А едва ли ще може да се прави всенароно допитване за производството на чорапогащи, нали... Факт е, че някога не бачкаше. И бачка само в някви идеални затворени системи, дето ги няма.Морв - плебисцит. И скалируема лесна промяна на парадигмата по всяко време.
Човешките права и свободата на словото
Moderator: Moridin
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- The Dragon
- Elder God
не - говоря ти за свойството на капитализма ресурсите да отиват при по-богатия, а не там където са най-нужни и най-полезни. Това е вградено в капитализма. Когато имаме достатъчно ресурси работи. Но при положение че в в близките 20-30 години ще сме в ресурсна криза ще видиш какво става. когато аз си пълня резервоара на колата с 60 литра дизел и увеличавам търсенето и цената му. Price out-вам някой фермер в третия или втория свят който не може да подкара трактора който за изоре земите му ...Roamer wrote:Драгън, пак ли се върнахме на "ама сегашното не е идеалноооо!" ?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Но не стана ясно, защо продължаваш да мислиш, че държавата ще е много по-ефективна във вземането на решения за използсване на ресурсите, след като има исторически примери за обратното, включително и собствената ни страна? Отново стигаме до това, че това което всъщност казваш е, че държавата ще действа единствено и само в полза на интереса на обществото, а ти сам каза ето това една-две страници по-нагоре:
С какво системата, която предлагаш, се различава от горепосочените, и по-важното, е по-добра? Защото пак се стига до идеални хора, които винаги ще вземат разумни решения, в полза на цялото общество, нещо което ти сам казваш не съществува. Замисли се все пак, колкото по-централизирана е икономиката, толкова е по-лесно едно лошо решение да я съсипе ...The Dragon wrote:Комунизъм, марксизъм,социалиъм, капитализъм, обджективизъм и прочее изъм не работят въобще добре. Причината е че искат идеални хора.
This signature is not yet rated
- The Dragon
- Elder God
- BaYa
- Forsaken
Само да отговоря на контравъпроса, и после ще дочета темата до край! САЩ е между тримата първенци на света по детска смъртност. Можеш да го намериш в здравният отдел на ООН, организация чието име на български не знам!Itilon wrote:Контравъпрос: какъв е бил процентът на детската смъртност и на смъртността от недохранване в некапиталистическа Европа и Америка?

Ситуацията на средновековна Испания е доста специална. Тях е само транзитна "държава" за голяма част от източеното от Южна Америка. Златото минава от тук, но крайната му цел са задните джобове на Ватикана, като цяло.Itilon wrote: Един много хубав пример е Испания от XVI век, която, без да е капиталистическа, източва ресурсите на Южна Америка и си докарва инфлация, бедност и упадък.

Добавка: Е изчетох я темата. И сега ще чакам да се лепна към строя който най-ме устрои!

Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Само да отговоря на Бая:
http://en.wikipedia.org/wiki/Infant_mortality
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... ality_rate
Хайде да не се лъжем!
Хайде да не се лъжем!

Джобовете на кредиторите на испанските крале, всъщност. Друг е въпроса, че те са се нуждаели от заеми заради безкрайните войни водени често за защита на католицизма.BaYa wrote: Ситуацията на средновековна Испания е доста специална. Тях е само транзитна "държава" за голяма част от източеното от Южна Америка. Златото минава от тук, но крайната му цел са задните джобове на Ватикана, като цяло.

Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
- BaYa
- Forsaken
Стана ми симпатичен, покрай разговора! Но да ми даваш пример от уикито, за да опровергаеш това което смяташ за лъжи от моя страна, оприличава иначе приятната ни беседа на чисто надлъгване!Itilon wrote:Само да отговоря на Бая:
Хайде да не се лъжем!
Уикиииии??? Ако черпиш от там всичката ти информация, мога да разбера защо си толкова заблуден.

Но все пак опитай и в мааааалко по-сериозни сайтове, тип Червен Кръст, ООН. Има ги поне доста по-добре информирани, безпристрастни и с доста по меродавни данни/мнениея!

Сега, определено ме хвърли в оркестъра!!!!

Dem, прав си. Но все пак, това че парите са минавали, а никога не са се задържали си е причина. И тук династийте са все чуждестранни, като при нас. Т.е. - короновано копеле изнася бюджета на новоприетат си родина!!!

Това не може да е вярно. Вероятно имаш предвид, че САЩ са трети измежду най-развитите страни по този показател, но със сигурност са много по-добре от повечето страни от третия свят.Само да отговоря на контравъпроса, и после ще дочета темата до край! САЩ е между тримата първенци на света по детска смъртност.
БТВ, Wikipedia цитира точно сайта официални материали от сайта на ООН по въпроса.
http://www.un.org/esa/population/public ... ts_rev.pdf
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
- RRSunknown
- Elder God
Бая написа:
. Иначе, вместо мен ти е отговорил Демандред. Освен това, за разлика от теб, аз поне посочих линк към достъпен източник. Ти излизаш с голи твърдения.
Като това за Испания например. Когато ми се освободи малко повече време, ще ти обясня и в какво точно грешиш.
Надявам се приятната ни беседа да си остане такаваСтана ми симпатичен, покрай разговора! Но да ми даваш пример от уикито, за да опровергаеш това което смяташ за лъжи от моя страна, оприличава иначе приятната ни беседа на чисто надлъгване!

Като това за Испания например. Когато ми се освободи малко повече време, ще ти обясня и в какво точно грешиш.

Last edited by Itilon on Tue Apr 08, 2008 1:07 pm, edited 1 time in total.
- Interpreter
- Forsaken
"Човешките права и свобода на словото"
Моля? Къде това?
Моля? Къде това?
- Spoiler: show
- BaYa
- Forsaken
Demandred wrote:Това не може да е вярно. Вероятно имаш предвид, че САЩ са трети измежду най-развитите страни по този показател, но със сигурност са много по-добре от повечето страни от третия свят.Само да отговоря на контравъпроса, и после ще дочета темата до край! САЩ е между тримата първенци на света по детска смъртност.
БТВ, Wikipedia цитира точно сайта официални материали от сайта на ООН по въпроса.
http://www.un.org/esa/population/public ... ts_rev.pdf

Itilon, посочих ти данните с които борави, световна здравна организация, чийто данни не са засекретени и можеш да ги намериш под път и над път. Но човек е свободен да си губи времето в каквото иска: да се рови и да чете, да клюкарства, да води безсмислени спорове.
Ииииииии, мерси, но нямам нужда от разяснения от никакъв род, число и т.н. За да ни поучава, вече си имаме Шайхири.

Last edited by BaYa on Tue Apr 08, 2008 4:34 pm, edited 1 time in total.