Shadowdance #48
Moderator: Moridin
Живик - аз поне не виждам как споменатите цитати от ревюто за Умирай Трудно 4 противоречат на крайната оценка. Оценявам всеки филм според жанра му - като за екшън сюжетът на Умирай Трудно 4 е сравнително добър, а най-важните неща за една творба от този жанр според мен (бойните сцени, каскадите, лафовете, главен герой със силно екранно присъствие и т.н.) са на отлично или или поне много добро ниво.
С оглед на това не съм съгласен, че заслужава само средна оценка. Дори и по твоята скала от преди няколко поста, която е доста по-критична от нормално използваната в списанието, (изкючвайки момента с максималната оценка на летните екшъни) мисля, че логичната оценка с оглед на текста на ревюто е поне 7, защото според мен наистина си заслужава човек да отдели време и пари да го гледа.
Иначе до голяма степен споделям мнението, че е нужно някакво по-голямо унифициране на оценките в списанието, без да се стига до крайности. И аз неведнъж съм бил учуден от ревюта от типа "7 сериозни минуси и три мижави плюса" с крайна оценка 6,5. Как ще стане обаче не знам, правехме опити в тази насока преди, които не постигнаха особен резултат.
С оглед на това не съм съгласен, че заслужава само средна оценка. Дори и по твоята скала от преди няколко поста, която е доста по-критична от нормално използваната в списанието, (изкючвайки момента с максималната оценка на летните екшъни) мисля, че логичната оценка с оглед на текста на ревюто е поне 7, защото според мен наистина си заслужава човек да отдели време и пари да го гледа.
Иначе до голяма степен споделям мнението, че е нужно някакво по-голямо унифициране на оценките в списанието, без да се стига до крайности. И аз неведнъж съм бил учуден от ревюта от типа "7 сериозни минуси и три мижави плюса" с крайна оценка 6,5. Как ще стане обаче не знам, правехме опити в тази насока преди, които не постигнаха особен резултат.
Last edited by Demandred on Tue Aug 07, 2007 4:50 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Да, и според мен няма смисъл на практика да не ползваме оценките под 5, освен за боклуци накоито даваме 1. В смисъл, 4 не би трябвало да значи едно ниво под пълната дупка, а някво такова, дето има един двама не-лоши герои, ма е клише и няма стил, примерно. В смисъл, не смяташ, че е добро но не е и твърде зле.
Last edited by Morwen on Tue Aug 07, 2007 5:05 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Признавам, че по принцип съм по-краен с оценките, но това вече е субктивизъмDemandred wrote:Живик - аз поне не виждам как споменатите цитати от ревюто за Умирай Трудно 4 противоречат на крайната оценка. Оценявам всеки филм според жанра му - като за екшън сюжетът на Умирай Трудно 4 е сравнително добър, а най-важните неща за една творба от този жнар според мен (бойните сцени, каскадите, лафовете, главен герой със силно екранно присъствие и т.н.) са на отлично или или поне много добро ниво.

Edit: Специално за екшъните, добрите екшън сцени на правят целия филм добър, все пак. Например, в "Пърл Хабър" има прекрасни военни сцени, на които се възхищавам (например падащото торпедо от гледна точка на японски самолет), но това не помага на филма, който на моменти е откровено скучен. Така че аз не бих дал висока оценка на филм само заради брилятно направени екшън сцени (а сцената със самолета в Die Hard 4.0 беше наистина такава, и не само тя).
This signature is not yet rated
Оценките на било то книга, филм, игра или каквото ще да е винаги са субективни. Просто всичко опира до харесването/не харесването на даденото нещо. Всеки си има вкус и предпочитания и колкото и да се опитва да е обективен в оценката си, пристрастията надделяват. Тъй че няма полза от спорове защо този е дал еди каква си оценка, а друг - съвсем различна. Просто така сме устроени. Иначе броя както винаги беше много добър, само дето нямаше ревюта на игри, но не е болка за умиране 

