tue Apr 13, 2010 1:17 am
by Moridin
И аз, именно щото поничките и пирожките са гнусни мазни неща :mrgreen: а палачинките използват минимално мазнина

Морви, не е нужно да е смъртоносно. Цялата поанта чоттоо.. ?

Posted: Tue Apr 13, 2010 2:02 am
by Morwen
Оставам да гадая дали това е что или непознат на мен израз на японски, който значи нещо.

Ок, не мисля, че може да стане нещо повече оттова да ти стане тежко на стомаха (освен ако не си си принципно зле), което при добро желание може да се получи и от съвсем здравословни храни. Та не виждам за какво ведро непонасяне толкова става дума. В смисъл, мазнината е гадна и принципно вредна и са малко хората, които чувстват тая идея по-присърце от мен. Ама айде ся от една пирожка - слон. Диетите започват да се превръщат в новата религия-опиум за народите.

Posted: Tue Apr 13, 2010 2:09 am
by Amelia
Чотто, май е нещо от сорта на "ей", "ало", "чшшш"...