It's not TV, it's HBO

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Sep 24, 2010 2:33 am

Сигурен съм, че имаш стройна теория какво точно не му достига на умствения ми капацитет за да разбера изоснови и съответно оценя Бъфи, както подобава. Честно, умирам да я чуя.

О, АлДим чете тука... Плс. АлДим, плс, заяж се ти с мен за нещо - ти поне го правиш по темата. :lol:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 24, 2010 3:09 am

1. Не си го гледал целия...
2. ...в последователност...
3. ...на английски....
4. ...без предубеждения.

Ако аз си пусна трети сезон на SFU на руски с български субтитри, уверявам те, че няма да ми допадне особено.
And you can't dance with a devil on your back...

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Sep 24, 2010 4:16 am

Стига перверзии, бе момче... Остави ме мен, ами другите ще ти се смеят. Значи когато съм гледал последователно, в цялост и на английски първите 15% от нещо и то ми се е струвало доста тъпо, аз трябва да си давам зор специално да го търся и да се тъпча с още от същото след това и да стискам очите като ми го пуснат вечер по кабелната (бтв, с френския дублаж сериалът всъщност се понасяше някак по-добре)? Изгледай първия сезон на SFU целия, в последователност, на английски и без предубеждения (oh, wait...) и след това си прецени дали можеш да превключиш направо на трети сезон на руски и да го зяпаш докато вечеряш. Откъде въобще ги вадиш тия логики...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 24, 2010 5:49 am

Гледал съм го всъщност. Сериалът е много хубав и планирам да го догледам в даден момент, когато мога да си позволя да си го купя оригинален.

Колкото до тъпия ти въпрос - да, именно това трябва да направиш - да си дадеш зор. Щото тоя сериал е десет пъти култът, който което и да било творение на HBO някога е било, и зад това има някаква причина. И когато човек не е надут темерут, тая логика не е нужно да му се обяснява, понеже е очевидна.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Sep 24, 2010 5:57 am

Я пробвай да ми я обясниш с думи прости тогава, като на темерут, на който тая причина хич не му е очевидна. (И задръж фазата с предубежденията, щото когато съм давал шанс на сериала не съм знаел дори за хайпа по него.)

Също можеш да приложиш формулата, по която сметна как така Бъфи е точно десет пъти култът, в сравнение с което и да било творение на ХБО (от които, доколкото знам, си гледал само Рим и един сезон на ТБ - демек, не от най-блестящите им екземпляри)... Ще сме сериозни или ще се изцепваме пост след пост?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 24, 2010 8:34 am

Изобщо не възнамерявам нищо да ти обяснявам. Ако толкова те вълнува, прочети ми постовете в блога, макар че се съмнявам да видиш в тях нещо повече от фенбойска еякулация.

Също мога да не приложа формула за каквото и да е. Никъде не съм говорил за качество и твърдението ми изобщо не се влияе от това АЗ какво съм или не съм гледал. Факт е, че Бъфи е сериал, за който буквално ВСЕКИ е чувал, по който са изписани тонове литература и който е е, в крайна сметка, културен феномен, какъвто НИКОЙ от HBO-сериалите не е. Защото не разчита просто на страхотна режисура, качествен сценарий, актьорска игра и production values като нещата на HBO, които съм гледал, а на челното врязване в огромно количество сериозни и важни теми. Като при това успява да го прави, въоръжен с качествен хумор, перфектни диалози и великолепни актьорски изпълнения.

Което естествено е наливане от пусто в празно и лесно за осмиване от разбирач като теб. Макар че минимум очаквах, че имаш някаква представа от това колко огромно е името на Уидън в поп-културата.

Едит: Също така установихме, че съм гледал първия сезон на SFU. Що не четеш внимателно?

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Sep 24, 2010 1:10 pm

Опитах. Прав си, от всичко, което прочетох на блога ти, виждам единствено фенбойска еякулация - но то това и фенбойчетата на Бъфи ще го разберат. Не намерих нищо, което да показва защо Бъфи е 10 пъти по-култов от всичко на ХБО - напротив, говориш за алегории, трудни теми и controversy (да, на някакво по-тийн ниво ги има), а тези неща дори не се споменават изрично от хората като заговорят за повечето неща на ХБО, защото са нещо като константа за тая телевизия. Значи, спри да се правиш на гъз и ми отговори с едно изречение - кое е това нещо, което прави Бъфи 10 пъти по-култово от всичко на ХБО. Щото и аз мога да ти напиша многостранична ода в 6 части как обичам сметанов сладолед, но това няма да го направи 10 пъти по-култов от шоколадовия, нито ме ще ме направи 10 пъти по-култов от хората, на които им се повръща от сладолед.

По-нататък затъваш в стряскащ нонсенс и ще ти обясня най-методично защо:
Факт е, че Бъфи е сериал, за който буквално ВСЕКИ е чувал
Бъфи е сериал, за който е чувало сравнително ограничено ядро от зрители, което няма нищо общо като размер с масовостта на Изгубени да речем, или истерията, която навремето Туин Пийкс предизвика. И тъй като за разлика от теб, аз обичам фактите, проста справка показва, че рейтингите на Бъфи са достигали в най-добрите си времена до 5 милиона на епизод, докато рейтингите на Изгубени са били системно 2 пъти повече, а в пиковите сезони - 4 пъти. И тъй като тук голямата ти болка е сравнението с плачевните неща на ХБО - рейтингите на Сопранос са били винаги поне 2 пъти повече от тези на Бъфи (при все, че става дума за сравнение между ябълки и портокали, защото ХБО е платена телевизия с TV-МA-рейтинг, а Бъфи e s TV14). True Blood и Six Feet Under са с малко по-високи рейтинги от Бъфи. Така че задръж количествените оценки - фенбазата на Бъфи я има, и тя не е толкова голяма, колкото лоялна и шумна. Но дори и този аргумент да беше в час и Бъфи наистина да беше толкова популярен, колкото го изкарваш - това няма значение. МакДоналдс също са по-популярни от френските ресторанти, щото са по-достъпни, но тва не значи, че вътре ще се нахраниш като хората.
по който са изписани тонове литература
Като човек, който е чел вагони книги и т.н. знаеш добре доколко подобен тип литература може да се похвали с някакво качество. Това, както също добре знаеш, се нарича милкване на успешна идея. Повече респект имам към сериали, които имат систематичен и планиран сценарий и развитие на героите, и не им е фикс-идея да бълват срещу фенбойчетата максимално количество материал от вселената им, най-често със съмнително качество. И отново сравнението с ХБО - знаеш, Карнавал по бюджетни причини го спряха на 1/3 от цялата история, само с 2 заснети сезона. После ХБО предложиха на Даниел Науф да направи филм, феновете му предложиха да напише книга, комикс... каквото и да е, в които да довърши тоя епос. До ден днешен знаеш ли какво имаме - 24-те епизода с историята във формата, в която той е искал тя да бъде представена. Нито повече, нито по-малко. Ето това е нещо, достойно за уважение. Същото важи и за Дейвид Милч с Deadwood.
и който е е, в крайна сметка, културен феномен, какъвто НИКОЙ от HBO-сериалите не е
Много ми е интересно тази глупост на какво основание си я написал, в смисъл - кви ти са критериите, по които познаваш кое е по-голям културен феномен. Щото веднага мога да ти кажа, че Сопранос системно е обявявано за най-доброто нещо, което се е случвало на телевизионния формат от създаването му. И не само мога да го кажа, а мога да ти извадя десетки цитати от реномирани журналисти. Това е сериалът, който дефинира едночасовия драма-формат, впоследствие подет от други телевизии, и който вдигна стандартите още от първите си епизоди до нива, които дори превъзхождат добрите игрални филми - дори чисто технически ако говорим. Тва трябва да си изключително неинформиран, за да не го знаеш.
Защото не разчита просто на страхотна режисура, качествен сценарий, актьорска игра и production values като нещата на HBO, които съм гледал, а на челното врязване в огромно количество сериозни и важни теми. Като при това успява да го прави, въоръжен с качествен хумор, перфектни диалози и великолепни актьорски изпълнения.
Чудесно, току що описа доста точно SFU. :lol:
Което естествено е наливане от пусто в празно и лесно за осмиване от разбирач като теб. Макар че минимум очаквах, че имаш някаква представа от това колко огромно е името на Уидън в поп-културата.
Да, като знаеш толкова, опитай да ми докажеш, че името на Уидън е 10 пъти по-огромно от имената на Алан Бол, Дейвид Чейс и Дейвид Саймън. Бтв, сигурно знаеш, че и Лейди Гага е огромно име в тийн поп-културата, тва обаче не прави песните й поносими.

И понеже тва е в пряка връзка с масовата оценка за сериала, ще си дам зора да ти предоставя следната статистика, пък ти си прави сам изводите:
Бъфи - 11 Еми номинации, от които печели 3 (всички номинации - за технически категории); една номинация за Златен глобус.
SFU - 53 Еми номинации, от които печели 9; 8 номинации за Златен глобус, от които печели 3
Сопранос - 111 номинации за Еми, от които печели 21; 23 номинации за Златен глобус, от които печели 5.
При тва положение, просто си спести наглостта да ми говориш за културен impact и recognition. Обикновено не давам спечелените награди като някакъв критерий, но забележи, че тук става дума за разлика в пъти, и то не 2, а 10 пъти.