- tigermaster
- Elder God
Рядко ми се е случвало да съм абсолютно съгласен с едно филмово ревю, но в случая с "Умирай трудно 4" е така. С тази разлика, че моята оценка за този филм е абсолютна необективна 10-ка. Честно. От доста време не се бях кефил така. Сега, ако трябва да съм обективен, вероятно бих му дал нещо от рода на 8 или 8.5 - имайки предвид, че това е един от най-добрите екшъни, които съм гледал изобщо и вероятно ще е единственият от поредицата, който ще запомня с нещо различно от мръсния потник на Брус Уилис(който в последния филм липсваше - това може да се брои за минус).Demandred wrote:Живик - аз поне не виждам как споменатите цитати от ревюто за Умирай Трудно 4 противоречат на крайната оценка. Оценявам всеки филм според жанра му - като за екшън сюжетът на Умирай Трудно 4 е сравнително добър, а най-важните неща за една творба от този жанр според мен (бойните сцени, каскадите, лафовете, главен герой със силно екранно присъствие и т.н.) са на отлично или или поне много добро ниво.
А как трябва да се оценява един филм? Такова нещо като обективна оценка не съществува. Или поне аз не съм го открил. Ако филмът е чисто развлекателен екшън или комедия, на първо място при мен винаги стои въпросът доколко е успял да ме забавлява. След това вадя единици(или половинки) ако някой момент е съумял да ме издразни повече от нормалното или ако преценя, че няма да го запомня с нещо специално. Виж, ако филмът е нещо с претенции за послание, на първо място ще е това доколко е успял да ми предаде това познание. Ако не е, няма да получи по-висока оценка от 4/10 - поне от мен. Като цяло мисля, че не може да има единна система за оценяване на каквото и да било произведение на изкуството. Това е, защото от различните филми/книги/песни и т.н. търсим различни неща. Ако искаш филм с Джеки Чан, а получиш драма без никакви забавни моменти("Полицейска история 5" е точно това - 5/10 - защото има няколко готини битки), ще си разочарован. А ако търсиш нещо стойностно и получиш някаква дебелашка комедийка, няма да се смееш. Ще беснееш.
edit: Чак сега се сетих да обърна внимание на това:
- Spoiler: show
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
- Moridin
- Global Moderator
И аз това имах предвид, не знам що се хвана за думата "кефене".Roland wrote:Не съм съгласен с теб. Петицата за мен е пълната посредственост. От нея надолу всичко е ЗЛЕ, независимо в ква точно степен.
Живик, Морви, мисля, че обясних защо при текущата система 3 и 4 не са често срещани оценки, а ако ти, Морв, специално искаш да пишеш оценката Х, никой не те е спрял да я напишеш ;р
5 - посредствена. Под 5 - степени на зле. Оценката СПЕЦИАЛНО на ревюто на Емо за Салваторе е изцяло в тон със самото му ревю - "колкото и къфто и да е Салваторе в познатия ни свят, книгата смуче и с ВСИЧКИ уговорки за класически автор, класически сетинг и класически герои, ВЗЕТИ предвид, ЕДВА ЛИ може изобщо да се мисли да добара нещо повече от *посредствена*". Така погледнато, оценката си е в реда на нещата, не? Още повече, че е сложена и реалната за Емо оценка. Де е проблемът?
This is it. Ground zero.
Просто не виждам смисъл да имате четири степен на нещо, което не става и не препоръчвате. След като не се препоръчва, толкова - на кого му пука колкото точно е зле, освен за проява на висша форма на мазохизъм
Ваше решение е как ще интерпретирате скалата, но не виждам смисъл от 10-бална система да ползвате само горната половина, и в резултат на това че по някаква причина сте я отрязали да си слагате и половинки.
За да илюстрирам по-добре идеята си, направи следния експеримент: за всяка оценка в списанието, извади 5 (заради неизползването на долната половина от скалата) и я умножи по 2 (заради половинките). След това сравни преизчислената оценка с това как аз интерпретирам десетобалната система. Сигурен съм че в поне 80% от случаите разминаванията няма да са повече от едина единица, което напълно отговаря на субективизма в оценките.
При всички положения, ваше право е да решавате как ще използвате скалата, само дето не виждам много логика да твърдиш, че средата на скалата отговаря на посредствен продукт, а не на среден (т.е. ставащ за четене, гледане, слушане). Логично би било да се предположи, че посредствените продукти трябва да получат оценка под средната, но изборът си е единствено и само ваш. Тъй като аз съм единствения който прави тази забележка, явно това не е проблем за читателите, така че благодаря за вниманието

