(... в кофите
"A Feast for Crows" - E-book :)
Защото другите са ОЩЕ по-хубавиDemandred wrote:Защо ли имам разни спомени как Роланд разправяше твърде често, че героите били най-слабата страна на Малазана...![]()
Ванка, а поне тествай да четеш и тия, дето не са съгласни с вас, кво пишат, а? По-яко е някак...
And you can't dance with a devil on your back...
И аз тъйГибли много правилно го каза - героите може да не кефят като характери, но това не им пречи да са много пълнокръвни и истински. А на Ериксън например постоянно му бъркам героите-войници (или пък героите-магове), защото са толкова еднакви, че трудно се различават.
Е Рол, айде набий ме дето предпочитам Мартин пък, амаха! Може пък да не ми е приятно да го оплюваш, още повече, че нямаш и основание! Долу ръцете от него!!! Аааааааррррргггггггххххххх!!!!
Не се карайте, героите на Хоб са по-добре развити от тези на Мартин и Ериксън.

По coolness на героите Мартин е на светлинни години от Ериксън, а тези от малазана, на които са отделени повечко страници (Фелисин, Трул, Карса и т.н.) по нищо не остъпват на прехвалените Мартинови творения. И това го казвам аз, човек който не понася Фелисин и Карса, така че трябва да ми вервате.
Да си кажа честно единственото, което помня от нея е, че е патка. Нещо психологията й не ме впечатлила, но това ще да е от много четене на малазана.Санса може да е наивна патка, но е истинска и се помни, има си мотивация с тонове, и психология, и комплекси, всичко.
По coolness на героите Мартин е на светлинни години от Ериксън, а тези от малазана, на които са отделени повечко страници (Фелисин, Трул, Карса и т.н.) по нищо не остъпват на прехвалените Мартинови творения. И това го казвам аз, човек който не понася Фелисин и Карса, така че трябва да ми вервате.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Ама ко прайте в темата за Мартин бе, ей:( Ше ме накарате да ида в малазанската и да я омалазаня набързо
После що мартинолюбците сме хапели Ериксън! Ми ше хапем, ко!
А Санса и за патка не става, ако е на въпрос, даже и за куха лейка не се класира. Ама то и Карса е чукча, така че ако искате, можем да пишем на Мартин и Ериксън да ги оженят, че да видим ко ше се роди в крайна сметка.
А Санса и за патка не става, ако е на въпрос, даже и за куха лейка не се класира. Ама то и Карса е чукча, така че ако искате, можем да пишем на Мартин и Ериксън да ги оженят, че да видим ко ше се роди в крайна сметка.
Хаххахаха....може да не е много подходящо за смях (стабилно се сръфахте все пак), но пък този спор трябваше да възникне в крайна сметка. Това все пак са двамата най-добри фентъзи писатели (поне такива които съчетават огромна популярност с качество) в момента.
За Мартин съм се уверил, за Ериксън това предстои да стане скоро.
Но пък и фентъзито, което пишат, имам впредвид обстановката, доколкото знам, не е особено подобно.
На Мартин света е медиевален, 90% от "Песента" са си рицарски роман минус романтичността плюс реализъм на макс, в повечето отношения, плюс малко мистика и магия (макар че явно тая последната част ще расте пропорционално в следващите книги).
За Ериксън не мога да коментирам, но доколкото имам информация, там нещата не стоят така.
Тъй че героите им съществуват в различни обстановки, и сравнения "едно към едно" не са много удачни според мен.
Нито стила им, нито мащаба на историите им са толкова подобни, че да се сравняват така. На Мартин стила е сравнително опростен, за мен лично де (в смисъл неговия стил де, не на преводача, чел съм го в оригинал
)
Ериксън, по откъслечни параграфи и, отново, по иформация от трети (надеждни
) източници (знам, че почнах да говоря наизуст, можете да ми се карате
), е доста по-. Но пък, отново, обстановката и света на Мартин си пасват чудесно, според мен, с езика му.
А относно мащаба, това отново поставя въпроса за обстановката в която съществуват героите.
Така че критериите за оценяване са твърде различни, че да спорим с обективни аргументи.
За Мартин съм се уверил, за Ериксън това предстои да стане скоро.
Но пък и фентъзито, което пишат, имам впредвид обстановката, доколкото знам, не е особено подобно.
На Мартин света е медиевален, 90% от "Песента" са си рицарски роман минус романтичността плюс реализъм на макс, в повечето отношения, плюс малко мистика и магия (макар че явно тая последната част ще расте пропорционално в следващите книги).
За Ериксън не мога да коментирам, но доколкото имам информация, там нещата не стоят така.
Тъй че героите им съществуват в различни обстановки, и сравнения "едно към едно" не са много удачни според мен.
Нито стила им, нито мащаба на историите им са толкова подобни, че да се сравняват така. На Мартин стила е сравнително опростен, за мен лично де (в смисъл неговия стил де, не на преводача, чел съм го в оригинал
Ериксън, по откъслечни параграфи и, отново, по иформация от трети (надеждни
А относно мащаба, това отново поставя въпроса за обстановката в която съществуват героите.
Така че критериите за оценяване са твърде различни, че да спорим с обективни аргументи.