По ВСИЧКИ налични критерии - и production values, и размер на фен базата, и critical acclaim, Сопрано просто смачква Бъфи отвсякъде, така че се скрий някъде с фенбойските си залитания и осмисли първо качеството на аргументацията си, преди да я обявиш. Нямаш нито един солиден довод за тезата си, и не само това, ами преиначаваш реалността и пречупваш всичко под някакъв personal bias, което не е нито много умно, нито много интересно. Но типично в твой стил де. :)
Едит: Също така установихме, че съм гледал първия сезон на SFU. Що не четеш внимателно?
Irrelevant. Ок, добави го до Рим и първия сезон на ТБ, пак не е достатъчно, за да даваш мнение за ХБО като цяло.
Last edited by Silver on Fri Sep 24, 2010 4:19 pm, edited 1 time in total.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 24, 2010 4:19 pm

Уф, да, верно май по-добре да се скрия...
Last edited by Roland on Fri Sep 24, 2010 4:27 pm, edited 1 time in total.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Sep 24, 2010 4:20 pm

Не така, човек, имай поне достойнството да си признаеш грешките и глупостите, написани в състояние на афект. Не е кой знае колко трудно, нито е срамно.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 24, 2010 4:27 pm

Но не е и нужно. Ти дори на смислово ниво не си схванал какво съм написал. Половината ти отговори са на неща, които изобщо не съм твърдял @_@

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Sep 24, 2010 4:55 pm

Хах, дали? :lol:
Не, честно, не затъвай повече. Отклоних се единствено с наградите, което винаги е слаб аргумент, но в случая става дума за грандиозна разлика а и е в пряка връзка с това кой сериал доколко е influential.

От друга страна, ти с нищо не успя дори минимално да се доближиш до някаква разумна защита на това за Бъфи > 10*HBO откъм култ.

Знам, че когато загубиш равовение и те почнат с твоите камъни по твоята глава, започваш да изстрелваш кратки, но за сметка на това напълно безсмислени коментари. Важнто е, че знаеш, че съм прав. :lol:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 24, 2010 4:59 pm

Уф, училищните номерца със "знаеш, че съм прав лол" лафчетата. Порасни, ебати.

Не ти отговарям, защото интерпретираш неадекватно. Когато говорех за тоновете литература по Бъфи, ОЧЕВИДНО говорех за анализи, но ти реши, че приказвам за tie-in fiction. Когато говорех за това, че всеки го знае, това еясно как мутира във "всеки го е гледал" (@_@). И още един куп други такива. Стряскащо е как при целия си интелект, всъщност си крайно слаб читател. Което неизменно води до извода, че си и кофти зрител.

Прочее, поразучи малко и ще видиш, че Емитата са ЛЕГЕНДАРНИ с тенденциозното си пренебрегване на Бъфи. Бих те насочил към The Body и приказките около него, но се съмнявам да схванеш.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Sep 24, 2010 5:15 pm

Научи се ти да четеш, т.е. да гледаш. Емотиконата след "знаеш, че съм прав" не беше сложена в по-късен едит. Ебати. Добър опит да насочиш нещата в несъществена посока, де...

Как мога да интерпретирам това бе: "по който са изписани тонове литература"? Ако беше написал "по който са изписани тонове анализи" щеше да е ОЧЕВИДНО, особено когато наистина съществуват десетки тъпи книжчици свързани с тоя сериал. Не е истина докъде падаш обаче... Но понеже, за разлика от теб, аз адресирам конкретно нещата, които пишеш, ще адресирам и новоизлюпената ОЧЕВИДНА версия - ако говориш за тонове анализи, моля те, дай ми линк към няколко добри такива, защото 1) не съм намирал досега и 2) не виждам кой знае колко неща в сериала, които изискват задълбочаване. За сравнение, за да разбереш всички тънкости в Сопранос, референции между епизодите, развития и продължения на теми, се изисква да имаш доста сериозна обща култура и наистина да навлезеш в психологията на главните герои (доказателство за това е дори уикипедия, където са събрани находките за всеки епизод). Да не говорим, че по редица сюжетни линии (например Тони вс. Психоложката, която се развива през всичките 7 сезона и в нито един момент не тъпче на едно място) предлагат развръзка, която е толкова професионално издържана, research-ната, оригинална и адекватна, че може да засрами дори добрите тясно ориентирани към психологията сериали като "In Treatment". Но съм сигурен, че за пореден път не знаеш за какво говоря. :lol:
Когато говорех за това, че всеки го знае, това еясно как мутира във "всеки го е гледал" (@_@).
Всеки го знае не значи НИЩО, докато не уточниш. Това, което има значение е активната фен база, а тя е в изключително пряка връзка със статистиката, която ти предложих. Освен това статистиката няма отношение към хиперболизацията ти, а доказва, че повече хора знаят сериалите на ХБО, отколкото Бъфи.

Айде ся дай и другия куп такива... Като тва примерно за по-културния феномен, където сигурен съм, че можеш да разтягаш субективни ластици до припадък.

Прочее, ако ти почетеш малко поста ми, ще видиш, че цитирах не само Емита, но и Глобуси, а и разликата не е като да е 5 емита - тя е порядък. Недей да се държиш все едно те е налегнал парафренен синдром.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 24, 2010 5:49 pm

Уф, изморяваш ме, а спорът с теб не ми е нито интересен, нито приятен по някаква причина. Считай, че си спечелил and move on pls.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Sep 24, 2010 6:12 pm

Да, ето че стигнахме и до това - не беше ли точно ти дето ми даде съвет на форплей да не казвам А, ако не мога да кажа Б?
Няма какво да се смята, то е твърде очивидно, че съм спечелил. :)