Преводачески проблеми

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Jul 07, 2010 11:59 am

Мюрсо (или Мьорсо, или в най-лошия случай Морсо, ако го произнася някой варварин) Шарм според мен... ако нещо не съм забравил много :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Jul 07, 2010 12:54 pm

Да, Мьорсо Шарм. Браво, Роум, не знаех, че си от франкофоните. :)

Въпросното eu няма точен произносителен еквивалент на български. Но е като при името на режисьора Жьоне (Jeunet) например. :wink:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jul 07, 2010 1:34 pm

По традиция се превежда "ьо"
This is it. Ground zero.

bsb
Paragon

Post by bsb » Thu Jul 15, 2010 9:25 pm

Какъв е нашият аналог на командата "Action", която режисьорът отправя в началото на снимането на поредния дубъл?
"Микрофон!" - "Работи"- - "Камера!" - "Работи". - ???
"Начало"? Младите сигурно викат "екшън", но все пак бих искал да знам как се казва на български.

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Thu Jul 15, 2010 11:24 pm

"Камера" мисля :roll: Но и "Начало" май съм чувала.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Jul 17, 2010 10:30 am

Има ли на български превод на six-pack? Примерно бирени six-packs? Или трябва да се обяснява, че са опаковки с по шест бири?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Jul 17, 2010 10:47 am

на "стек"-ове са мисля като дума
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Jul 17, 2010 10:51 am

Верно бе! Стек бира!!! Мерси, Ники :)

Уук.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun Jul 25, 2010 4:43 pm

Ей, как се чете Pouilly-Fuissé на български? А също и La Grenouille?

Уук.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jul 25, 2010 8:47 pm

Пуйи-Фюисе

Ла Грьонуй (каква е тая Жаба?)
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun Jul 25, 2010 8:52 pm

Некво заведение е жабата. :) Мерси, Ицо! :beer:

Уук.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jul 27, 2010 1:37 pm

Искам да се оплача.

Навремето бях чела две или може би три книги на Даниел Стийл - "Таткото", още една, дето не помня как се казваше, а третата не съм сигурна дали беше нейна, но и нея не я помня как се казваше.

Та "Таткото" беше една много прилична книга, много свястно написана, много четивна, с много добре изградени и развити характери, бе въобще - струваше си. Втората също я биваше, макар да не се сещам точно за кво идеше реч в нея. Действието започваше след втората световна война, мацката беше най-прецакания човек на планетата, голяма красавица и прочие, ама загина много трагично - убиха я май, а после имаше някакъв проблем с детето й, което гръцкият му чичо взе да гледа. Бе драма голяма. Не помня фабулата така, както помня "Таткото", обаче книгата наистина ставаше за четене и даже май плаках на някакво място - май оназ като си взе.

Това обаче... Ах, това обаче... Rogue. Подозирам следните вероятности - Стийл е умряла, обаче лудата й племенница я крие и издава книги от нейно име: Стийл е отвлечена от секретарката си, която я държи в мазето и й прибира парите, но храбрата авторка отправя своя зов за помощ, успявайки да издиктува възможно най-безумната бълвоч, пред която дори и Станек би се засрамил. И това го прави с надеждата верните й фенове да усетят, че има нещо нередно и да я спасят. Не знам.

Помните ли как преди време някой беше пуснал нечие девиче творение в Имаджинейшъна? Дето някаква си вареше макарони и не помня още какви простотии вършеше? Е това е по-зле. Заклевам се.

Да оставим настрана невероятни конструкции от сорта на:
"Той я чакаше на бара. Тя се появи с двайсет минути закъснение. Беше облечена с ефирна червена рокля и келнерът ги поведе към масата" или пък например "Пътуваха с такисто след великолепната вечеря. Чарлз й беше обещал следващия път да я заведе в Льо Сирк, когато телефонът й иззвъня и тя помисли, че я търси някое от децата й".

Добре, това да кажем го оправям. Но не мога да оправя останалото!

