Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Tue Jul 07, 2009 3:22 pm

"Книга за смеха и забравата" на Милан Кундера.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Morin
Commoner

Post by Morin » Tue Jul 07, 2009 4:05 pm

JaimeLannister wrote:"Книга за смеха и забравата" на Милан Кундера.
Ах, това е може би най-доброто от него. Хареса ми историята със снимката на Клемент Готвалд.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Tue Jul 07, 2009 6:21 pm

Не, че не ми хареса, но определено други книги на Кундера са ми любими.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

cordelia
Adept

Post by cordelia » Fri Jul 10, 2009 3:24 pm

Carol Berg - Transformation. Адски съм впечатлена. И адски зарибена. Ако не я четях от компютъра, щях да я глътна за отрицателно време.
The good face pain. But the great - they embrace it.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Jul 10, 2009 4:45 pm

tigermaster wrote: Подхванах "В името на светлината" на Марион Зимър Брадли. Беше ми доста интересно да видя книга на тази авторка с главен герой мъж, затова я отворих. В първите няколко страници обаче налетях на обясненията на някаква, хм, лелка, която не е много сигурна обичала ли е този мъж. Беше странно. Честно казано, четенето върви изключително бавно, не знам на какво се дължи това, но е леко неприятно.
Най-после я завърших. Интересна книга се оказа, макар че краят е твърде проамерикански. Твърде, да...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Fri Jul 10, 2009 8:54 pm

cordelia wrote:Carol Berg - Transformation. Адски съм впечатлена. И адски зарибена. Ако не я четях от компютъра, щях да я глътна за отрицателно време.
Тази съм я чел, много е добра! Но за съжаление втората част, Revelation, не я изтраях, доста разводнена ми се стори...

Аз пък прочетох Clans of the Alphane Moon на Дик. Ами, не е от най-великите му книги, но както винаги има готини идеи. Общество от психично болни, разделени на кланове, наподобяващи индийската кастова система - това никой друг автор не може да го измисли! :mrgreen:

По-подробно за книгата - в темата за Филип Дик.
Заповядайте в Клуб за фантастика и фентъзи "Соларис" - гр. Пловдив

Събираме се всеки петък от 18:00 пред книжарница "Литера" на Джумаята.

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Tue Jul 14, 2009 7:47 pm

Докопах Let Me In на John Avijide Lindquist, романа, по който е Let the Right One In. Основното ми впечатление от книгата е от размаха и дълбочината й, особено предвид жанра и обема й. Второстепенни герои реално няма, нито един от тях не е само средство за придвижване на сюжета. Ели, Хакан (мъжът, който я придружаваше), хлапетата, които тормозеха Оскар, групата квартални алкохолици, още сума ти хора, всички имат своята история. Също като при Кинг „свръхестественото” създание е само катализатор на случващото се, по-скоро дава тласък на дремещото у хората зло, а не толкова го поражда. Само че за разлика от Кинг, който смята, че зад маската на цивилизованост всички сме чудовища, за Линдквист самотата и отчуждеността са в основата на изкушението от злото. Затова книгата върви колкото като социален анализ на живота в предградията, толкова и като психологически хорър. Това е и единствената попадала ми книга, в която обяснението на вампиризма не го тривиализира, а, напротив, го прави още по-страховит. Филмът е по-лаконичен, по-поетичен и лично за мен е перфектният пример как трябва да се екранизира книга. Изобщо и той, и романът са ужасно добри.

В момента чета Trial of Flowers на Jay Lake и The Etched City на K.J.Bishop и засега съм малко хм. Най-вече заради self-indulgence-а на Бишъп с единия от главните герои и малко самоцелното оригиналничене на Лейк, но ще видим как ще се развият нещата.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jul 15, 2009 3:04 am

Зачетох The Broken God от поредицата на Зиндел. Засега е с една идея по-подробна в описанията, отколкото ми се иска, но за стила могат да се кажат само добри помоему неща. За съдържанието е рано, тъй като успявам да хвана по пет страници на три дни.. :cry:
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jul 15, 2009 10:31 am

Блазе ти, че си я намерил (ако си я намерил). И аз исках да я зачета, ама вместо туй трябваше да се задоволя с първия том на Тhe Lightstone, koйто на този етап не изглежда много много като да е моята книга... Вони ми силно на Тад Уилямсовото фентъзи...
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jul 15, 2009 10:36 am

не се ли намира?
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jul 15, 2009 10:41 am

Не, драматично изчерпана е. Но аз все повече усещам, че тва не е моят аФтор така или иначе...
And you can't dance with a devil on your back...

Yan
Site Admin

Post by Yan » Wed Jul 15, 2009 10:41 am

На нормална цена не се.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Jul 16, 2009 5:41 pm

Прочетох "Какавидите" на Джон Уиндъм за втори път. Първия беше преди повече от десет години и от тогава имах само неясни спомени от книгата. Основно тъжни спомени, всъщност, дори бях забравил, че завършва с хепи енд. Много хубава книга е това, макар и да не съм съгласен, че точно това, което ни се показва, е правилният път на еволюцията.

Веднага след тази книга подхванах "Денят на трифидите" - която по едно време ми беше любимата фантастика, заедно с "Дюн", но съм забравил твърде много. Бтв, предговорът ме разби от смях, макар че Агоп Мелконян със сигурност не е целял това. Споменава се за романа на Джон Толкин "Лорд на арените". Като го видях това, първоначално гледах така: :shock:
А после и така: :lol:
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Fri Jul 17, 2009 5:42 pm

Аз почнах "Пергаментът" и през цялото време гледам така :shock:

Роланд беше писал някъде, че стилът бил нещо като Нийл Геймън за бедни - че прилича на Геймъновия е вярно, но според мен е значително по-добър. Има пасажи, дето са просто красота, налагало ми се е да чета някои неща по два-три пъти, преди да се наситя на звученето или сравнението вътре и да започна да обмислям смисъла.

И самият начин, по който е написана книгата, разбира се. Постоянно се чудиш това какво е, къде е, защо е, тия хора виждал ли съм ги или не съм (имаше една сцена в една война, където си зададох точно тоя въпрос дума по дума) и изобщо изисква постоянно мислене от страна на читателя. Недостатъкът е, че става много тежка за четене (гореспоменатият стил на моменти става чак натруфен и допринася), обаче според мен си струва...

Май имам нов любим автор, с една дума.

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Tue Jul 21, 2009 5:45 pm

Дъщерята на канибала от Роса Монтеро, доста приятно и подходящо за лятото четиво - криминална история съчетана с кратък курс по испанска история. Струва си. :lol: