Човешките права и свободата на словото
Moderator: Moridin
Една бележка относно социализма у нас - широко разпространена заблуда е, че е "работел". Не е. И това се вижда много ясно от документите на самите власти тогава - вижте статиите на Христо Христов по въпроса в "Дневник", чака се и книга. Просто всички тези социални придобивки са били на кредит. Кредит, който между другото все още изплащаме. Така че моля да не се превъзнася социализма, който толкова е забатачил нещата, че няма накъде повече. И смея да твърдя това на базата на цитирани конкретини документи, не просто заради твърденията на един журналист (с откровено десни убеждения).
Иначе фактите говорят - либералните икономики се развиват по-добре, от силно регулираните такива. Нито Китай, нито Виетнам са имали такъв икономически растеж както сега, преди да въведат пазарни реформи в началото на 90-те. Германия, където безработицата беше скочила значително към края на 90-те се позакрепи именно поради пазарни реформи. Същото важи и за Португалия, където нещата бяха далеч по-зле преди 10 години. Не защитавам САЩ, защото там капитализмът си е напълно див, всеки трябва да се оправя напълно сам. Но вижте Ирландия като пример, че може да се върви и по средата.
Така че ако си мислите, че социализмът работи - не е така, и фактите го доказват.
Иначе фактите говорят - либералните икономики се развиват по-добре, от силно регулираните такива. Нито Китай, нито Виетнам са имали такъв икономически растеж както сега, преди да въведат пазарни реформи в началото на 90-те. Германия, където безработицата беше скочила значително към края на 90-те се позакрепи именно поради пазарни реформи. Същото важи и за Португалия, където нещата бяха далеч по-зле преди 10 години. Не защитавам САЩ, защото там капитализмът си е напълно див, всеки трябва да се оправя напълно сам. Но вижте Ирландия като пример, че може да се върви и по средата.
Така че ако си мислите, че социализмът работи - не е така, и фактите го доказват.
This signature is not yet rated
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Драгън, всъщност нямах предвид конкретни предложения за единични действия, които биха подобрили малко този или онзи съществуващ сега обществен строй
По-скоро говорех за конкретни предложения за пълна организация на обществен строй - и пак, нещо повече от "ми... то... нещо като капитализъм, ама не баш" - като казваш "с малко повече регулация", да има малко повече информация за това кой да я прави тази регулация, кой да разрешава, кой да забранява, пред кого да обжалваш, кой да избира тези, които разрешават, забраняват или обработват жалбите и така нататък. Идеалният случай би бил конкретен пример на реализиран някога някъде обществен строй - но това май не е много лесно
Ако не, бих приел и добре изложена пълна теоретична обосновка, върху която после с месеци да спорим, пък после някой някъде да вземе и да я реализира и да видим, че сме пропуснали два-три съвсем основни проблема 

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Най-лесният начин е да кажеш "ама те документите са фалшиви", нищо че са взети директно от архивите на БНБ, Министерски съвет, Министерство на финансите и къде ли още не, и не са били достъпни за широката публика. Ако това ти е основния аргумент, не виждам смисъл изобщо да се обсъжда темата ...
This signature is not yet rated
- Moridin
- Global Moderator
Живик, не се обиждай. Не ми е аргумент. Просто аз лично - не претендирам, че това е логическо основание - аз лично съм чел солидно количество материали, които твърдят ту, че имало не знам какъв дълг и всичко се крепяло на усмивки, ту че това било абсолютна клевета и ако не бил Горбачов, всичко си работело перфектно.
При достатъчно количество подобни твърдения, чисто статистически, аз ставам недоверчив към която и да е страна.
Затова не споря - просто ми трябва нещо много убедително и не мисля, че ако тия документи са такова доказателство, 15 години никой досега не ги е публикувал.
При достатъчно количество подобни твърдения, чисто статистически, аз ставам недоверчив към която и да е страна.
Затова не споря - просто ми трябва нещо много убедително и не мисля, че ако тия документи са такова доказателство, 15 години никой досега не ги е публикувал.
This is it. Ground zero.
- The Dragon
- Elder God
Ще се опитам да нямятам 2-3 изречения
Значи при капитализма(онзия чистия) пазара определя какво да се произвежда, колко да се произвежда, как да се произвежда и на каква цена.
При комунизма е обратното:
Държавата ги решава тези 4 неща.
Според мен правилната система е следната:
Държавата определя какво да се произвежда и колко, а пазара да определи как и на каква цена.
Значи при капитализма(онзия чистия) пазара определя какво да се произвежда, колко да се произвежда, как да се произвежда и на каква цена.
При комунизма е обратното:
Държавата ги решава тези 4 неща.
Според мен правилната система е следната:
Държавата определя какво да се произвежда и колко, а пазара да определи как и на каква цена.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Хммм... а как тогава се появяват на пазара революционно нови стоки или услуги?
С десетилетия борба с цялата бюрокрация на държавата ли?
Добавено: А това с "държавата да определя колко" слага в ръцете на държава МНОГО силна система за създаване на изкуствени липси и кризи и по този начин прокарване на всякакви странни политики. Съзнавам риска да бъда обвинен в изказване на политическо мнение, но все пак ще дам първия пример, който ми хрумва - абсолютно изкуствено създадената криза на жилищния и автомобилния пазар преди години у нас. И не, не ми минава аргументът с "ми то трябва някой да контролира безогледното строителство" - контролиране не значи почти пълно спиране

Добавено: А това с "държавата да определя колко" слага в ръцете на държава МНОГО силна система за създаване на изкуствени липси и кризи и по този начин прокарване на всякакви странни политики. Съзнавам риска да бъда обвинен в изказване на политическо мнение, но все пак ще дам първия пример, който ми хрумва - абсолютно изкуствено създадената криза на жилищния и автомобилния пазар преди години у нас. И не, не ми минава аргументът с "ми то трябва някой да контролира безогледното строителство" - контролиране не значи почти пълно спиране

Eric: I use my sword to detect good on it.
Спомням си едно време като беше така. Съответно аз имах чорапогащи от Румъния, дъждобран от Унгария и кукла от Полша, защото нашата държава беше решила, че не се нуждая от такива неща. Да не говорим, че държавата беше решила, че на 7 години любимият ми цвят трябва да е кафявото.Държавата определя какво да се произвежда и колко, а пазара да определи как и на каква цена.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- The Dragon
- Elder God
@roam - А при сегашната система имаме борба между умиращите от глад и шофьорите които искат да горят етанол от перфектно ядивна царевица в резервоарите на хаммърите си. Трудно може да стане по извратено от това не мислиш ли?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.