Значи, ТЯ е ебаси и невероятната и хиперкадърна психиатърка, всеотдайна майка, която денонощно се грижи за трите си деца през петте минути седмично, когато въобще успява да ги види. Слънцето грее от гъза й, мъдрост блика от ушите й, цяла Америка на плещите й се крепи, ако не беше тя и Земята щеше да се скине, а освен това е много красива, ама много. Като манекенка. Висока, руса, синеока, бе като от картина излязла. И като капак е е ебаси и невероятната и хиперкадърна психиатърка, всеотдайна майка, която денонощно се грижи за трите си деца през петте минути седмично, когато въобще успява да ги види. Слънцето грее от гъза й, мъдрост блика от ушите й, цяла Америка на плещите й се крепи, ако не беше тя и Земята щеше да се скине, а освен това е много красива, ама много. Като манекенка. Висока, руса, синеока, бе като от картина излязла. Но това не е всичко! Защото на всичкото отгоре, като допълнение към току що написаното, тя е е ебаси и невероятната и хиперкадърна психиатърка, всеотдайна майка, която денонощно се грижи за трите си деца през петте минути седмично, когато въобще успява да ги види. Слънцето грее от гъза й, мъдрост блика от ушите й, цяла Америка на плещите й се крепи, ако не беше тя и Земята щеше да се скине, а освен това е много красива, ама много. Като манекенка. Висока, руса, синеока, бе като от картина излязла.

ТОЙ. ТОЙ е бившият й мъж и е хипербогат мултимилиардер, направил пари от нещо си в областта на високите технологии и интернет. Много е красив. Ама красив, красив, та като го видят Брад Пит, Джони Деп, Джъд Лоу и въобще някой такъв по-грозноват и непредставителен като споменатите, отиват да мрат от завист. Освен това е безотговорен и много обича да се забавлява. Само за това живее. Оставил е работата там на де да знам на кого, на секретарката си вероятно, а той само купува къщи, забавлява се и ебе всяка, която е малко по-възрастна от тринайсетгодшината му дъщеря (той е на 46). Обаче инак е много добър, мил, нежен, забавен, чувствителен и готин, само дето на него не може да се разчита. Но пък красив, красив, та като го видят Брад Пит, Джони Деп, Джъд Лоу и въобще някой такъв по-грозноват и непредставителен като споменатите, отиват да мрат от завист. Освен това е безотговорен и много обича да се забавлява. Само за това живее. Оставил е работата там на де да знам на кого, на секретарката си вероятно, а той само купува къщи, забавлява се и ебе всяка, която е малко по-възрастна от тринайсетгодшината му дъщеря (той е на 46). Обаче инак е много добър, мил, нежен, забавен, чувствителен и готин, само дето на него не може да се разчита. Обаче пък е красив, красив, та като го видят Брад Пит, Джони Деп, Джъд Лоу и въобще някой такъв по-грозноват и непредставителен като споменатите, отиват да мрат от завист. Освен това е безотговорен и много обича да се забавлява. Само за това живее. Оставил е работата там на де да знам на кого, на секретарката си вероятно, а той само купува къщи, забавлява се и ебе всяка, която е малко по-възрастна от тринайсетгодшината му дъщеря (той е на 46). Обаче инак е много добър, мил, нежен, забавен, чувствителен и готин, само дето на него не може да се разчита...
-----------------------------------

Примерна глава от романа.

Максин, която е ебаси и невероятната и хиперкадърна психиатърка, всеотдайна майка, която денонощно се грижи за трите си деца през петте минути седмично, когато въобще успява да ги види; слънцето грее от гъза й, мъдрост блика от ушите й, цяла Америка на плещите й се крепи, ако не беше тя и Земята щеше да се скине, а освен това е много красива, ама много - като манекенка - висока, руса, синеока и хипркадърна психиатърка, която специализира в областта на тийнейджъри със суицидни наклонности, има издадени книги, конгресът я пита по различни проблеми, сума ти народ с нея се съветва след 11 септември, та същата тая кифла се прибира вкъщи в осем вечерта. В девет идват на гости приятелки на дъщеря й. В девет и половина идват и две момчета, ама само изяждат пицата и си тръгват. В десет момичетата си пускат филм в стаята на щерката. В 11 й звънват по телефона, да й кажат, че някъв лузър тръгнал да се самоубива. В 11 и половина вече е в болницата. Говори половин час с майката и я убеждава да настанят сина й в психиатрия. Тя не ще, щото идвали празниците. В 12 става ясно, че ще живее. В един си тръгва от болницата, прибира се в един и половина. Открива, че дъщеря й се натряскала с бира.

