"A Feast for Crows" - E-book :)

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Jan 17, 2006 11:48 am

Дайте да не обръщаме темата на спор. Мир 8-)

(... в кофите :P :P :P :mrgreen: )
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 17, 2006 11:51 am

Demandred wrote:Защо ли имам разни спомени как Роланд разправяше твърде често, че героите били най-слабата страна на Малазана... :D 8-)
Защото другите са ОЩЕ по-хубави :) Освен това тях ги оцених на ририйд.

Ванка, а поне тествай да четеш и тия, дето не са съгласни с вас, кво пишат, а? По-яко е някак...
And you can't dance with a devil on your back...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jan 17, 2006 11:58 am

Гибли много правилно го каза - героите може да не кефят като характери, но това не им пречи да са много пълнокръвни и истински. А на Ериксън например постоянно му бъркам героите-войници (или пък героите-магове), защото са толкова еднакви, че трудно се различават.
И аз тъй :P

Е Рол, айде набий ме дето предпочитам Мартин пък, амаха! Може пък да не ми е приятно да го оплюваш, още повече, че нямаш и основание! Долу ръцете от него!!! Аааааааррррргггггггххххххх!!!! :twisted:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 17, 2006 12:03 pm

Ми водете си дневник тогава. А аз не плюя Мартин, просто не съм прехласнат по него. Не е престъпление, ма и не помня да съм се иззлобил на някого, че ми е писнало да му се кефи, нали?

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jan 17, 2006 12:21 pm

Е то ако е на въпрос и аз не ти се злобя за Малазана, нъл тъй:Р

Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jan 17, 2006 12:24 pm

Не, само пускаш раздразнени коментари със и без повод как сме се били оляли вече с тоя Малазан, сякаш някой ти е виновен, че не щеш да го четеш в оригинал :P

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jan 17, 2006 12:52 pm

Виновен ми е я! Естествено, че ми е виновен! Светът като за начало ми е виновен... Никой не ме обича... Вселената ме наритва редовно... Успявам да се взема в ръце само като се наспамя хуу... Добре де, добре, спирам, спирам!!!! :P :mrgreen:

Malazan fereva!!!!

Уук.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Jan 17, 2006 3:09 pm

Не се карайте, героите на Хоб са по-добре развити от тези на Мартин и Ериксън. :lol:
Санса може да е наивна патка, но е истинска и се помни, има си мотивация с тонове, и психология, и комплекси, всичко.
Да си кажа честно единственото, което помня от нея е, че е патка. Нещо психологията й не ме впечатлила, но това ще да е от много четене на малазана. :P

По coolness на героите Мартин е на светлинни години от Ериксън, а тези от малазана, на които са отделени повечко страници (Фелисин, Трул, Карса и т.н.) по нищо не остъпват на прехвалените Мартинови творения. И това го казвам аз, човек който не понася Фелисин и Карса, така че трябва да ми вервате. :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jan 17, 2006 3:26 pm

Ама ко прайте в темата за Мартин бе, ей:( Ше ме накарате да ида в малазанската и да я омалазаня набързо :? После що мартинолюбците сме хапели Ериксън! Ми ше хапем, ко!
А Санса и за патка не става, ако е на въпрос, даже и за куха лейка не се класира. Ама то и Карса е чукча, така че ако искате, можем да пишем на Мартин и Ериксън да ги оженят, че да видим ко ше се роди в крайна сметка. :mrgreen:

Уук.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Jan 18, 2006 11:54 am

Хаххахаха....може да не е много подходящо за смях (стабилно се сръфахте все пак), но пък този спор трябваше да възникне в крайна сметка. Това все пак са двамата най-добри фентъзи писатели (поне такива които съчетават огромна популярност с качество) в момента.
За Мартин съм се уверил, за Ериксън това предстои да стане скоро.
Но пък и фентъзито, което пишат, имам впредвид обстановката, доколкото знам, не е особено подобно.

На Мартин света е медиевален, 90% от "Песента" са си рицарски роман минус романтичността плюс реализъм на макс, в повечето отношения, плюс малко мистика и магия (макар че явно тая последната част ще расте пропорционално в следващите книги).

За Ериксън не мога да коментирам, но доколкото имам информация, там нещата не стоят така.

Тъй че героите им съществуват в различни обстановки, и сравнения "едно към едно" не са много удачни според мен.

Нито стила им, нито мащаба на историите им са толкова подобни, че да се сравняват така. На Мартин стила е сравнително опростен, за мен лично де (в смисъл неговия стил де, не на преводача, чел съм го в оригинал :))

Ериксън, по откъслечни параграфи и, отново, по иформация от трети (надеждни ;)) източници (знам, че почнах да говоря наизуст, можете да ми се карате :)), е доста по-. Но пък, отново, обстановката и света на Мартин си пасват чудесно, според мен, с езика му.

А относно мащаба, това отново поставя въпроса за обстановката в която съществуват героите.

Така че критериите за оценяване са твърде различни, че да спорим с обективни аргументи.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jan 18, 2006 12:03 pm

Което ни оставя с...

Malazan Pawa!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jan 18, 2006 3:15 pm

Ня, много е зелено, не ста'а :P :mrgreen:

Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jan 18, 2006 3:31 pm

Тва е цветът, с който аз оцветявам, идеята му е да е много зелен -> :mrgreen:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jan 18, 2006 3:35 pm

Ми пак не става, мри :twisted:

Уук.

Random
Ascendent

Post by Random » Thu Jan 19, 2006 2:12 pm

Аз само да се вметна от страна на Малазан гийковете, че, ами Ериксъновите герои не са най-великите, но мен лично ме кефят поне наравно с Мартиновите, а съм сигурен, че голяма част от пълнокръвността се губи именно при превода. Пробвайте на англ. да видим дали ше бъркате героите:)
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.