За да илюстрирам по-добре идеята си, направи следния експеримент: за всяка оценка в списанието, извади 5 (заради неизползването на долната половина от скалата) и я умножи по 2 (заради половинките). След това сравни преизчислената оценка с това как аз интерпретирам десетобалната система. Сигурен съм че в поне 80% от случаите разминаванията няма да са повече от едина единица, което напълно отговаря на субективизма в оценките.
При всички положения, ваше право е да решавате как ще използвате скалата, само дето не виждам много логика да твърдиш, че средата на скалата отговаря на посредствен продукт, а не на среден (т.е. ставащ за четене, гледане, слушане). Логично би било да се предположи, че посредствените продукти трябва да получат оценка под средната, но изборът си е единствено и само ваш. Тъй като аз съм единствения който прави тази забележка, явно това не е проблем за читателите, така че благодаря за вниманието

This signature is not yet rated
- Moridin
- Global Moderator
Емии явно нещо ни се разминават дефинициите, понеже за мен посредствен значи точно среден - не блести с особени качества.
Колкото до скалирането, което предлагаш в експеримента си - не, очевидно няма да се получи добре
така режем изобщо обектите, които ние оценяваме с под 5, да не говорим, че формалните определения на оценките няма да съвпаднат.
Колкото до скалирането, което предлагаш в експеримента си - не, очевидно няма да се получи добре

This is it. Ground zero.
- The Dragon
- Elder God
Живик - моята скала на оценки:
1 - Станек / Нострадамус ми изяде хамстера
2 - Where have all my braincells gone?
3 - Чета аз за да не четете вие
4 - Не е трябвало да бъде написвана
5 - Долната граница на може да се прочете поради каквато и да е причина - самотен остров и липса на кози и акули за ебане да речем.
6 - Слабо/ Чели сме го много пъти
7 - Поносимо/ Чели сме го много пъти
8 - Добро / Даже и нестандартно
9 - Отлично
10 - Събитие
11 - Нов Оскар Уайлд или Оруел
Тоест сам виждаш, че най-долната оценка за да има смисъл да го четеш е 8. По - рядко и 7.
1 - Станек / Нострадамус ми изяде хамстера
2 - Where have all my braincells gone?
3 - Чета аз за да не четете вие
4 - Не е трябвало да бъде написвана
5 - Долната граница на може да се прочете поради каквато и да е причина - самотен остров и липса на кози и акули за ебане да речем.
8 - Добро / Даже и нестандартно
9 - Отлично
10 - Събитие
11 - Нов Оскар Уайлд или Оруел

Тоест сам виждаш, че най-долната оценка за да има смисъл да го четеш е 8. По - рядко и 7.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Ми викам да я цапнем тая скала с думите нейде като "Легенда" и ше е по-коректно и ясно.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
Според мен Роланд е прав.:
трябва да отидат на пет и шест и да се сложи нещо от горе. Скалата ще е по-равномерно разпределена и ще има по-голям избор от оценки за книгите на и над средното ниво.
трябва да отидат на пет и шест и да се сложи нещо от горе. Скалата ще е по-равномерно разпределена и ще има по-голям избор от оценки за книгите на и над средното ниво.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
I like to touch them...
It's almost orgasmic...