В осем сутринта се буди и казва на бавачката за бирата. В девет е на работа и посреща първия си пациент, а в десет - втория. В 11 отива в болницата при оня самоубития. Пътува дотам час и половина, по пътя яде банан. В два часа е там, говори един час с него, половин час с майка му и петнайсет минути с лекаря. Тръгва си. Около час се бави заради затръстване по моста. В пет си стига в кабинета. Обажда й се НЕКЪВ. Говорят половин час. В пет и половина идва пациента. В шест идва друга пациентка...

-------------
ТОЙ си намира неква да я изчука.

Край на главата.
--------------

Дат'с инсейн!!!!!!!!!!!!

Уук.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jul 27, 2010 1:56 pm

А, да. Да добавя - психиатърската работа е най-важната на света. Особено като иде реч за детска психиатрия. Нататък става ясно, че всички останали лекари са общо-взето лузъри - само нагласят разни кости или пък лекуват грип, дето всеки го може. Ако случайно дойде пациент с някво по-тежко заболяване, го пращат при специалист, който разбира се, също е лузър, щото не е психиатър. Виж, терапевтичните сеанси при частен психиатър са съвсем друга работа и въобще не могат да се сравняват с плебейския труд на останалите псевдодоктори, дето за нищо не стават.

---------------
Ето пак:
"На път за болницата поговориха спокойно и Максин веднага се залови за работа като стигнаха. Носеше черна коктейлна рокля и обувки с високи токчета."

ИДИОТКА!
Първо, на няколко пъти досега в главата се обяснява, че тая кифла носи черна рокля и обувки с високи токчета. Второ, какво му да напишеш: "На път за болницата поговориха спокойно, но щом стигаха, Максин се залови за работа", без въобще да й споменаваш роклята и токчетата. Всички знаем, че е с черна рокля и високи токчета! Какво общо имат роклята и токчетата й с това, че се заловила за работа! Каква работа?! Тя е шибан психиатър, а на пациентката й некви лузъри ще й правят сърдечна операция! От първия път става ясно, че е с рокля и токчета! Беше с роклята и токчетата в ресторанта, после беше в такисто с роклята и токчетата, после като й се обадиха и тя каза, че няма време да си ходи до вкъщи да си сменя роклята и токчетата, а сега се залавя за работа и носела черна рокля и обувки с високи токчета!

Имате ли обяснение на тоя фномен?! :x :x :x :x

В случай, че ви интересува каква работа има психиатърка в спешната хирургия, ще ви обясня. Пациентката й е в кома, тя търчи от лекар на лекар да ги пита кво става, докато хората се опитват да я разкарат от себе си, за да оперират момичето и когато накрая успяват, отива да успокоява родителите. В това време гаджето й, който е някъв лузър - разбирай тривиално джипи - я гледа с възхищение и обяснява на колежката й, която също е психиатърка, но не е велика и затова е призвана да я замества през уикенда, колко е велика въпросната кифла с коктейлната рокля и обувките. Докато тя обикаля да пречи на екипа от лузъри да си вършат работата.

КРЪФФФ!!!!!!!!!!!!

Уук.

bsb
Paragon

Post by bsb » Tue Jul 27, 2010 2:36 pm

Marfa wrote:......
КРЪФФФ!!!!!!!!!!!!
Имам много по-просто решение: http://translate.google.com/#
От това, което описваш, вероятно никой няма да забележи разликата.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Jul 27, 2010 2:58 pm

Тва не е литература в която се влага мисъл при писане и четене, подсети ги да сложат Ффабио на корицата и си гледай кефа. Твоята обсесия с "Всичко да е Правилно" щи изяде главата ;ррр То е почнало отвътре вече като гледам ;ррр Претупвай там и бегай на плажа.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”