shayhiri wrote:
Торентите са направени с цел спестяване на разход - т.е. кражба. Самата им идея е неморална (по принцип) и престъпна. Друго неясно?
Одисей - Джеймс Джойс
Бележка 47 глава 10. Блуждаещите скали
“Кървавият мост”
През 1670 или 1671 г. в Дъблин бил построен дървен мост, за да улесни преминаването на р. Лифи в определен участък, но това накърнило интересите на лодкаря, който превозвал стоки и хора на същото място. Тогава неговите чираци се вдигнали на бунт в защита на работните си места и били арестувани. Техните колеги и приятели решили да ги освободят още по пътя, завързала се битка и четирима от тях били убити. Оттук и името на моста.
Темата е много дълга и сложна, и в никакъв случай не е толкова елементарно и просто в отговорите като горното за торентите. Има сблъсък на интереси, и той не протича само тук в България, а по целия свят.
То е сблъсък на права, но тези права са конвенции.
Симо Недоразумението може да се позове на Правата си по кръв и на законите, когато се е раждал, които някои и признават, но надявам се не ви идва на акъла да клекнете и да удряте чело в паважа, когато Симо минава.
Има норма, правно установена и закрепена със санкции, че авторското право съществува и се защитава от закона 70 години след смъртта на автора. Защо 70, защо не 10, или 100? А защо не 1000 години? Ами защо така преценил нормотвореца. Ама той може да прецени значи и друго... и как преценя, ами в зависимост от определени нагласи дето са продукт на определени обстоятелства и реалности в живота.
Има ли нови Реалности?
И още как. От 15-20 години света технически си е направо друг.
Горан Брегович преди няколко години беше казал, че след време при тоя темп на бълване на музика всеки ще си слуша сам музиката...
Хората от музикалния и филмовия бранш са загубили тази битка. Макар, че се опитват да се адаптират. (Не знам дали се сещате, но само допреди няколко години премиерите в Америка и Европа се разминаваха с месеци, пиратите са тези, които накараха индустрията да ги направи едновременни. ) Освен това те далеч не са безсилни и си имат своя стратегия за бъдещето, такива сблъсъци винаги са движели нещата напред. Камеран в момента снима пълнометражен "тризмерен" филм, няма на света пират, който да може да ви продаде това шоу, тъй че щете, не щете, ще се наложи, ако искате да го гледате да отидете в киносалона и да си платите. Аз съм Stones-маняк, миналата година не е била никак лоша за тях -
http://www.zrockbg.com/news_title.php?nid=71, те няма да дойдат щото сме бедни, но за всеки който иска да ги види на живо, няма пират, който да може да му го предложи, и ще трябва плати.
Инак, ако бях гледал Борат на кино и бях платил 5 лева за тоя боклук, щях да държа да ми се осигури и правото с купуване на билетчето и на среща с автора за саморазправа заради нанесените непоправими ми душевни страдания и затъпяване....